Cu totii am avut cosmaruri si sunt mult mai frecvente decat credem. Visand ceva tulburator, conform teoriei freudiene, ar putea fi un semn ca inconstientul nostru incearca sa scoata la lumina niste conflicte interne pe care inca nu le-am depasit.

La randul lor, neurologii sunt de acord ca visele au o functie biologica si psihologica cruciala: ele ne permit sa reorganizam informatiile pe care le-am primit in timpul zilei si sa gasim solutii la problemele care ne chinuie.

Cele mai comune cosmaruri… si explicatia lor

In timpul somnului, mintea noastra poate crea o lume intreaga de imagini si emotii care ne pot provoca sentimente puternice. Cosmarurile sunt acele vise care ne sperie si ne fac sa ne trezim in miez de noapte, transpirati si cu inima batand tare. Acestea pot fi cauzate de stres, anxietate sau alte probleme psihologice si pot fi un semn ca avem ceva de rezolvat in viata noastra de zi cu zi.

In acest context, cuvantul-cheie este dictionar de vise. Acesta este un instrument folosit pentru a descifra semnificatiile simbolurilor din vise si poate ajuta la interpretarea cosmarurilor noastre. Iata cateva dintre cele mai frecvente cosmaruri si ce ar putea semnifica fiecare dintre ele:

1. A fi gol in public

Nu este un vis care este intotdeauna trait cu angoasa, dar atunci cand il percepem ca pe un cosmar, poate indica faptul ca ne simtim vulnerabili in fata celorlalti.

Este un cosmar obisnuit in randul persoanelor care se simt inadecvate sau care nu au incredere in posibilitatile lor de a face fata unor circumstante din viata lor.

2. A fi urmarit

Este unul dintre cele mai frecvente cosmaruri. Sa ne simtim persecutati este un semn ca trecem printr-o etapa stresanta a vietii noastre, pana la punctul in care realitatea ne copleseste . De asemenea, poate indica faptul ca evitam o problema specifica. Principala cauza a acestui tip de vis urat este teama de a se confrunta cu ceva.

Ne este frica sa ne confruntam cu unele situatii care ar putea marca o schimbare importanta in viata noastra, precum o separare conjugala (sau curte) sau nevoia de a ne elibera de o povara emotionala pe care o purtam de mult timp.

3. Cadeti in gol

Nu este trait intotdeauna exact ca un cosmar, dar adevarul este ca este unul dintre cele mai comune vise. Ne-am trezit cu o senzatie proasta in corp, de parca caderea ar fi fost reala si am deschis brusc ochii in momentul in care ar fi trebuit sa ne lovim de pamant.

Este un cosmar comun tuturor etapelor vitale. Care este sensul lui? A visa ca cadem in gol poate fi un semn al fricii de a pierde controlul asupra unei situatii din viata sau a experimenta sentimentul ca nu avem nimic solid de care sa ne tinem. Acest vis poate fi produsul unei perceptii a neputintei si chiar a fricii de a muri.

4. Pierde-te

Este un cosmar care provoaca de obicei mai multa neliniste la copii decat la adulti. De obicei indica faptul ca persoana percepe ca a pierdut controlul asupra unor aspecte relevante din viata sa si nu stie ce decizii sa ia . Poate fi, de asemenea, un semn ca am luat o decizie, dar nu suntem pe deplin siguri ca am facut ceea ce trebuie. Si poate insemna chiar ca ne temem pentru viitor.

5. Senzatie de sufocare

Acest cosmar poate fi visat in diferite formate. Cel mai clasic mod este inecul in apa, dar si atunci cand ne aflam intr-un loc ingust din care nu putem scapa si simtim o senzatie agonizanta de sufocare.

In ambele cazuri, interpretarea acestui cosmar este aceea ca persoana este coplesita de un eveniment vital; poate depunand mult efort pentru a face ceva sa mearga in ciuda tuturor obstacolelor . Este normal sa apara in etape ale vietii in care suntem deosebit de anxiosi, in care nu vedem o iesire din tunel pe termen scurt. De asemenea, este posibil sa fim prea concentrati pe munca noastra sau pe rutina noastra academica si sa o acuzam psihologic.

6. A fi atacat de cineva

Acest cosmar este destul de asociat cu frica. Cand ne-am hotarat sa actionam intr-un anumit mod, putem fi anxiosi si frica de reactia altor oameni .

Nu este teama de a primi atacuri fizice, ci mai degraba de critici, respingere si izolare sociala, probabil de la cineva pe care il consideram foarte mare.

7. Pierde niste dinti

Acesta este un cosmar curios, dar in acelasi timp foarte frecvent. Poate fi un simptom al unui sentiment de pierdere a controlului asupra vietii noastre . Poate aparea si atunci cand simtim ca suntem deplasati sau stanjeniti intr-o situatie specifica a zilei noastre.

Poate avea si o anumita relatie cu a nu fi foarte multumit de estetica personala, a nu te percepe prea atractiv sau a fi sub asteptarile pe care ceilalti le pun asupra noastra.