Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a devenit o figura proeminenta pe scena mondiala de cand Rusia si-a invadat tara si si-a declarat intentia de a ramane la Kiev, in ciuda apropierii a zeci de mii de trupe rusesti in oras.

Raspunsul sau remarcabil la o oferta a SUA de a-l evacua pe el si familia lui la inceputul invaziei: „Lupta este aici. Am nevoie de munitie, nu de transport”, a devenit o emblema a puternicei rezistente a poporului ucrainean fata de invadatorii rusi.

Mesajele video ale lui Zelensky de pe strazile capitalei ucrainene si apelurile sale catre Uniunea Europeana si alte organisme internationale sa sprijine rezistenta Ucrainei i-au adus fata in fiecare colt al lumii. Inainte, acest fost actor si comedian era aproape necunoscut in afara Ucrainei.

Zelensky, in varsta de 44 de ani, a urcat la presedintie la inceputul lui 2019, cu 73,2% din voturi, dupa ce l-a invins pe fostul presedinte Petro Porosenko. Alegerea sa a fost un caz de viata care imite fictiunea, pentru ca pana atunci era cunoscut pentru rolul unui profesor de istorie care este ales presedinte al Ucrainei in serialul de succes „Servitor al poporului”.

In cadrul emisiunii, personajul lui Zelenskyy castiga popularitate printr-un videoclip in care critica coruptia rampanta din Ucraina. In 2018, un nou partid politic numit dupa emisiunea l-a nominalizat pe Zelensky pentru presedintie pe o platforma similara cu personalitatea TV.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi vorbeste cu o camera pe strazile din Kiev dupa invazia rusa din 26 februarie 2022.

S-a nascut in estul Ucrainei

Zelensky s-a nascut in Krivoy Rog, un oras vorbitor de limba rusa din regiunea central-sudica a Ucrainei, care facea la acea vreme parte a Uniunii Sovietice. Zelensky, care este evreu, a spus ca familia sa a suferit pierderi in timpul Holocaustului. Bunicul sau si-a pierdut tatal si cei trei frati si a luptat cu Armata Rosie impotriva nazistilor.

Zelenskyy a absolvit ca avocat la Universitatea Nationala Krivoy Rog, dar in loc sa se angajeze intr-o cariera juridica, a inceput sa joace in comedii si a fost unul dintre fondatorii Kvartal 95, care a devenit o companie de productie de televiziune de succes.

Printre cele mai neasteptate succese ale sale a fost victoria din 2006 in versiunea ucraineana a programului „Dancing with the stars”, in care a fost asociat cu un dansator profesionist.

Din 2009 pana in 2018, Zelenskyy a jucat intr-o serie de filme, in principal comedii romantice.

In 2003, s-a casatorit cu libretista Olena Kiyashko si au o fiica de 17 ani si un fiu de 8. Se crede ca cei trei sunt la Kiev cu Zelensky.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si alti parlamentari europeni ii aplauda in picioare presedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi, dupa un discurs video in care a cerut admiterea Ucrainei in Uniunea Europeana la 1 martie 2022.

A jurat in timpul conflictului

Cand Zelensky a fost inaugurat in 2019, tara sa era deja in conflict de cinci ani cu militiile separatiste din Luhansk si Donetk, doua provincii care alcatuiesc regiunea cunoscuta sub numele de Donbas.

Militiile sustinute de rusi au controlat pozitii in ambele provincii si au schimbat frecvent focul cu trupele ucrainene. In plus, Rusia a ramas in peninsula Crimeea, ocupata si anexata in 2014.

Multi americani au auzit pentru prima data despre Zelenskyy in 2019, in timpul evenimentelor care au condus la primul proces de destituire a fostului presedinte Donald Trump.

Din cauza conflictului din estul Ucrainei, Congresul SUA a aprobat un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2019. In primavara si vara acelui an, administratia Trump a refuzat sa acorde ajutor fara a explica un motiv.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi in timpul unui mesaj catre natiune pe 27 februarie 2022.

Procesul de demitere al lui Trump

Intr-o conversatie cu Zelensky din iulie 2019, care nu a fost facuta publica decat cateva luni mai tarziu, Trump a raspuns cererii presedintelui ucrainean de a cumpara mai multe arme antitanc cu aceasta fraza: „As vrea, totusi, sa ne faceti o favoare” si apoi a continuat sa-i ceara lui Zelenskyy sa lanseze o investigatie asupra afacerilor familiei Biden.

La acea vreme, Joe Biden era perceput ca un candidat impotriva lui Trump la alegerile prezidentiale din 2020. Fiul sau, Hunter, fusese in consiliul de administratie al unei companii ucrainene de gaze naturale.

Apelul a stat la baza procesului de demitere al lui Trump in Casa lui Trump, in care democratii l-au acuzat ca a retinut ajutorul Ucrainei pentru a-l presa pe Zelensky sa-l faca rau principalului sau rival politic.

Zelensky a spus ca nu s-a simtit presat si ca a spus clar ca nu vrea sa devina un partid la dezacordurile politice din SUA.

Popularitate scazuta

Performanta lui Zelensky in zilele de dupa invazia Rusiei l-a facut foarte popular la nivel international si, in masura in care se poate masura pana acum, si in Ucraina. Chiar si politicienii de opozitie care l-au criticat in mod regulat inainte de invazie i-au laudat eforturile de a uni tara.

Cu toate acestea, in anii care au urmat alegerii sale, popularitatea sa in randul ucrainenilor s-a deteriorat considerabil. Intr-o tara in care coruptia ramane o problema majora, el a fost perceput ca facand prea putin pentru a-si respecta promisiunile anticoruptie.

In ianuarie, un sondaj a aratat ca Zelenskyy are doar 30% sprijin.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenskii voteaza cu sotia sa Olena la alegerile parlamentare din Ucraina din 21 iulie 2019.

A ignorat avertismentele de invazie

Zelenskyy a fost criticat si pentru inclinatia sa aparenta de a nu crede rapoartele serviciilor de informatii americane ca presedintele rus Vladimir Putin era hotarat sa invadeze Ucraina.

In saptamanile premergatoare invaziei, Zelensky a facut tot posibilul pentru a obtine sprijinul altor lideri din Europa si din intreaga lume, sperand sa-l preseze pe Putin sa-si retraga trupele. Cu toate acestea, el a salutat adesea avertismentele americane cu privire la o invazie iminenta cu expresii de neincredere si chiar de derizoriu.

Criticii spun ca insistenta sa frecventa ca Putin cacealma si in cele din urma nu va intra in Ucraina ar fi putut lasa compatriotii sai mai putin pregatiti pentru invazie decat daca ar fi luat mai in serios avertismentele SUA.