Patru tari din zona euro, respectiv Franta, Italia, Spania si Belgia, isi vor reduce tranzactiile “short selling”, pentru a pune capat “zvonurilor false” ce destabilizeaza pietele financiare, a anuntat, pe 11 august, institutia de reglementare financiara a Uniunii Europene, ESMA (European Securities and Markets Authority).

In Franta, Autoritatea de Reglementare a Pietelor Financiare (AMF) a stabilit deja ca va interzice tranzactiile “short selling” pentru 11 valori financiare timp de doua saptamani.

In schimb, ESMA nu a oferit detalii si despre tipul masurilor pe care le vor pune in aplicare celelalte trei tari pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Decizia de reducere a tranzactiilor “short selling” a fost luata dupa ce au aparut zvonuri alarmante despre mai multe valori financiare franceze, situatie ce a facut ca actiunile lor sa inregistreze pierderi uriase pe Bursa.

“In mai multe tari europene, trebuie sa facem fata unor zvonuri care nu au nicio baza”, a declarat presedintele AMF, Jean-Pierre Jouyet, care a argumentat decizia institutiei pe care o conduce prin faptul ca urmareste sa “testeze rezistenta franceza”.

“Acesta este raspunsul nostru, care, ca intotdeauna, este unul foarte hotarat si va ramane asa in fata tuturor celor care vor dori sa ne testeze”, a asigurat Jouyet, citat de AFP.

Tranzactiile “short selling” sunt un mecanism speculativ ce consta in vanzarea de active, in general titluri financiare, ce au fost imprumutate de la o terta parte (in speranta ca pretul lor va scadea), cu intentia de a cumpara ulterior active identice care sa ii fie returnate imprumutatorului.

De cele mai multe ori, autorul acestei operatiuni se bucura de un castig financiar consistent. Astfel, o actiune vanduta in lipsa in momentul in care este cotata la 10 euro, apoi cumparata cand valoreaza mai putin de 8 euro asigura un castig de cel putin 2 euro.

Aceasta practica este una foarte riscanta, iar acum este acuzata ca grabeste scaderea actiunilor fragile si ca agraveaza instabilitatea de pe pietele financiare.

ESMA a precizat, intr-un comunicat, ca autoritatile bursiere din Belgia, Spania si Italia au decis sa reduca tranzactiile “short selling” “pentru a diminua profitul ce poate fi obtinut prin difuzarea de zvonuri false”.

ESMA nu poate interzice vanzarile in lipsa ale titlurilor de stat decat dupa ce primeste consimtamantul institutiei de reglementare financiara a tarii vizate.

Incepand cu 10 august, majoritatea valorilor financiare franceze a intrat in colimatorul pietelor din cauza mai multor zvonuri alarmante, suferind pierderi severe, care au ajuns chiar pana la 10%.

Zvonurile au fost insa dezmintite de companiile vizate, in special de Societe Generale si de BNP Paribas, dar si de Banca Frantei si de AMF. Dupa pierderile colosale de pe 10 august, Societe Generale a inchis pe verde pe 11 august, la +3,70%, asa cum s-a intamplat si cu Credit Agricole (+5,14%) si BNP Paribas (+0,31%).

Cu toate acestea, “nu excludem posibilitatea de a deschide o ancheta cu privire la cazul Societe Generale”, asa cum a cerut chiar banca, a tinut sa precizeze Jouyet.

Christian Parisot, economist-sef la Aurel BCG, nu crede insa ca decizia de reducere a tranzactiilor “short selling” va rezolva toate problemele. “Aceasta decizie poate limita putin miscarile, dar mai exista si alte tehnici” de specula, a reamintit Parisot.

La randul sau, presedintele AMF a recunoscut ca mijloacele de supervizare existente in acest moment trebuie inasprite in intreaga Europa, propunand chiar o punere la comun la nivel european a tuturor acestor mijloace.