Reprezentantii Armeniei si Turciei s-au intalnit vineri la Moscova pentru a incerca sa normalizeze relatiile dintre cele doua tari, in prima lor intalnire din 2010. Aceasta prima runda de discutii intre doua state fara legaturi diplomatice urmareste sa dea tonul redeschiderii granitei dintre Turcia si Armenia (care impart o granita de aproximativ 300 de kilometri), care este inchisa de trei decenii; ceva care ar putea stimula comertul si transportul.

Intalnirea dintre reprezentantii speciali desemnati de Armenia, vicepresedintele Parlamentului Ruben Rubinyan, si Turcia, fostul ambasador in Statele Unite, Sedar Kilic, a avut loc „intr-o atmosfera pozitiva si constructiva”, dupa cum au convenit sa sublinieze in declaratii separate. Cei trimisi la Moscova s-au limitat la a-si impartasi ideile „preliminare” cu privire la proces, potrivit Ministerului turc de Externe intr-un comunicat. Cu toate acestea, Ankara si Erevan raman angajate in „continuarea negocierilor fara conditii prealabile” si cu privirea catre o „normalizare totala a relatiilor”, se arata in nota turca.

Ministerul armean de Externe a declarat ca spera ca intalnirea de la Moscova sa duca la stabilirea relatiilor diplomatice si la deschiderea granitelor inchise din 1993. Intalnirea consolideaza si rolul Rusiei – care a semnat si acordul de incetare a focului. incendiul dintre Erevan si Baku in razboiul din Nagorno-Karabah din 2020 — ca mediator si influenta sa in Caucazul de Sud.

In ciuda trecutului dureros pe care il impartasesc – Armenia moderna a fost infiintata ca refugiu pentru mii de armeni care au fugit de genocidul inceput in 1915 de Imperiul Otoman – Turcia a fost una dintre primele tari care a recunoscut actuala Republica Armenia dupa independenta ei de sovietici. Unirea din 1991. Cu toate acestea, Ankara, care nu recunoaste genocidul armean, a inghetat relatiile si si-a inchis granita cu Armenia doi ani mai tarziu in solidaritate cu Azerbaidjanul, tara aliata traditional cu Turcia pentru ca impartaseste numeroase legaturi culturale si lingvistice.

Blocada turca a Armeniei a avut loc atunci cand, in timpul primului razboi asupra Nagorno-Karabah (teritoriu recunoscut international ca parte a Azerbaidjanului, dar populat in principal de armeni si care ceru independenta acesteia), fortele armene au cucerit Kelbajar, o provincie din afara Karabakhului, ceea ce a provocat o exodul in masa al azerbaiilor.

Mai tarziu, in 2008, a avut loc un dezghet diplomatic cand calificarile la Cupa Mondiala din Africa de Sud au vazut Turcia si Armenia remizati in aceeasi grupa. Presedintele turc de atunci, Abdullah Gul, a calatorit la Erevan si a avut intalniri cu omologul sau armean, Serzh Sargsian, ceea ce a deschis usa unei posibile normalizari a relatiilor. Cu toate acestea, procesul s-a prabusit in anul urmator, dupa presiunile din partea Azerbaidjanului, care a facut investitii semnificative in sectorul energetic turc si a sustinut ca, inainte de a lua pasi spre deschidere, Armenia ar trebui sa returneze Azerbaidjanului teritoriul Nagorno-Karabah si provinciile inconjuratoare ocupate in timpul conflict de la inceputul anilor 1990.

In razboiul din 2020, Azerbaidjanul a recastigat partial controlul asupra Nagorno-Karabah si pe deplin asupra provinciilor inconjuratoare cu majoritate azera. Acum, Ankara considera ca obstacolele in calea normalizarii dintre cele doua tari au fost ridicate. Deocamdata, discutiile au o tenta practica, fara a intra in conflicte istorice, precum genocidul armean.

Daca ar avea loc redeschiderea frontierelor, Armenia ar putea obtine beneficii economice, intrucat rutele ar putea fi folosite nu doar de Turcia, ci si de Iran si chiar de Azerbaidjan. Intre timp, Ankara considera ca dezghetul ar beneficia de posibilitatile sale economice din Caucaz, inclusiv din Armenia (Guvernul de la Erevan a ridicat recent embargoul asupra produselor turcesti decretat in semn de protest fata de sprijinul militar turc pentru Azerbaidjan in timpul ultimului razboi din Karabakh).

In plus, in cadrul acordului de pace dintre Erevan si Baku, va fi infiintat un coridor feroviar care va lega Azerbaidjanul de enclava sa Nakhcivan (separata de teritoriul armean), lucru pe care Turcia intentioneaza sa-l foloseasca pentru a stabili cai de comunicatie directe pentru a-si transporta. marfuri catre Asia Centrala… In acelasi timp, comertul peste noua granita este de asteptat sa imbunatateasca situatia economica atat a estului Turciei (cea mai saraca din tara), cat si a Armeniei.