Ce i-ai spune cuiva care sustine ca casatoria este doar intre un barbat si o femeie? Ea a zambit, calma: „Presupunand ca cel care pune intrebari este barbat, as spune: „Foarte bine, atunci casatoreste-te cu o femeie”. In timp ce publicul a izbucnit in ras la raspunsul ei ascutit, ea a adaugat ironic: „Daca gasesti vreuna…”.

De fapt, toata tara vorbeste astazi despre ea, despre Elizabeth Warren, femeia care a devenit favorita democratilor si este vedeta politica a momentului. Dovada in acest sens este ca, in dezbaterea televizata de marti seara din Ohio, toti candidatii partidului sau au cautat sa-l loveasca pentru a opri impulsul in cursa lui pentru Casa Alba. Au fost 12 impotriva unu si ea a depasit atacurile cu inaltime.

Warren este acum un fel de „rockstar” care urca in sondaje din cauza carismei si meritelor sale, dar si pentru ca cei mai apropiati rivali ai sai au probleme. Un sondaj recent Quinnipiac i-a oferit un sprijin de 30% in randul democratilor, comparativ cu 27% pentru John Biden si 11% pentru Bernie Sanders.

Fostul vicepresedinte, care a condus confortabil sondajele, este acum sub greutatea Ukrainegate, cu fiul sau Hunter implicat in afaceri dubioase in acea tara. Sanders, in varsta de 78 de ani, tocmai a suferit un atac de cord si, desi a fost vazut intreg in dezbatere, multi se indoiesc de sanatatea lui intr-o eventuala presedintie.

Documentul lui Warren spune ca numele ei este Elizabeth Ann Herring si ca s-a nascut acum 70 de ani in Oklahoma dura si conservatoare. Dar aceasta femeie miniona si plina de viata este orice altceva decat un reprezentant fidel al Americii adanci.

Senator din Massachusetts, poate cel mai progresist stat din tara, Warren a devenit simbolul stangii liberale, depasindu-l chiar si pe Sanders, care s-a definit „socialist” si a mobilizat milioane de tineri la alegerile din 2016.

Warren propune acoperirea universala a sanatatii publice, anularea majoritatii datoriilor studentesti prin cresterea taxelor asupra milionarilor, o represiune pe Wall Street si casarea gigantilor din tehnologie pentru a-si stapani puterea, printre alte masuri care ii pun pe fiii in leaganul capitalismului. Totusi, spre deosebire de Sanders, ea clarifica: „Cred in piete, sunt capitalist, imi place ce pot face pietele. Ceea ce nu cred este in furt, cred ca pietele ar trebui sa functioneze pentru mai multi oameni.”

O buna parte dintre analisti considera ca, desi Warren ar putea castiga alegerile interne democrate, este „prea progresist” pentru a capta votul moderat si independent la alegerile generale din noiembrie anul viitor din Statele Unite, in care ar fi avut Donald Trump ca candidat. Dar se mai estimeaza ca mai tarziu poate inmuia tonul discursului sau pentru a incerca sa prinda mai multe voturi.

Warren are o istorie personala de depasire si forta, ceva care este foarte valoros intr-o campanie din Statele Unite. S-a nascut intr-o familie muncitoare din Oklahoma si si-a pierdut tatal la varsta de 12 ani, care a murit de boli de inima, lasandu-si familia cu multe facturi de sanatate neplatite. Mama ei a mers sa lucreze ca vanzatoare intr-un magazin si a fost chelnerita de la 13 ani pana cand a decis sa studieze dreptul. S-a casatorit la 19 ani, cu un coleg de liceu, si a parasit studiile cand a avut prima fiica, dar apoi le-a reluat si si-a obtinut diploma ani mai tarziu. Mai tarziu avea sa aiba un al doilea fiu.

S-a dedicat predarii Dreptului, cu specializarea reglementari, faliment si comert. A fost profesor la universitatile Rutgers, Austin, Michigan si Harvard. De-a lungul anilor, ea a devenit unul dintre cei mai importanti experti in dreptul falimentului comercial. S-a despartit de primul ei sot (desi si-a pastrat numele de familie) si s-a recasatorit cu un carturar in drept.

In zilele ei ca profesoara in Texas, a suferit unul dintre cele mai dureroase episoade din viata ei. Washington Post a scos la iveala ca in anii 1980 Warren a fost hartuita de profesorul si mentorul ei de la Universitatea din Houston. Amuzant este ca ea a povestit-o, cu un anumit umor si ironie, la inmormantarea atacatorului ei pentru ca el a cerut in mod expres ca ea sa fie cea care sa tina discursul final. Desi profesorul a respectat-o ​​pentru talentele ei academice, el a incercat de mai multe ori sa exagereze si ea l-a respins constant. Disperat, Warren a mers la superiorii ei care au sfatuit-o sa taca pentru a nu-i impiedica cariera. Departe de epoca „Me Too”, i-a ascultat, dar si-a luat razbunare cand a povestit episodul de la inmormantarea ei.

Ea a venit la Congres in 2008, dupa cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune, cand a fost selectata sa faca parte din panelul care a supravegheat salvarea bancilor si a creat un nou cadru de reglementare. El a consiliat administratia Barack Obama si a creat Oficiul pentru Protectia Consumatorului Financiar. In 2013 a fost aleasa senator pentru Massachusetts, iar in 2016 a concurat in caucusul democratilor desi, fara prea multe sanse, a parasit cursa prezidentiala a partidului sau, care a ramas in mainile lui Hillary Clinton.

Warren a avut si momentele ei de tulburari politice. In dezbaterea de aseara, ea a fost intrebata sistematic despre cum va rezolva acoperirea de sanatate pentru toti. Ea a raspuns evaziv, evitand sa spuna ca va ridica taxele.

Cu ani in urma a suferit o mare jena cand s-a descoperit ca cu decenii in urma, intr-una dintre formele de admitere la universitate, declarase ca rasa lui era „nativ-americana”, o modalitate de a beneficia de procesul dur de selectie, care incurajeaza minoritatile. . Blonda, cu ochi albastri si cu pielea de zapada, ea pretindea ca are stramosi Cherokee. Stiind faptul ca atunci candidatul Donald Trump – caruia ii place sa-si boteze adversarii – a inceput sa o numeasca „Pocahontas”. Desi ceva timp mai tarziu a aratat un test ADN care i-a atribuit un „stramos la distanta”, ea a trebuit sa-si ceara scuze comunitatii Cherokee care a crucificat-o.

Dar acel episod, deocamdata, a ramas in trecut. Warren a devenit noua vedeta a democratilor si incearca sa castige partea interna, sa-l invinga pe Donald Trump si sa devina prima femeie care a ajuns la Casa Alba.