O multime de avantaje ale cartilor electronice fata de cartile tiparite au oferit acestora o popularitate infloritoare fara precedent in lumea contemporana. Portabilitatea si eficienta costurilor cartilor electronice au inregistrat o crestere, detinand mai mult de 30 la suta din cota globala de vanzare de carti.

Desi avantajele cartilor electronice nu asigura usurinta de utilizare a fiecarui cititor, cartile electronice inca nu sunt metamorfozate ca formate de muzica predominante precum MP3 sau format de imagine JPEG. Formatele actuale de carti electronice sunt inca foarte complicate si au o varietate de preocupari de proprietate.

Astfel, va voi lumina astazi cu privire la diferite formate de carti electronice, impreuna cu compatibilitatea lor si alte informatii relevante, astfel incat sa puteti alege formatul dvs. de carte electronica cu intelepciune.

Cele mai populare formate de carti electronice

1. EPUB

Poate ca cel mai popular format de fisier eBook dintre toate este ePub. International Digital Publishing Forum, IDPF, a dezvoltat acest format in 2007. Dupa lansarea sa, piata cartilor digitale a renuntat aproape la popularul format Open eBook Format, OEB, si l-a inlocuit cu ePub.

Datorita standardului deschis, independentei vanzatorilor si eficientei costurilor, popularitatea acestui format s-a inmultit in scurt timp. Spre deosebire de celelalte formate anterioare, acest format accepta grafica SVG, imagini color, videoclipuri complete si elemente interactive, care au sustinut in continuare popularitatea sa peste noapte.

Acest format de carte electronica este la fel de popular si fiabil ca fisierele MP3 din industria muzicala din multe motive. Aproape toate dispozitivele moderne de masa accepta acest format de carte electronica, cu exceptia Amazon Kindle.

(Cu exceptia Amazon Kindle Fire, nicio alta versiune de Kindle nu accepta formatul EPUB. Prin urmare, trebuie sa convertiti acest format folosind un convertor inainte de a-l citi pe dispozitivul dvs. de citire a cartilor electronice.) Nu in ultimul rand, acest format accepta sistemul DRM, ceea ce ar putea fi un punct de interes pentru multi autori.

2. PDF

PDF-ul este formatul cel mai larg adoptat de internet si de comunitatea digitala de pe glob, astfel cantitatea de distributie a acestui format este cea mai vizibila dintre toate alternativele acestuia. Datorita adoptarii pe scara larga a formatului pe web, PDF-urile au devenit un mod popular de a citi carti electronice.

Marele sau dezavantaj este lipsa de reflux nativ. “Reflowing” este termenul folosit pentru a descrie cand un fisier isi poate adapta prezentarea in functie de dimensiunea ecranului sau de setarile selectate de un utilizator.

Toate formatele dedicate de carti electronice ofera reflux pe baza secventei de obiecte din fluxul de continut. Formatul PDF poate inconjura lipsa refluxului regulat utilizand etichete pentru a defini structura subiacenta a unui document. O varietate de carti in pdf – de la literatura, biografii, manuale, limbi straine, economie, istorie – gasiti accesand acest link: https://cartionline.pro/.

3. AZW si AZW3

AZW este formatul propriu Amazon de fisiere eBook, pentru utilizatorii Kindle. AZW a fost lansat in 2007 pentru prima data. Dupa patru ani de lansare, compania AZW a introdus noul AZW3 odata cu introducerea Kindle Fire.

Amazon Kindle descarca carti din magazinul Amazon intr-unul dintre aceste doua formate; cu toate acestea, AZW3 are multe avantaje fata de vechiul format AZW. AZW3 accepta mai multe fonturi, machete si stiluri.

In 2005, Amazon a cumparat Mobipocket si, in urma acestui eveniment, Amazon a lansat propriul format de carti electronice pentru Kindle. Mai tarziu, am observat o similaritate vizibila intre formatul Mobi si formatul AWZ al Amazonului.

Asemanarea releva scopul preluarii Amazon, desi acesta din urma nu a dezvaluit niciodata nimic legat de acest lucru. Spre deosebire de formatul Mobi, AWZ3 are suport atat pentru fisiere muzicale, cat si pentru fisiere video.

Acest format este formatul brevetului Amazon, dar nu este popular printre cititorii de carti electronice, cum ar fi formatul EPUB si MOBI. Nu veti putea utiliza acest format pe niciun alt dispozitiv precum Nook si Kobo-e-reader.

Cu toate acestea, avantajul este ca atat sistemele de operare populare, Mac, cat si Windows, pot citi atat formatele AWZ cat si AWZ3 ale cartilor electronice. Mai mult, puteti deschide aceste fisiere cu Caliber si Alfa, cum ar fi aplicatiile de gestionare a cartilor electronice.

4. IBA

IBA este un alt format exclusiv de carti electronice al Apple Corporation pentru utilizatorii sai ai aplicatiei iBook Author. Acest format este utilizat pe scara larga si are multe avantaje; astfel, ar trebui sa utilizati acest format cel putin o data daca sunteti utilizator Apple.

Aceasta extensie pentru carti electronice nu poate fi citita pe orice cititor de carti electronice aleatoriu. Puteti folosi aceasta extensie ca alternativa a ePub pentru utilizatorii Apple. Acest format accepta sunet, imagine, video si alte elemente digitale interactive.

Cu toate acestea, daca achizitionati carti electronice obisnuite din magazinul iTunes al Apple, atunci nu veti putea citi acele carti in format IBA.

5. MOBI

La fel si formatul ePub, Mobi a iesit si din formatul de fisier primitiv OEB. Compania franceza de dezvoltare Mobipocket a introdus acest format in lumea cititorilor in 2000 ca Mobipocket Reader.

De atunci, popularitatea sa a inflorit. Cu toate acestea, Amazon a cumparat aceasta companie in 2005 si a continuat pana in 2016. In octombrie 2016, Amazon a decis sa intrerupa Mobipocket Reader. Cu toate acestea, continua formatul de fisier inca cu produsul lor, Amazon Kindle.

Extensia Mobi nu ofera niciun suport pentru sunet, video in fisierele sale, totusi, diferenta majora intre fisierele ePub si Mobi este indisponibilitatea standardelor deschise in fisierele Mobi.

Astfel, fisierele Mobi nu sunt disponibile publicului. Acest format accepta aproape toate cititoarele de carti electronice, cu exceptia lui Barnes si Nobel Nook. Extensia PRC este utilizata si de fisierele MOBI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here