Inchise in sticlute precum esentele pretioase, uleiurile volatile sunt in realitate accesibile. Ele pot fi folosite adaugate in apa din cada, picurate intr-o candela speciala sau amestecate in uleiul folosit la masaj.

S-a lasat frigul si parca tot nu reusim sa ne obisnuim cu muscatura apriga cu care ne intampina dimineata, cand deschidem usa. Cand incetezi sa mai scoti aburi pe gura, aidoma unui ceainic in clocot, e pentru ca intri undeva la caldura – intr-un autobuz supraaglomerat, intr-un birou in care te asteapta vrafuri de dosare de terminat pana la sfarsitul anului si clienti cu jalba in protap. Stii ca urmeaza tevatura pregatirilor de Sarbatori, plus alergatura dupa cadouri si, ca sa te antrenezi, incepi sa muti dulapuri si canapele, pentru curatenia generala.

Dar vine totusi un moment in care te indrepti de sale si te gandesti ca ti-ar prinde bine o pauza, un ragaz de liniste. Si un masaj! Si o baie fierbinte, in aburi densi si parfumati cu uleiuri esentiale… O ora numai pentru tine, petrecuta in huzurul celei mai vechi arte a relaxarii totale: aromaterapia!

Ghidul aromelor

Uleiul esential de Ti tree (Melaleuca alternifolia) are un efect antiviral direct asupra virusului obisnuit al racelii, dar simultan actioneaza si ca un imuno-stimulent, ncurajnd corpul sa lupte cu infectia. In acelasi timp, are efect revigorant, fiind util n special n socuri post-traumatice! Uleiul de bergamot este un excelent tonic, revigorant pentru sistemul nervos; este inviorator si racoritor. Picurat in candela sau in cada, combate stresul, iritabilitatea, tensiunea nervoasa, durerile de cap, are efecte pozitive n indigestie, colici si dureri gastrice.

Atentie! Daca a fost aplicat pe piele, va trebui sa eviti expunerea la soare timp de 12 ore. Bradul are efect expectorant, antiseptic si usor sedativ. De aceea, daca raceala iti da tarcoale, pune in functiune candela cu ulei esential de brad si vei vedea repede imbunatatiri aduse nu numai cailor respiratorii. Oboseala dispare ca prin farmec, iar buna dispozitie isi face loc din nou in inima ta.

Care e secretul? Simplu, bradul iti sugereaza imediat atmosfera Sarbatorilor din copilarie. Cedrul este antiseptic, util in afectiunile respiratorii si renale, diuretic, tonifiant si linistitor pentru sistemul nervos. Pe deasupra, alunga furnicile, termitele si moliile. Coriandrul are actiune asupra tubului digestiv, dar si in durerile reumatice, daca este aplicat prin masaj. Egiptenii l numeau iarba fericirii si i atribuiau proprietati afrodisiace. In plus, iti da o senzatie de confort si forta interioara atat de folositoare persoanelor extrem de stresate.

Eucaliptul este antiviral, antiseptic, febrifug, nviorator, revigorant. Este foarte apreciat n cazuri de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap sau slabiciune generala. Si feniculul are proprietati benefice. Apara de vrajitoare (!), dupa parerea specialistilor din Evul Mediu, dar e folositor si dupa o masa copioasa. In curele de slabire face minuni pentru ca da senzatia de satietate. Lavanda are efect sedativ, relaxant, calmant, antiseptic, antispastic, antiinflamator, antibacterian.

Pe langa numaratul oilor, aromatizarea incaperii de dormit cu lavanda uscata este cea mai cunoscuta metoda de lupta impotriva insomniei. La extrema cealalta, uleiurile volatile din cacao si cafea energizeaza trupul si spiritul cu mare viteza. Aceleasi rezultate o au si uleiurile extrase din citrice. Pentru masaj, pune 4-6 picaturi de ulei esential (sau din amestecul de uleiuri pe care l preferi) n 10 ml ulei de masaj sau ulei masline. Nu depasi cantitatea recomandata, deoarece la doze mai mari ele sunt foarte iritante pentru piele. Pentru candela, pune 3-5 picaturi in apa calduta din farfurioara candelei.

Daca iti doresti o sedinta de aromaterapie in cada, ai la indemana o vasta gama de cosmeticale care au la baza uleiuri esentiale. Dar poti sa pui intr-o cantitate mica de spumant sau intr-o cescuta cu lapte integral 5-6 picaturi de ulei, chiar in momentul baii. Nu mai devreme, pentru ca din cauza caldurii, uleiul se volatizeaza rapid.