Restul fondurilor ar trebui sa provina din programul de privatizari, de la Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International. Ceea ce ii surprinde insa pe liderii europeni este ca reprezentantii sectorului privat refuza sa se implice in acest program. Insuccesul acestui proiect i-a facut pe cei facut pe ministrii de finante sa convoace o noua intalnire pentru discutii luni, 11 iulie, la Bruxelles.
Initial, propunerea era ca bancile si creditorii francezi sa rostogoleasca pana la 70% din obligatiunile elene care vor ajunge la maturitate pana la sfarsitul lui 2014. Unul dintre motivele din pricina caruia investitorii se feresc de o asemenea investitie are de-a face cu valoarea slaba a obligatiunilor elene. Mai mult, atitudinea agentiilor de rating fata de situatia din Europa i-ar putea, de asemenea, indeparta pe investitori, caci valoarea deja slaba a obligatiunilor ar putea scadea mai mult daca cei de la Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch ii vor acorda acestui plan de rostogolire voluntara calificativul default, echivalentul incapacitatii de plata, fie el si selectiv.
In incercarea de a dinamiza procesul de implicare a investitorilor privati, ministrii de finante vor discuta si pe baza rezultatelor testelor de stres care au fost aplicate unui numar de 91 de banci europene. Acestea vor fi publicate de Autoritatea Bancara Europeana pe 15 iulie.