Inainte de marea Conveție prin care va fi votata o noua conducere, apele se tulbura in Partidul Democrat Liberal. De fapt, daca nu aparea acest pseudo-conflict intern, nici nu puteam garata ca PDL inca exista pe harta vieții politice romanești. Care pare sa fie problema acum?

Pe de-o parte, anunțarea candidaților la șefia partidului scindeaza democrat-liberalii, aducand in prim plan probleme mai vechi pentru care se cauta soluții noi.

Pe de alta parte, președintele Traian Basescu și fostul ministru al Turismului, Elena Udrea gasesc oarece asemanari intre actualul PDL și FSN, respectiv PSD, refuzand clar sa-l susțina pe Vasile Blaga pentru un nou mandat de președinte al gruparii politice.

In acest sens, Udrea aduce aminte despre felul de a fi al partidului in anii sai de glorie și despre ceea ce identifica drept principala cauza a…inexistenței PDL in politica actuala.

PDL intotdeauna a fost un partid activ, viu, energic, care reusea sa capteze atentia, un partid pe care il urmau oamenii. Am pierdut aceasta activitate. La guvernare ne-am plafonat, conducerea PDL a fost in Guvern iar de partid nu s-a mai ocupat nimeni, conducerea locala a fost preocupata de exercitarea actului administrativ, ceea ce nu este un lucru rau, insa trebuia sa ramana cineva la partid sa se ocupe de viata partidului. (…) Am pierdut contactul cu baza partidului si am pierdut contactul cu oamenii si din ce in ce mai mult liderilor PDL le este frica sa stea in fata oamenilor si au preferat sa se ascunda, sa-si condamne propriii colegi. Au preferat sa-si insuseasca criticile Opozitiei de atunci, aud in partid discursul lui Voiculescu la adresa propriilor lideri si a propriilor colegi, a declarat deputatul de Roman, potrivit NewsIn.

Completarea vine de la candidatul PDL pentru președinția Romaniei, in 2004 și 2009, Traian Basescu. De pe poziția de șef al statului, Basescu transmite liderului PDL, Vasile Blaga ca administrarea sa are serioase deficiențe, astfel incat PDL-ul de astazi este FSN-ul din 1990.

Acum PDL nu mai seamana cu PDL-ul din care eu am plecat. Nu mai are valori. Seamana in interior cu FSN. Nu am nimic de asteptat de la PDL, ci un regret teribil raportat la ce au fost si la ce au ajuns. Un lucru care e zguduitor. Este un partid care isi neaga propria guvernare. Este o echipa care de doua luni, sub umbrela analizei de dupa alegeri, instaleaza interimari. Exact cum se pun sefii de politie de la judete. Tehnica e sa-i pui interimari. E o practica care se instaleaza in PDL, a spus Basescu vineri seara la B1 Tv, potrivit gandul.info.

In apararea sa, principalul vinovat de starea partidului, Vasile Blaga joaca cartea trecutului și atrage atenția președintelui ca PDL-ul de acum este aceeași formațiune politica care i-a fost alaturi la Referendumul din vara anului 2012 și cel care l-a propulsat catre șefia statului. Mai mult, Blaga crede ca prin afirmațiile facute, Basescu nu ii aduce lui un prejudiciu ci partidului insuși:

(…)partidul cu conducerea asta este cel care a salvat democratia in Romania in vara, inclusiv pe domnia sa. Pentru ca domnia sa, fara niciun fel de a spune lucrurile, domnia sa a fost de partea dreapta a lucrurilor, aparand instituțiile statului si noi ne-am facut datoria aparandu-l pe domnia sa. Tin minte ca la mitingurile respective nu urca pe scena Elena Udrea, ci pe scena urcau in ordine Blaga, eu urcam primul, dupa care domnul Ungureanu, domnul Neamtu, domnul Papahagi, doamna Monica Macovei.  PDL-ul de acum este PDL-ul din vara, care a aparat statul de drept și pe dl Basescu (…)Domnul Traian Basescu nu a lovit in mine, a lovit in PDL. El are o conducere aleasa, un Birou Permanent ales, cu oameni foarte buni in Biroul Permanent respectiv, cu primari reconfirmați – domnul Scripcaru, domnul Florea, domnul Hava (…) Deci asta este PDL, a subliniat fostul președinte al Senatului, potrivit NewsIn.

Totuși, in aceasta chestiune, dreptatea este tranșata de doua persoane exterioare conflictului: prima este un opozant de seama al PDL- ului, pentru care aceasta formațiune nici macar nu mai exista in banca opoziției și cea de-a doua provine din interior dar s-a retras dupa alegerile din decembrie intr-un con de umbra…intelectuala.

Sper sa nu-mi vedeti zambetul de pe fata. Doamna Udrea a fost intotdeauna un Traian Basescu in fusta. Domnul Blaga nu exista. Le urez succes candidatilor. Daca la conducerea PDL se reintoarce si in mod oficial domnul Basescu e foarte bine, a comentat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

O suculenta vorba moldoveneasca spune ca «se bat calicii pe ceaunul gol». Atenție la ridicol!, scrie Teodor Paleologu pe pagina sa de Facebook.

Ce ințelegem din acest pseudo-conflict intern?

Vasile Blaga și Elena Udrea și-au anunțat candidatura pentru președinția formațiunii democrat-liberale. Traian Basescu o susține pe Undrea, pana in acest moment.