Prin includerea cerealelor integrale in dieta noastra, nu numai ca obtinem aceiasi nutrienti, dar, pentru ca sunt mai satioase, ne ajuta sa slabim.

Consumul de cereale integrale a crescut vertiginos in ultimii ani, nu doar pentru ca ajuta la variarea mancarurilor, ci si pentru ca reprezinta o sursa importanta de nutrienti care beneficiaza organismul. Desi de multi ani au existat mituri despre consumul lor, astazi se stie ca sunt esentiale in orice plan alimentar sanatos , deoarece sunt o sursa importanta de fibre si carbohidrati complecsi.

Datorita acestor calitati, este unul dintre cele mai apreciate ingrediente energetice si, de fapt, ele sunt considerate esentiale pentru orice in scopul slabirii. Cel mai interesant este ca exista multe varietati si, datorita aromei lor, pot fi incluse in dieta obisnuita combinate cu alte ingrediente. Ca sa nu incetati sa profitati de beneficiile sale, in spatiul urmator dorim sa va impartasim 6 care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia dumneavoastra.

1. Avena

Faina de ovaz este cunoscuta ca una dintre cele mai complete cereale din punct de vedere al nutrientilor. Prin urmare, este o optiune buna pentru micul dejun.

Numit si „regina cerealelor”, ovazul este un aliment bogat in energie care, datorita compozitiei sale nutritionale, merita un loc principal in dieta obisnuita.

  • Se remarca prin contributia sa semnificativa de carbohidrati cu absorbtie lenta, care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange , facilitand transformarea acestora in surse de energie.
  • Contine cantitati mari de fibre alimentare, care promoveaza controlul colesterolului rau (LDL), digestia si ameliorarea poftelor de mancare.
  • Este o sursa importanta de vitamine din complexul B, necesare pentru buna functionare a sistemului nervos si muscular.
  • Ajuta la imbunatatirea ratei metabolismului si protejeaza celulele impotriva efectelor radicalilor liberi. Acest lucru se datoreaza efectului dovedit stiintific al antioxidantilor.

2. Orez brun

Desi este mai frecvent sa gasesti orez alb pe piata, este esential sa stii ca orezul brun este cea mai buna alternativa pentru a te bucura 100% din proprietatile nutritive ale acestui aliment.

  • Contine cantitati semnificative de vitamina B, care imbunatatesc functionarea sistemului nervos si a creierului.
  • Este o sursa semnificativa de magneziu, un mineral esential care participa la sute de procese biologice din organism. Acest nutrient este capabil sa imbunatateasca calitatea somnului, potrivit unui studiu publicat in Nutrients .
  • Fibrele sale naturale imbunatatesc digestia si prelungesc satietatea.
  • Optimizeaza absorbtia nutrientilor esentiali si este bun pentru ingrijirea sanatatii cardiovasculare.

3. Orz

Orzul este a cincea cea mai cultivata cereala din lume si, desi nu este potrivit pentru celiaci, este un aliment cu continut scazut de calorii care ofera organismului nutrienti importanti:

  • Contine vitaminele B1 si B2, precum si zinc, magneziu si fibre alimentare.
  • Serveste la imbunatatirea digestiei si la reducerea absorbtiei lipidelor daunatoare in intestin.
  • Este unul dintre cele mai bune remedii naturale impotriva hipercolesterolemiei si a trigliceridelor ridicate.
  • Regleaza tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea deseurilor.
  • Este recomandat ca supliment pentru slabit, deoarece este satios si energic.

4. Secara integrala, o delicatesa printre cerealele integrale

Secara este una dintre cele mai sanatoase cereale integrale care poate fi adaugata la o dieta obisnuita, deoarece ofera o cantitate mare de nutrienti in schimbul putinelor calorii.

  • S-a demonstrat ca contributia sa semnificativa de fibre imbunatateste controlul colesterolului ridicat, prevenind acumularea acestuia in artere.
  • Ajuta la imbunatatirea miscarilor intestinale, prevenind tulburari precum constipatia.
  • Se recomanda reglarea nivelului de zahar din sange si reducerea riscului de boli metabolice.
  • Contine vitamina E si seleniu, recunoscute pentru efectul antioxidant asupra organismului.
  • Ajuta la imbunatatirea performantei mentale si scade riscul de tulburari nervoase si cognitive.

5. Porumb

Sopele sunt facute cu faina de porumb nixtamalizata, care este pregatita.

Porumbul este un aliment traditional care a fost folosit ca sursa de energie datorita contributiilor sale de carbohidrati lent asimilati.

  • Este apreciat pentru aportul ridicat de vitamine A, B si E, care protejeaza sistemul nervos, imunitar si cardiovascular.
  • Contine fibre alimentare, necesare bunei functionari a intestinului.
  • Antioxidantii sai ajuta la protejarea celulelor impotriva efectelor stresului oxidativ.
  • Ajuta la protejarea colagenului pielii, reducand aparitia semnelor premature de imbatranire.

6. Alforphon

Hrisca, cunoscuta si sub numele de hrisca, este un aliment potrivit pentru celiaci si intoleranti la gluten, deoarece nu contine aceasta proteina.

  • Se remarca prin aportul semnificativ de aminoacizi de mare valoare biologica, care mentin organismul activ si muschii puternici.
  • Contine minerale precum magneziu si fier, ambele necesare pentru o sanatate buna a sangelui.
  • Are un indice glicemic scazut, astfel incat ajuta la mentinerea nivelului de zahar stabil.

Mananca cereale integrale in mod regulat pentru a imbunatati sanatatea

Mananci aceste cereale integrale? Daca nu, va incurajam sa faceti acest lucru. Dar da, intotdeauna in cadrul unei diete echilibrate, astfel incat sa puteti obtine toate beneficiile acesteia.

Dupa ce stii cat de importante sunt pentru organism, cu siguranta iti va fi mai usor sa le oferi o sansa in viata de zi cu zi. In acest sens, tine cont ca idealul este sa le consumi intotdeauna in varietatea lor integrala si fara zaharuri adaugate, intrucat multe prezentari comerciale contin acesti aditivi si in final isi reduc valoarea nutritiva.