Mircea Geoana a renuntat la lupta in interiorul PSD. Luni s-a despartit oficial de colegii senatori, iar astazi, foarte probabil, Comitetul Executiv al PSD va decide excluderea sa. Ar fi primul fost presedinte de partid parlamentar exclus din formatiunea politica pe care a condus-o.
 
Insa, tinand seama de voluptatea cu care romanii isi elimina liderii, foarte probabil nu va fi ultimul. Si chiar daca, prin absurd, Mircea Geoana nu va fi exclus astazi, este absolut evident ca statutul sau de membru PSD a expirat deja.
 

Astfel, din acest moment, domnul Geoana trebuie sa se replieze rapid. In principiu, are trei variante:

1. Ramane independent. 1% sanse. Mircea Geoana nu poate supravietui politic de unul singur, si, daca amana prea mult momentul aderarii la alt partid, toti cei care astazi ar fi dispusi sa il urmeze isi vor cauta solutii individuale. Asadar, cu fiecare zi de independenta, va pierde tot mai mult din ponderea politica si potentialul de negociere.

2. Infiinteaza un alt partid. 1% sanse. Mircea Geoana nu are sustinere la nivel national, nu are un numar semnificativ de organizatii si, cel mai important, nu are timp. Strangerea semnaturilor necesare si procedurile juridice pentru infiintarea unui nou partid dureaza minim 6 luni. Intr-un asemenea interval, in grupul Geoana ar mai ramane un singur membru.

3.Se inscrie in alt partid. 98% sanse (sansele ar trebui sa fie de 100%, dar exceptionala vocatie de looser a lui Mircea Geoana ne obliga sa nu excludem nici primele doua variante).

 Optiunea naturala ar fi UNPR, unde ar avea justificarea pastrarii “valorilor de stanga” si ar putea, cel putin teoretic, sa dubleze scorul electoral al partidului de 1% la 2%. Astfel, pentru partidul fostei slugi a lui Miron Cozma, domnul Geoana ar fi o achizitie tentanta, chiar daca alti transfugi PSD, ajunsi in UNPR, ar prefera sa evite o astfel de reuniune de familie. Insa, din pacate pentru actualul presedinte al Senatului, UNPR sufera de inflatie de presedinti (sunt deja 3!) si n-ar fi loc pentru inca unul.

Totodata, cuibul de tradatori al domnului Oprea este condamnat la moarte politica: fie se va prabusi sub pragul electoral, fie se va dizolva in PDL sau in orice alta inventie politica marca Traian Basescu. In orice caz, locurile salvatoare vor fi foarte putine, prea putine pentru a ajunge chiar pentru toata lumea.

 In aceste conditii, o optiune de avarie ar putea fi si Partidul Poporului Dan Diaconescu, care i-ar putea oferi domnului Geoana un post de presedinte executiv si o tribuna, e drept, “subterana”, de unde sa-si lanseze mesajele.

 Evident, contrastul va fi extrem, Mircea Geoana ar ajunge de la cel mai important partid de opozitie la o formatiune politica promiscua. Insa vasta sa expertiza in materie de prabusiri l-ar recomanda pentru o asemenea miscare.