Așa cum anunța luni președintele PDL, Vasile Blaga, evaluarile candidaților ARD de catre Comisia de Etica  au fost finalizate prin respingerea unui numar de 32 de candidaturi.

Surse citate de Hotnews.ro confirma astazi ca printre viitorii candidați PDL declarați apți din punct de vedere moral și etic sa reprezinte Alianța- și implicit cetațenii- se numara fostul Ministru al Turismului, Elena Udrea, fostul președinte al Camerei Deputaților, Roberta Anastase și președintele PDL Bistrița, Ioan Oltean.

Deși, aparent, principalul motiv pentru care membrii ARD au fost contestați sunt problemele de imagine și de credibilitate, membrii Comisiei de Etica nu au considerat suficiente scandalurile in care Udrea, Anastase și Oltean au fost implicați pentru a ii lipsi de șansa de a reprezenta romanii.

Suspiciunile de incheiere de contracte avantajoase cu diverși terți-ce planeaza asupra fostului ministru al Dezvoltarii Regionale și Turismului, numararea greșita a voturilor in plenul Parlamentului, in momentul votarii legii pensiilor de catre fostul președinte al Camerei Deputaților sau acuzația de transformare a contractelor cu statul intr-o afacere de familie, atribuita șefului PDL de la Bistrița sunt excepțiile de la mesajul declarației prim-vicepreședintelui PDL, Dorin Florea, pentru Realitatea TV:

Un om care a gresit in fata electoratului si un om care isi pune interesul personal mai presus de ceea ce inseamna Romania astazi cred nu are ce sa caute pe liste. (…) Intr-o perioada dificila, in care credibilitatea lumii politice este foarte scazuta, mi se pare absolut corect ca milosteniile sa se intample in alte parti. La partide si intr-o Romanie care asteapta refacerea clasei politice mi se pare corect si responsabil sa-i analizezi si sa-i judeci dupa cum i-ar judeca si omul. Deci ARD a stabilit, suplimentar fata de prevederile Statutului PDL, anumite criterii, care trebuie avute in vedere pentru ca persoanele care candideaza sa fie mult mai credibile, pentru a reface imaginea politicii in Romania, a Parlamentului in special.

In ceea ce ii privește pe cei 32 de candidați respinși, același Florea a precizat in interviul de luni ca lista nu a fost aprobata inca de Biroul permanent al PDL-ului, mai ales in condițiile in care 8 dintre cei inlaturați au depus contestații.

Au fost 24 de persoane luate in calcul in diverse colegii. Din patru sute si ceva de candidati cred ca trebuie felicitate organizatiile teritoriale pentru ca totusi si-au filtrat oamenii care trebuie sa fie mandatati pentru un nou ciclu parlamentar. A ramas, daca nu ma insel, ca vreo opt contestatii sa fie judecate fata in fata cu persoanele respective. Organizatiile respective trebuie sa vina, incepand de astazi dupa-amiaza si continuand in urmatoarele doua zile, sa sustina punctele de vedere impreuna cu candidatii respectivi. Nu cred ca trebuie sa fie nicio suparare pentru absolut nimeni. Eu cred ca totusi au castigat un punct important pentru ca au tinut cont si nu a fost cazul sa ne solicite foarte mult atentia”, a afirmat prim-vicepresedintele PDL, potrivit Realitatea.net.

Printre acești 24 care nu au promovat examenul de etica propus de Monica Macovei s-ar numara fostul edil al Devei, Mircia Muntean(PDL), Marinica Cazacu (PDL), Danuț Liga (Forța Civica) și Ștefan Pirpiliu (Forța Civica).

Listele finale ale Alianței Romania Dreapta vor fi inregistrate și facute publice maine, 24 octombrie, dupa ce fiecare din partidele alianței va lua act de constatarile Comisiei de Etica.