Ministerul Educatiei din Coreea de Sud isi propune sa inlocuiasca manualele si caietele cu tablete PC. Acestea vor fi produse de compania coreeana Samsung, care incearca sa obtina un model special, putin costisitor si durabil.Oficialii din ministerul invatamantului coreean isi propun ca toti elevii sa beneficieze de invatamantul digital pana la finele anului 2015, conform Dailytech.com.

Manualele vor fi accesibile in format electronic si puse la dispozitia elevilor prin sistemul de cloud computing, un serviciu web care gazduieste toate programele de care au nevoie utilizatorii sai, fara ca PC-urile acestora sa fie incarcate cu datele necesare functionarii acestora. Acest lucru va permite elevilor sa acceseze materialele de oriunde, fara a mai depinde de localizarea computerului personal.

Libertatea fizica pe care o ofera acest proiect este mult mai mare decat  cea din parcursul traditional al scolii, un elev putand participa la evaluari si cursuri, chiar daca este bolnav si sta acasa. Mai mult, prezenta fizica la cursuri nu va mai fi obligatorie. Stiind cat de mult le place copiilor sa mearga la scoala, nu pot sa nu ma intreb ce consecinte negative ar putea avea aceasta decizie.

Scoala nu ar trebui sa ofere numai cunostinte si evaluari, ci ea este un mediu important de socializare pentru un copil. Acesta invata sa comunice cu colegii, sa perceapa autoritatea profesorului si sa repecte un program. Mediul scolar influenteaza intr-atat formarea unui copil, incat se poate ajunge la cazuri extreme, de izolare din cauza hartuirilor din partea colegilor sau profesorilor, insa lipsa acestui “camp de lupta” poate avea un rezultat la fel de dezastruos.

Mai amintesc si de importanta jocului in copilarie. Prin joaca, orice pui, de animal sau om, isi formeaza aptitudini care ii vor folosi toata viata. Scolile americane au facut deja un pas gresit, cand o parte din ele au scos educatia fizica din programa. In afara de inevitabila mentionare a ratei obezitatii in SUA, sportul, mai ales de echipa, ajuta copilul sa-si gaseasca locul si rolul intr-un grup organizat.

Exista, bineinteles, numeroase de avantaje care vin odata cu acest proiect. Ar fi un pas important pentru ecologie sa nu se mai foloseasca hartia necesara tiparirii manualelor si caietelor. Intr-o epoca atat de tehnologizata, a nu profita de aceste facilitati ar fi prostesc, insa trebuie utilizate cu ratiune, fara a elimina rolul socializator al scolii.

Un alt aspect pozitiv ar fi ca, dupa decenii intregi de utilizare, scuza “mi-a mancat cainele tema” nu va mai fi valabila. In schimb, copiilor “li se va termina bateria” sau “isi vor uita tableta in ploaie”.