Utilizarea yuanului in schimburile transfrontaliere ale Chinei se va accentua, iar moneda nationala a gigantului asiatic va deveni, peste numai trei ani, a treia moneda folosita in schimburile comerciale din intreaga lume, a prognozat, pe 7 iulie, Qu Hongbin, principalul economist al HSBC pentru China.

Pentru a-si reduce expunerea fata de fluctuatiile dolarului, moneda in care deja are rezerve colosale, guvernul de la Beijing incurajeaza utilizarea yuanului in schimburile sale comerciale, semnand chiar o serie de acorduri in acest sens, in principal cu tarile Asiei de Sud-Est.

“Estimam ca, in trei ani, reglementarile comertului transfrontalier in yuani vor reprezenta o treime din totalul exporturilor si al importurilor chineze, la un total cuprins intre 1.500 si 2.000 de miliarde de dolari pe an”, a declarat Qu in cadrul unei conferinte de presa, citat de AFP.

“Raportat la volum, aceasta situatie va face din yuan a treia moneda din comertul mondial”, a explicat Qu, subliniind ca viitoarea evolutie va reprezenta “o placa turnanta majora nu numai pentru China, ci si pentru piata regionala (asiatica) si pentru cea internationala”.

In 2010, 5,7% din comertul extern al Chinei, echivalentul a 506,3 miliarde de yuani (54,5 miliarde de euro) a fost realizat in yuani, iar puterea tot mai mare a yuanului va produce un efect cu mult mai important decat aprecierea sa graduala in raport cu dolarul.

Aceasta apreciere, solicitata de intreaga comunitate internationala, in special de Statele Unite, se realizeaza intr-un ritm foarte lent, cuprins intre 3 si 5% pe an.

Aprecierea cu peste 5% a yuanului in raport cu dolarul realizata dupa iunie 2010 nu ii va permite Chinei sa isi reduca inflatia prin achitarea unor importuri mai ieftine, deoarece o astfel de masura ar duce la majorarea cererii chineze de materii prime si, implicit, la cresterea cursului valutar al yuanului, a atras atentia economistul.

De altfel, in cele din urma, profitul obtinut in urma revalorizarii monedei chineze va fi anulat, este de parere Qu, deoarece “aceasta masura functioneaza pentru tari mai mici, nu si pentru tari precum China”.

Mai mult, executivul de la Beijing nu va avea nevoie de aceasta masura pentru a lupta impotriva inflatiei, intruat aceasta va incepe sa se taseze in cel de-al doilea semestru, chiar daca va ajunge la pragul maxim in iunie sau in iulie.

“In iunie, indicele preturilor de consum va ajunge la 6%, in iulie poate ca va atinge un nivel la fel de ridicat, insa dupa aceea vom asista la o moderare progresiva a inflatiei” din China, a mai punctat Qu.