Toate nelamuririle cu privire la numele celui care va coordona Ministerul Fondurilor Europene, care se va infiinta in aceasta toamna au fost astazi inlaturate de ministrul Turismului, Elena Udrea.
 
Aflata la Craiova, in vederea semnarii unor contracte cu Primaria Craiova prin Programul Operational Regional, Elena Udrea a declarat ca ministerul va fi creat luna viitoare, iar cel care urmeaza sa il conduca este consilierul prezidential Leonard Orban.

Speculatiile pe seama conducerii ministerului de catre domnul Orban au fost confirmate si de vicepresedintele PDL, Sever Voinescu, care a declarat ca acesta este principalul favorit pentru ocuparea acestei functii, avand in vedere ca este un bun cunoscator al birocratiei Uniunii Europene si are o relatie foarte buna cu forurile europene. Desi nu a confirmat numirea sa in functie, Leonard Orban a declarat ca noul minister va avea sarcina de a creste rata absorbtiei fondurilor europene, care in prezent este foarte scazuta.

Principalul obiectiv al noului minister va fi de a asigura coordonarea unica a fondurilor si o repartizare echitabila a acestora, astfel incat banii europeni sa fie directionati catre sectoarele care inregistreaza probleme. Elena Udrea chiar a realizat zilele trecute un portret al viitorului ministru, declarand ca principala calitate a acestuia trebuie sa fie integritatea: “Va fi cu certitudine un om care are o imagine buna la Bruxelles, relatii cu forurile europene, care stie care sunt usile ce trebuie deschise si sa ajute la accesarea rapida a fondurilor europene.

Va fi o persoana care sa ne ajute, nu o sinecura.” Presedintele Traian Basescu a convenit deja cu premierul Emil Boc numele celui care va conduce Ministerul Fondurilor Europene, precizand ca acesta trebuie sa fie “un om credibil la Bruxelles.”

Desi a fost vehiculat si numele liderului UNPR, Marian Sarbu, cel mai probabil nu va fi el cel care va conduce noul minister, ci consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european. Pentru a fi numit in functie, prim-ministrul Emil Boc trebuie sa ceara Parlamentului modificarea structurii Guvernului, iar dupa ce Parlamentul aproba cererea, se pot demara procedurile.