De curand, Teatrul Metropolis si-a deschis noile porti cu o premiera: spectacolul cu piesa “In rolul victimei”, de Vladimir si Oleg Presniakov. Regia este semnata de Felix Alexa.

O scriitura seducatoare, mustind de umor negru, a unor tineri dramaturgi rusi contemporani, foarte jucati pe marile scene ale lumii. Ca si in cazul celeilalte piese a celor doi Presniakov, “Terorism”, pusa in scena la Teatrul Foarte Mic de Gianina Carbunariu, excelenta traducere ii apartine Masei Dinescu. “In rolul victimei” este o radiografie a vietii de familie, a absurdului care guverneaza viata noastra de fiecare zi. Regizorul Felix Alexa – in colaborare cu scenografa Diana Ruxandra Ion, proiectiile video ale lui Neil Coltofeanu si autoarea cantecului japonez, Ada Milea – a realizat un spectacol modern, ce imbina analiza profunda a relatiilor umane cu starile pe muchie de cutit si desele episoade de-a rasu’-plansu’.

Datele “problemei”

Se da o familie: mama si tata de varsta a doua. Oameni respectabili, supraponderali si corecti. Intr-atat de corecti, incat nici nu concep sa-si vada fiul, un baiat de 30 de ani (Valea), mancand cu betisoare chinezesti in locul clasicelor lingura si furculita. Nu ca lui i-ar fi placut prea tare betisoarele, dar le utilizeaza din spirit de fronda la intepenirea in canoane a parintilor sai, cu care este obligat sa locuiasca.

Explicatia “mananc cu betisoarele ca sa tin totul sub control. Mananc mai greu, deci mai putin. Starea de satietate se instaleaza la 30 de minute dupa ce te-ai apucat sa mananci. Voi mancati repede. De aceea mancati atat de mult!” nu-l satisface pe tata, ba chiar il scoate din sarite. Si nu e singurul lucru care-i deranjeaza pe parinti la copilul lor.

Din orice ii fac reprosuri, totul pare anapoda la progenitura lor, de capul careia nu s-a ales nimic pana la 30 de ani… Iar “copilul” reactioneaza in consecinta, de la mancatul cu betigase si folosirea toaletei fara a trage apa pana la capat, pana la alegerea uneia dintre cele mai ciudate meserii…

Victima a unui cerc vicios

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi daca ai avea o meserie in care zi de zi esti obligat sa joci rolul victimei? Asta face Valea: in cadrul anchetelor de reconstituire a crimelor, el joaca invariabil rolul victimei. E cand o fata injunghiata intr-o toaleta ecologica de iubitul gelos, cand un pusti impuscat in ceafa de un fost coleg de liceu… Si nici nu-i e greu sa faca pe victima, pentru ca el chiar e o victima. A societatii. A canoanelor. A prejudecatilor. A parintilor. A unui cerc vicios, din care, aparent, nu exista scapare.

Felix Alexa a ales si de data aceasta o distributie de prestigiu, cu nume consacrate din diferite generatii: Razvan Vasilescu (Primul capitan, Regizorul), Marius Manole (Valea), Dana Dogaru (Mama, Chelnerita japoneza), Dan Astilean (Tatal, Al doilea capitan), Vlad Logigan (Verhuskin, Scenaristul), Elias Ferkin (Zachirov, Bucatarul), Xing Elena Ling (Liuda), Gabi Costin (Sergentul, Ospatarul), Iulia Colan (Chelnerita, Femeia de serviciu, Manager restaurant, Costel Bojog (Doljanskii). “In rolul victimei” este un spectacol care figureaza si in programul Festivalului National de Teatru 2007 si pe care il puteti viziona oricand la Teatrul Metropolis, din strada Mihai Eminescu 89.