Raportul de activitate al companiei Nokia indica pierderi de 368 de milioane de euro. Samsung si Apple au reusit astfel sa le-o ia cu mult inainte celor de la Nokia prin intermediul iPhone-urilor.
 
Raportul pentru cel de-al doilea sfert al anului arata ca suprematia Nokia in producerea de smartphone-uri si de tehnologii mobile nu mai este de actualitate, compania ajungand acum pe locul trei in clasamentul producatorilor de telefonie mobila, in urma celor de la Smasung si de la Apple. De asemenea, raportul indica faptul ca nu sunt semne de imbunatatire a situatiei in viitorul apropiat.

Situatia de ansamblu indica faptul ca cei de la Nokia au inregistrat o pierdere de 368 de milioane de euro, in ciuda faptului ca au primit suma de 430 de milioane de euro de la cei de la Apple ca o plata rezultata in urma unei indelungate discutii despre un brevet. Astfel, veniturile acestora au fost cu 7 procente mai mici, scazand deci cu o suma de 9.3 miliarde de euro.

Veniturile companiei din tehnologia mobila, cea mai importanta parte a acestei afaceri, a scazut cu 20 de procente la nivel anual, atingand suma de 5.47 de miliarde de euro, cu 247 de milioane de euro mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. Asemenea cifre nu au mai fost inregistrate din 2006. Afacerea acestora cu telefoanele inteligente Symbian a scazut cu 30 de procente, aducand venituri de doar 16.7 milioane de euro.

Nici tehnologia navteq, nici reteaua Nokia Siemens (NSN) nu au avut rezultate fantastice, caci ambele au inregistrat pierderi de 58 de milioane de euro si, respectiv, de 111 milioane de euro, in ciuda faptului ca vanzarile de la NSN au crescut cu 20 de procente.

Stephen Elop, fostul executiv de la Microsoft, care a preluat partea executiva a afacerii in luna septembrie a anului trecut, a declarat: „Incercarile cu care ne confruntam in timpul acestei transformari strategice s-au manifestat intr-un mod mai intens decat ne-am asteptat in cel de-al doilea sfert al anului 2011. Totusi, chiar si de-a lungul acestui sfert de an, cred ca actiunile noastre in vederea moderarii impactului acestor incercari au inceput sa aiba un efect pozitiv in procesul de insanatosire al companiei noastre. Cel mai important, facem progrese mai mari decat ne asteptam in vederea atingerii scopurilor noastre strategice.”

Totusi, Francisco Jeronimo, managerul de cercetare pentru tehnologii mobile de la centrul de analiza european ISC, a atras atentia asupra faptului ca Nokia s-ar putea sa rateze o oportunitate grozava, caci din ce in ce mai multa lume trece de la modelele mai vechi de telefonie mobila catre telefoanele inteligente: „Cred ca va fi nevoie de cel putin doua sau trei sferturi de an dupa lansarea telefonului Nokia Windows Phone inainte ca acestia sa poata obtine rezultate pozitive. Asta inseamna ca vorbim despre luna martie a anului viitor. Insa consumatorii se indreapta catre telefoanele inteligente, ceea ce inseamna ca le va fi foarte greu celor de la Nokia sa ii mai poata cuceri deodata ce acestia tocmai au semnat un contract pentru doi ani pentru un Android, un iPhone sau un alt tip de telefon inteligent.”

Putem vorbi deja de faptul ca 50 % din trasnporturile de telefoane mobile catre Statele Unite si catre Europa sunt constituite de telefoanele inteligente. Mai mult de 30% dintre beneficiarii americani si de 38% dintre cei britanici folosesc deja telefoane inteligente.

Totusi, cei de la Nokia pastreaza un ton optimist. Actiunile companiei au crescut la inceputul zilei cu aproximativ 5.80 de euro, adica 4 procente,insa nu trebuie sa uitam ca valoarea acestora aproape ca s-a injumatatit din februarie pana in acest moment. Pentru a nu pierde mai mult teren in fata celorlalte companii producatoare de telefonie mobila, Nokia trebuie sa ia masuri rapid si sa dezvolte noi produse. Nokia a fost cea mai puternica companie producatoare de telefonie mobila din ultimii 20 de ani.

Dar introducerea iPhone-ului in 2007, urmata de lansarea sistmului de operare al androizilor al celor de la Google in 2008 a dus la erodarea locului companiei pe piata si la inregistrarea unor pierderi substantiale de profit.

Veniturile celor de la Apple au fost date publicitatii la inceputul saptamanii, iar ele au indicat o crestere cu 134 de procente. Intre timp, veniturile celor de la Samsung urmeaza sa fie anuntate saptamana viitoare.