Ceaiul verde și matcha, ca de altfel toate ceaiurile (nu includem aici ceaiurile de plante medicinale sau de fructe care de fapt sunt infuzii) se obțin prin procesarea frunzelor plantei Camellia Sinensis, o plantă originară din China și care astăzi este cultivată în multe colțuri ale lumii. Între ceaiul verde și matcha există asemănări dar și diferențe. Tocmai diferențele sunt cele care dau caracterele unice ale acestor ceaiuri al căror consum vine cu multe beneficii pentru corpul uman.

Cunoscut, cel puțin aparent, mai de toată lumea, ceaiul verde nu are nevoie de prezentare dar lucrurile nu sunt atât de clare când vine vorba despre matcha. De aceea vă spunem că matcha înseamnă ”pudră de ceai verde” și se referă la pudra obținută din procesarea frunzelor de ceai verde ale plantei pe care o pomeneam mai sus. Pudra de ceai verde a fost folosită pentru prepararea ceaiul pentru prima oară în China însă aproape toată lumea crede în mod eronat că la origini, matcha este o specialitate japoneză. În realitate matcha a fost adus în Japonia acum aproape 800 de ani  de către călugării budiști care îl consumau înainte de sesiunile de meditații. Spunem că matcha este în mod greșit considerată ca fiind originară din Japonia însă această ”greșeală” are mai multe justificări. Una dintre ele este aceea că matcha a devenit celebră odată cu faimoasa ceremonie japoneză a ceaiului, o ceremonie construită în jurul matcha. O altă justificare vine din diferențele dintre un matcha japonez și un matcha chinezesc: proprietățile solului în care sunt cultivate plantele de ceai, calitatea solului (aici ne referim desigur la prezența pesticidelor și a altor substanțe nocive în sol) sau clima sunt doar câțiva dintre factorii care își pun amprenta asupra calității produsului final. Asta ca să nu mai vorbim despre felul în care sunt recoltate și procesate frunzele, procese în urma cărora rezultă, în cazul matcha japonez, o pudră de ceai verde de o culoare intensă, fără urme de oxidare, plină de clorofilă și antioxidanți, de calitate superioară. Un matcha autentic japonez, din culturi organice puteți găsi aici.

Ceai verde vs Matcha

Atât ceaiul verde cât și Matcha au nenumărate beneficii pentru sănătate și consumate ca atare, fără adaos de îndulcitori sau lapte, au un conținut caloric mic, ceea ce le face perfecte pentru cei ce țin cure de slăbire. Ceaiul verde este cunoscut pentru conținutul său mare de catechine, în mod special de EGCG, un antioxidant studiat pentru efectele sale benefice în combaterea stresului oxidativ și al afecțiunilor asociate cu acesta, inclusiv anumite boli ale inimii sau cancer.

O deosebire majoră între ceaiul verde și matcha este aceea că într-un bol de  matcha concentrațiile de antioxidanți sunt de cel puțin trei ori mai mari decât într-o cană de ceai verde. Acest lucru se datorează faptului că ceaiul verde se prepară prin infuzarea frunzelor în apă fierbinte și apoi înlăturarea lor din băutura rezultată, în timp ce atunci când consumăm ceai matcha, consumâm de fapt frunzele de ceai verde.

Plantele de ceai din fermele care produc matcha sunt umbrite cu trei săptămâni înainte de recoltarea frunzelor și acest procedeu duce la o altă diferență majoră între ceaiul verde și matcha. Umbrirea plantelor face ca acestea să producă mai multă clorofilă pentru a compensa reducerea cantității de lumină. Conținutul ridicat de clorofilă din frunzele recoltate pentru producerea matcha este responsabil pentru culoarea intensă a unui matcha de calitate. Dincolo însă de culoarea vibrantă a ceaiului, clorofila ingerată prin consumul de matcha, are și rol benefic ajutând la detoxifierea ficatului dar și pentru că este o sursă bogată de magneziu, o substanță minerală esențială organismului uman.

O altă substanță care se găsește în concentrații mult mai mari în matcha față de ceaiul verde, este cafeina. Cu toate acestea, L-teanina prezentă în matcha nu permite cafeinei să acționeze în mod similar cu cel al cafeinei dintr-o cafea, și asta pentru că acest amino acid are un efect calmant și relaxant, contrabalansând efectul excitant al cafeinei. Chiar și așa, celor ce doresc să micșoreze cantitatea de cafeină ingerată, le recomandăm să consume un ceai verde japonez cum sunt cele de la Matcha Bar.

În concluzie, este important să reținem că atât matcha cât și ceaiul verde au o mulțime de proprietăți benefice pentru organismul uman, fiind pline de antioxidanți și minerale. Alegerea unuia sau a altuia dintre ele ține în mod exclusiv de preferințele personale și înainte de a vă forma o opinie definitivă vă recomandăm să le încercați pe amândouă.

Sursa foto: pexels.com