Obiectivul principal al managerilor de date este de a supraveghea diferitele sisteme de date ale unei companii, ca functie principala a acesteia. Acestia sunt responsabili pentru organizarea, stocarea si analiza datelor in cel mai eficient mod posibil.

Managerii de date pot lucra pentru o mare varietate de companii. Orice organizatie care produce si utilizeaza cantitati mari de date poate angaja un administrator de date, care lucreaza aproape exclusiv intr-un mediu de birou sau poate chiar sa faca telecommuting.

Abilitatile si functiile Managerului de date

Managerii de date sau Managerii de date (precum si alte profiluri legate de lumea datelor) au cunostinte legate de computer si intre unu si patru ani de experienta. Unele posturi pot necesita chiar si un MBA.

Sunt buni la comunicarea cu ceilalti, dar locul in care exceleaza cu adevarat este in lumea numerelor, a inregistrarilor si a datelor brute. Pe langa atributele lor generale, ei au mai multe trasaturi de personalitate care ii deosebesc de restul, cum ar fi trasaturile si abilitatile lor analitice.

Un manager de date trebuie sa fie familiarizat cu intregul sistem de date si sa aiba o minte logica si analitica, cu bune abilitati de rezolvare a problemelor.

Iata cateva dintre functiile Managerului de date:

 • Asigurarea stocarii datelor companiei: Mai presus de orice, administratorii de date trebuie sa aiba o intelegere profunda si dovedita a principiilor de management si administrare a datelor. Un administrator de date trebuie sa gestioneze si sa analizeze in mod corespunzator sarcinile de date.
 • Creati politici: Din momentul in care incep sa lucreze intr-o companie, managerii de date dezvolta continuu politici de gestionare a datelor. Pentru a face acest lucru eficient, acestia trebuie sa fie familiarizati cu capacitatile sistemului de date al companiei dvs.
 • Evaluati, evaluati si actualizati: trebuie sa fie la zi cu nevoile de software, hardware si stocare ale unei companii.
 • Politici de revizuire: Administratorii de date ar trebui sa revizuiasca fiecare dintre politicile de gestionare a datelor pentru a se asigura ca sunt actualizate si eficiente. Daca nu sunt, administratorul de date revizuieste politicile dupa cum este necesar.
 • Stabiliti protocoale: In orice companie, datele trebuie partajate cu membrii personalului de conducere, cum ar fi Chief Data Officer (CDO), despre care vom vorbi in detaliu mai tarziu. Prin urmare, este responsabilitatea managerilor de date sa stabileasca standarde si proceduri, astfel incat informatiile sa poata fi partajate cu directorii intr-un mod sigur si responsabil.
 • Sa aiba date securizate: Managerii de date trebuie sa se asigure ca sistemele de date ale companiei sunt securizate si protejate de posibile incalcari sau programe malware.
 • Depanare: Data Stewards colaboreaza si cu alti membri ai echipei pentru a rezolva orice probleme de date care pot aparea si pentru a dezvolta potentiale solutii.
 • Sa aiba gandire analitica: Datorita importantei analizei datelor in sarcinile lor zilnice, managerii de date trebuie sa fie competenti in a digera si analiza cantitati mari de date.
 • Detine abilitati de comunicare: desi comunicarea umana este o componenta adesea trecuta cu vederea a managementului datelor, este esentiala. De aceea, este important ca managerii de date sa aiba abilitati excelente de comunicare verbala si scrisa.
 • Sa aiba cunostinte tehnice: Managerul de date trebuie sa fie capabil sa gestioneze limbaje de programare precum Python si Java. De asemenea, ar trebui sa fie familiarizati cu sistemele de baze de date precum SQL si NoSQL si cu sistemele de operare precum UNIX si LINUX. In plus, au nevoie de cunostinte practice despre instrumentele Big Data, cum ar fi Azure, IBM si Google, si familiaritate cu instrumentele de analiza si vizualizare a datelor, cum ar fi Tableau, QlikView si D3.
 • Cunostinte bune de comunicare scrisa: Managerii de date genereaza adesea rapoarte. Ei nu numai ca colecteaza si analizeaza date, ci si le prezinta intr-un mod clar si interesant. Abilitatea de a utiliza programe de calculator pentru a crea diagrame, grafice si tabele, pe langa text, reprezinta un avantaj.

Ce face un Chief Data Officer (CDO)?

Mai sus am mentionat profilul Chief Data Officer sau CDO, profesie care se afla in contact direct cu Data Managerul. Daca nu vrei sa te intrebi ce face un Chief Data Officer, continua sa citesti!

CDO sau Chief Data Officer este un profil executiv, responsabil pentru utilizarea si guvernarea datelor in intreaga organizatie. Desi titlul de ofiter sef de date este adesea scurtat la CDO, rolul nu trebuie confundat cu ofiter digital sef sau cu ofiter digital sef, care este adesea denumit si CDO.

Chief Data Officer este persoana care, cu o abordare de business, intelege strategia si directia afacerii, dar cu un accent clar: cum sa va dezvoltati strategia bazata pe date.

Acesta este un profil responsabil pentru domenii precum calitatea datelor, guvernarea datelor, managementul datelor de baza, strategia informationala, stiinta datelor si analiza de afaceri. In cateva cuvinte, se ocupa de citirea datelor pentru a dezvolta strategia de afaceri.

Instrumente de gestionare a datelor

Dupa ce intri in lumea managementului datelor, este timpul sa inveti despre unele dintre cele mai utilizate instrumente de gestionare a datelor. Aici va oferim cateva:

Privitor

Instrumentul Looker este capabil sa genereze rapoarte care ofera o vizualizare buna. Permite explorarea, analiza si partajarea acelor rapoarte cu diferite formate, care se potrivesc diferitelor cerinte.

Exista si optiunea unui instrument cloud, care ofera posibilitatea de a colecta date din diferite surse.

Profesie

Profisee este un instrument de gestionare a datelor multi-domeniu simplu si usor de utilizat. Acest instrument include functii de gestionare a datelor, in timp ce accepta o gama larga de surse si formate.

Cadru

Cuadro este o platforma de vizualizare interactiva care permite companiilor sa vada si sa inteleaga datele lor si, prin urmare, sa obtina noi perspective usor si rapid.

Acest instrument converteste datele brute intr-un format usor de analizat. De asemenea, ofera combinarea datelor, analiza inteligenta si foi de calcul.

Dell Boomi

Dell Boomi este o solutie inteligenta si flexibila de gestionare a datelor, care permite utilizatorilor sa aduna rapid si usor datele si aplicatiile pe dispozitive, canale si platforme.

Functionarea sa este dupa cum urmeaza: prin combinatia de caracteristici avansate precum inteligenta incorporata, interfata intuitiva, cunostinte excelente si altele care permit companiilor sa gestioneze si sa gestioneze datele.

Oracle Enterprise Data Management

Oracle Enterprise Data Management este un instrument care ofera analize in timp real, precum si raportare simpla.

Aceasta platforma este o solutie completa si fiabila, cu mai multe caracteristici care permite companiilor sa construiasca si sa gestioneze proiecte pe baza datelor.