Victor Ponta a mizat totul pe razboiul impotriva lui Mircea Geoana si a pierdut. Pozitia comuna adoptata de Ion Iliescu si Adrian Nastase, care s-au pronuntat transant pentru mentinerea lui Mircea Geoana la presedintia Senatului si in interiorul PSD, este un vot de blam la adresa lui Ponta.
 
De altfel, doar astfel se explica si « inexplicabilul »: Ponta a fost lasat sa declanseze procedura inlocuirii  presedintelui Senatului, desi era evident ca astfel vor pierde aceasta functie, tocmai pentru a se vulnerabiliza.

In urma replierii de astazi a domnilor Iliescu si Nastase, Victor Ponta ramane izolat, devenind, in mod evident, principala sursa de tensiune si conflict in PSD. Din acest moment, actualul presedinte se afla intr-o situatie fara iesire. Daca va continua sa sustina excluderea lui Mircea Geoana, risca un vot categoric impotriva sa. Daca renunta la excludere si merge pe varianta suspendarii din partid sau o sanctiune mai blanda, accepta infrangerea si statutul de presedinte marioneta. Ambele variante sunt, de fapt, prologul demisiei sale din functia de presedinte.

Incepand de astazi, inlaturarea lui Victor Ponta din fruntea partidului este strict o chestiune de timp. Si timpul va fi scurt pentru ca PSD nu-si permite sa intre in anul electoral cu un presedinte interimar. De altfel, Ion Iliescu si Adrian Nastase, lideri calculati si prudenti, nu ar fi asumat astazi o pozitie atat de radicala, daca nu ar fi controlat deja o masa critica in interiorul PSD.

Cei doi l-au lasat pe Victor Ponta sa se expuna integral, sa forteze explicit excluderea lui Geoana, sa declanseze procedurile statutare si, in momentul in care actualul presedinte nu mai avea nicio cale de intors, si-au anuntat decizia de nu renunta la functia de presedinte al Senatului si, implicit, de a nu-l exclude pe Mircea Geoana. In acest moment, Victor Ponta si echipa Iliescu-Nastase ocupa pozitii ireconciliabile, si un asemenea blocaj nu se poate solda decat cu indepartarea rapida a domnului Ponta. Iar proaspata sa intentie de a convoca un Congres extraordinar al PSD, va fi ultima decizie importanta in calitate de presedinte. Exista, iata, o voluptate a sinuciderii politice.

Ieri, domnul Ponta a inceput energic sa sape o groapa. Astazi i s-a facut vant inauntru.