Romania, mai demult

“Tovarasul Georgescu scuipa cu sila cateva fire de tutun care-i ramasesera pe buze de la tigara Carpati.
-Deci trebuie sa facem un drum care sa merga pe la munte, sa se duca si tovarasii sa se relaxeze si sa usuram si circulatia in zona, ca uite, se construiesc cabane, chestii.
– Sa face, se repezi tov. Stoian, unul care sa plece din centura Ploiestiului, sa ocoleasca Breaza si de acolo sa mearga paralele cu drumul existent, dar prin munte, facem un tunel la Posada, cu patru benzi…
– Ho, tovarase, il intrerupse alene Georgescu, scuipand de data asta o flegma groasa. Unde te trezesti? Avem drum pe care l-a facut regele de trista amintire? Il asfaltam frumusel, tragem o dunga de vopsea pe mijloc si avem sosea.
– Dar tovarase, incerca Stoian. Stit, traficul, restrictiile in comuna, imposibilitatea de a largi mai tarziu soseaua…
– I-auzi la el, se rasti Georgescu. Noi n-am terminat blocurile si dansul vrea sosea, pentru agrement, si tunele…Auzi la dansu’. Stii ceva tov. Stoian, cred ca ti-as sade bine la Drumuri Forestiere. Am incheiat sedinta tovarasi, ne vedem la bufet.”

Romania

Bulgaria, mai demult

“Tovarasul Botev isi impinse basca pe spate si isi sterse transpiratia. Imprejurul lui, mai transpirau trei tovarasi, luna august era fierbinte rau si dansii se gasisra sa tina sedinta in biroul inghesuit de la Planificare, in loc sa foloseasca sala de sedinte enorma siracoroasa a SBPI-ului.

– Tovarasi, zise el, nu se mai poate asa. In statiunile noastre de munte se ajunge cu greu, pe un drum nenorocit paralele cu mocanita. tovarasii nostrii cu masini sunt depasiti de mocanita si copii dinautru rad de ei. Ca sa nu mai spunem ca zecile de carute ingreuneaza traficul. Trebuie numaidecat facut un drum pe versantul celalalt, sa junga lumea de la Sofia in doua ore.

Tovarasul Botev intinse harta heliografiata si incepu sa se destrabaleze pe ea cu creionul rosu.

– Zic asa, drumul sa treaca pe aici, sa intre pe aici in munte -aci ne trebuie tunel- sa iasa pe partea asta, avem aici un minim de serpentine, inca un tunel (noteaza, tov.Petrici!), pe bucata asta vreau sa-l facem mai lat, poate mai tarziu dezvoltam autostrada, deci patru benzi tovarasi, aici iarasi tunel, si de la Predel in sus bagam serpentine dar frumos, lin tovarasi, ca nu-l facem pentru circuit. Uite aici trebuie sa trecem musai prin localitate, fir-ar mama ei a dracului de viata!! Lasa, uite cum facem, aducem o centura mica aici, sa nu trecem chiar prin centru. Tovarasu Ivanov, la patru vreau disponibilul de buldozere, tov. Dobrin…tov. Dobrin dormi dom’le?..lasa ca te pun la gazeta, trezeste-te si aduna comitetul geologic sa ne faca necesarul de materiale, zi-le ca deja utilajele sunt pe drum, hai sa ne miscam tovarasi! Peste doi ani pe vremea asta vreau sa ma dau la vale cu Simsonul pe sosea!
– Tovarase Botev, indrazni Gancev, un pipernicit. Dar nu mai bine intarim si asfaltam drumul care trece deja prin comune? Ca avem…
– Tov. Gancev, cu cine ai facut dumneata sistematizere in facultate draga?
– Stiti, eu am facut specializare in Romania…

Botev se apuca cu mainile de cap, rasturnand basca, apoi musca nervos capatul creionului Koh-i-Noor. Cine l-o fi luat pe asta, se gandi, ca nepota-mi-u uite, se face anul si nu reusesc sa-l bag in structura…

– Tovarase Gancev, zise el, ia du-te si roag-o dumeata pe domnisoara Vlaska sa ne faca niste cafele, amare. Si apoi stai dracului jos si taci din gura pana pe 14 noiembrie. Si asculta la mine Gancev, cu rmanii tai care au inceput sa produca Renaulturi pentru ulitele alea trei pe care le-au mostenit de la regimurile de trista amintire! Inainte sa ai masini smechere trebuie sa ai drum pentru ele!”

Romania, mai de curand

“Grasanul isi scoase cu greu burta deasupra curelei, apoi intinse mainile peste masa.

– Domnilor, astia-s banii de drumuri de la Uniunea Europeana. Pentru autostrada, reabilitarea tronsonului bulit de pe DN!, extinderea retelei nationale. Eu zic asa. Jumatate mie, un sfert tie, Popescule, tie Julea 10 la suta ca m-ai mancat de cur cu treaba aia, sa nu mai vorbim, si restul la domnii pe care-i stit. Ia sa vedem, daca le dau atat…mai ramane ceva de drum?
– Ramane un milion, sari Julea
– Bine, trageti niste dungi pe DN, inlocuiti semnalizatoare pe Autrostrada Soarelui si daca mai raman bani faceti niste semne d-alea sa vada lumea ca urmeaza gropi. Sa nu zica astia ca n-am facut nimic…Si-acu haide, ca ne-asteapta fetele.”

Bulgaria

Bulgaria, mai de curand

“Barbatul grizonat se foi jenat pe scaun.

– Asti-as banii de la UE, le comunica el celorlalti patru barbati de la masa. Andricev, stiu ca ai nevoie, ca ti se duce dracului banca, asa ca iei tu un sfert de data asta. Noi astilalti, cate o masina si atat.

– Dar sefu’, incerca sa spuna Iaburan…
– Nici un sef, atatia sunt, de asta ajung. Trebuie sa refacem tronsonul pana la Kulata, avem de facut din banii astia si semnele…stiti ca lipsesc niste semne care anunta reductoarele de viteza? Si unul de la un tunel? Ce dracu’! In plus, pe centura aici sunt niste gropi de te ia mama dracu’…Pe ce vrei sa-ti conduci X5- ul? Hai carel, ca va astapta nevestele. Maine vreau sedinta cu cei de la Planificare.

Ramas singur, Gancev isi turna un whisky mare, si murmura: “Nu se satura, ai dracu’ “. Apoi turna cateva picaturi pe mocheta moale, verde din birou si mai spuse: “Dumnezeu sa te odihneasca, tovarase Botev. Vezi ca n-am uitat. Intai drumuri, pe urma masini smechere.”