In ultima perioada s-a declansat o intreaga dezbatere legata de o hotarare luata de Guvernul Ponta care vizeaza impozitarea cu 85% a veniturilor reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca in cazul fostilor membri ai comisiilor din care a fost formata Autoritatea pentru Supraveghere Financiara.

Ordonanta de urgenta adoptata de Executiv saptamana trecuta este usor interpretabila si din acest motiv s-a tras concluzia ca aceste impozite se aplica in toate situatiile, inclusiv in mediul privat.

Mai mult, consilierul economic al premierului, Ionel Blanculescu, a iesit public la un post de televiziune unde a vorbit pe larg despre “normalitatea” acestei decizii. “Era normal sa se ia o masura care sa nu discrimineze un anumit sector. Puneti-va in locul actionarilor unei banci care trebuie sa suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleaca din sistem pe diverse motive si veti constata ca asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat si un obraz gros la privat.

Cand era mai greu Romaniei, Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii datorita crizei se gaseau personaje care sa incaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie ca plateam un credit cu o dobanda mai mare sau o asigurare mai mare, si atunci este normal ca cei 85% sa atinga inclusiv mediul privat, pentru ca nu atinge partea de performanta, ci o exceptie”, a explicat Blanculescu.

Mai mult, el a spus ca regula este conforma celor aplicate si la nivel european si a sustinut ca mediul privat, ca si cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajeaza, pentru a evita situatiile in care “pe iesirea din spate” managerii “trimisi la reciclare” sa plece cu milioane de euro.

Marti, premierul a lamurit insa lucrurile si a aratat ca ordonanta in cauza nu face referire decat la ASF. “Nu doar ca nu se aplica in mediul privat, nu se aplica nici la stat decat la cei care au lucrat in cele trei comisii din care s-a format ASF – Comisia de Asigurari, de Pensii Private si cea de Valori Mobiliare. Numai la cei de acolo se aplica. De exemplu, daca dam salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozitam cu 85%.

Acolo a fost realmente un jaf. Nu se poate sa iei 20 de salarii dupa ce salariul este zece mii de euro sau douazeci de mii, in conditiile in care nu mai lucrezi la comisie, dar lucrezi la ASF, care a inglobat cele trei comisii. Si 15% mi se pare mult, ca sa fiu sincer, dar nu am gasit o alta solutie”, a declarat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul vizitei de doua zile efectuate in Germania.

Seful Guvernului a incercat sa-i gaseasca o scuza lui Blanculescu spunand ca “Domnul Blanculescu nu stia ce am adoptat in Guvern. Domnia sa nu participa la sedinta de guvern si probabil ca a fost o interpretare. Ma bucur ca am ocazia sa o lamuresc. Ordonanta se refera la ASF si s-a dat tocmai pentru a penaliza ce mai putem penalize”.