Pandemia de Covid-19 face ravagii guvernelor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Insa in Marea Britanie situatia este si mai exceptionala, avand in UTI chiriasul Numarului 10. Potrivit raportului de la Downing Street, Boris Johnson se afla inca in sectia de terapie intensiva la spitalul public St Thomas, dar „raspunde la tratament” si este bine. Liderul „tory” primeste oxigen, dar respira singur si nu a cerut nicio „metoda invaziva” care sa-l fi fortat sa fie sedat sau intubat.

„Suntem profund recunoscatori pentru mesajele de sprijin pe care le-a primit premierul. Cred ca raspunsul publicului la coronavirus a fost fantastic si asta s-a aratat in aplauzele pe care le-au dat personalului NHS [British Health] in fiecare saptamana”, a spus purtatorul de cuvant.

Johnson, in varsta de 55 de ani si fara probleme anterioare de sanatate, a trebuit sa fie internat duminica la spital, dupa ce simptomele Covid-19 nu s-au atenuat de cand s-a anuntat pe 27 martie prin intermediul retelelor de socializare ca a fost testat pozitiv. Luni seara situatia s-a inrautatit si a trebuit sa fie transferat la sectia de terapie intensiva. Potrivit presei locale, in ultimele ore febra a scazut. Dar purtatorul de cuvant al guvernului nu a vrut sa dea mai multe detalii despre asta.

Confruntat cu marile intrebari ridicate despre conducerea Executivului, purtatorul de cuvant a lamurit ca premierul „nu lucreaza”, dar „este in contact cu oamenii de care are nevoie”. In lipsa „premierului”, seful Afacerilor Externe, Dominic Raab, este persoana care, teoretic, are acum fraiele. Daca s-ar imbolnavi, ministrul Economiei, Rishi Sunak, ar fi cel care ar prelua responsabilitatea Executivului.

Seful diplomatiei britanice a prezidat ieri sedinta zilnica a comitetului de urgenta Cobra pentru a evalua situatia pandemiei. Cu toate acestea, nu este clar daca are intr-adevar ultimul cuvant in luarea deciziilor si, de fiecare data cand este intrebat in mod specific despre asta, arunca mingi afara. „Prim-ministrul mi-a dat instructiuni foarte clare cu privire la modul in care ar trebui sa fie tratata pandemia si mi-a cerut sa deputat atat timp cat este necesar. Dar responsabilitatea colectiva si principiile care exista in Cabinet sunt aceleasi”, clarifica el.

Problema este ca, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui luate decizii si va trebui sa existe o voce a autoritatii, pentru ca Downing Street a presupus ca situatia Johnson va dura mult timp. Chiar daca parasesti UTI mai devreme, de obicei este recomandat ca pacientul sa se odihneasca o saptamana pentru fiecare zi in care a fost in spital. Potrivit presei britanice, exista un plan in cazul celui mai rau rezultat, dar este „secret”.

In acest moment, cea mai mare provocare pe termen scurt este sa decizi daca se modifica masurile de izolare. Au existat indoieli daca se poate ridica fara acordul „premierului”. Executivul promisese ca va revizui situatia luni, dupa primele trei saptamani de carantina. In prezent, cetatenii sunt instruiti sa nu paraseasca locuinta decat daca este pentru a cumpara alimente sau medicamente, pentru a face un anumit tip de exercitiu fizic sau pentru a ajuta o persoana vulnerabila.

Presa a luat in considerare posibilitatea ca scolile sa se poata deschide din nou dupa Paste. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Numarului 10 a anuntat ieri ca, momentan, nu exista planuri de modificare a masurilor, deoarece nu a fost inca atins varful pandemiei. Miercuri, britanicii au trecut prin cea mai tragica zi: un record de 938 de decese in 24 de ore. Virusul a luat deja viata a 7.097 de oameni.

Londra este pregatita pentru cel mai rau caz

Primarul Londrei, Laborist Sadiq Khan, a avertizat ieri ca capitala britanica „nici macar nu este aproape” de a putea ridica actualele masuri de izolare. „Cred ca varful – care este cea mai grava parte a virusului – va fi probabil intr-o saptamana si jumatate”, a spus el.

El a mai indicat ca orasul are acum „capacitatea” de a face fata „nevoilor” sale in ceea ce priveste numarul de paturi disponibile in care sa trateze pacientii cu coronavirus care necesita ingrijiri critice. „Cu cateva saptamani in urma am inceput sa ne asteptam la cel mai rau, care este varful in care am avea nevoie de aproximativ 8.000 de unitati de pat de terapie intensiva in Londra”, a spus el.

Pentru a face o idee despre amploarea provocarii cu care se confrunta orasul, Khan a remarcat ca Londra are in mod normal aproximativ 800 de unitati echipate cu ventilatoare, oxigen „si asa ceva”. Dar, dupa ce a pus in functiune asa-numitul spital Nightingale in centrul de conventii ExCeL – cu o capacitate de 4.000 de pacienti – orasul are acum mijloace suficiente pentru a face fata situatiei.