Inteligența artificială (IA) a devenit un subiect fierbinte în ultimii ani, datorită potențialului său de a revoluționa o serie largă de industrii. Pe măsură ce tehnologia evoluează, aceasta influențează inevitabil diferite domenii ale vieții noastre, inclusiv locurile de muncă.

Unele meserii sunt în mod direct amenințate, dar este de așteptat ca toate domeniile să fie afectate într-un fel sau altul. Analizăm mai jos câteva dintre meseriile ce pot fi afectate de inteligența artificială.

Joburi în domeniul tehnologiei

Programarea și scrierea de cod sunt abilități foarte căutate în prezent. Dar este posibil ca ChatGPT și alte instrumente de Inteligență artificială să umple unele goluri în viitorul destul de apropiat.

Locurile de muncă din tehnologie, cum ar fi dezvoltatorii de software, dezvoltatorii web, programatorii de calculatoare, coderii și posturile de genul Data Manager sunt pe placul tehnologiilor cu Inteligență artificială, care pot lua o parte importantă din sarcinile respective.

Acest lucru se întâmplă pentru că IA precum ChatGPT este foarte bună la prelucrarea datelor cu o acuratețe relativă.

Chiar dacă Inteligența Artificială nu va înlocui cu totul programatorii, modele precum ChatGPT ar putea produce cod mai repede decât oamenii. Acest lucru se traduce în a finaliza munca cu mai puțini angajați.

Astfel, se prefigurează mai degrabă scenariul în care ChatGPT și alte forme de Inteligență Artificială, vor avea rolul de a potența eficiența angajaților.

Meserii din media

Locurile de muncă din media precum cele din publicitate, redactare tehnică, jurnalism și orice rol care implică crearea de conținut, ar putea fi afectate de ChatGPT și alte forme similare de IA.

De fapt, industria mass-media a început deja să experimenteze crearea de conținut cu ajutorul IA. De exemplu, site-ul de știri din domeniul tehnologiei, CNET, utilizează ceva asemănător lui ChatGPT pentru a scrie și publica zeci de articole.

Desigur, textele generate trebuie editate și verificate de un om pentru a se elimina eventualele greșeli sau date incorecte, deci creierul uman nu este eliminat în totalitate.

Alt exemplu de companie media care a utilizat creatoare de conținut cu IA pentru a genera chestionare și ghiduri de călătorie este BuzzFeed. Totuși, atunci când vine vorba de articole specifice, cum ar fi cele despre industria cazinourilor online, e încă nevoie de creativitatea umană.

Joburi din sfera legală

Un alt domeniu în care Inteligența Artificală generativă poate lăsa urme importante este cel juridic – juriști, asistenții avocaților, etc.

Asta se datorează faptului că numărul de locuri de muncă în serviciile juridice este relativ mic și au fost deja foarte expuse la automatizarea oferită de IA.

La fel ca rolurile media, locurile de muncă în industria juridică, acestea presupun analizarea unei cantități mari de informații, sintetizând ceea ce au învățat pentru a-l face mai ușor de parcurs pentru o decizie umană, a avocatului.

Dar, din nou, IA nu va putea automatiza complet aceste locuri de muncă, deoarece necesită un anumit grad de discernământ uman pentru a înțelege ce dorește un client sau superior. Deci, la fel ca în cazurile anterioare, este mai probabilă folosirea ChatGPT ca mijloc de sprijin pentru sporirea eficienței.

Meseriile ce implică asistența clienților

Roboții de chat se foloseau cu mult înaintea introducerii ChatGPT. Acum, cu potențialul dezvoltat de aceste modele de IA, aceștia pot genera răspunsuri din ce în ce mai aplicate cerințelor clienților.

Mai mult, agenții virtuali învață în permanență din fiecare interacțiune și toate bazele de date cu conversații care au existat în trecut. De asemenea, un robot pentru chat nu are nevoie de pauză de masă sau de țigară.

Concluzii

Inteligența artificială are potențialul de a transforma radical multe domenii, inclusiv piața muncii. În timp ce unii văd aceasta ca o amenințare la adresa locurilor de muncă, alții o văd ca o oportunitate de a crea locuri de muncă mai eficiente și mai sigure.

Este important să găsim un echilibru între utilizarea tehnologiei și protejarea drepturilor lucrătorilor. Cu siguranță, viitorul locurilor de muncă va fi diferit, dar aceasta nu trebuie să fie o veste proastă dacă suntem pregătiți pentru această schimbare.