Toate aceste tari au steaguri, guverne si spirit independent, dar ele nu exista oficial. Lucrul amuzant este ca nu exista o definitie universal acceptata a ceea ce face o tara o tara. Si daca sapati in planeta noastra albastra, veti descoperi ca lumea este plina de viitoare state, tari si micronatiuni care tanjesc dupa recunoasterea oficiala. Locuri care nu au reusit sa obtina un loc in Adunarea Generala a Natiunilor Unite si, prin urmare, nu apar ca un stat suveran (unele harti ale lumii chiar ignora existenta lor).

Multe dintre aceste „non-tari” au propria lor populatie si chiar ligi de fotbal. Ai vizitat vreunul fara sa stii despre asta?

Si este ca lumea este plina de regiuni mici (si nu atat de mici) care au toate caracteristicile unei tari reale: o populatie fixa, un guvern, un steag si o moneda. Unii pot chiar sa emita pasaport biometric. Cu toate acestea, din diverse motive, acestia nu au voie sa fie reprezentanti la Natiunile Unite si astfel nu au stampila finala a statalitatii unei tari.

Da, intradevar; pentru oamenii care locuiesc acolo, aceste tari sunt foarte reale. Dar de ce nu obtin statutul de tara?

In cele mai multe cazuri, pentru ca altii le spun ca nu. Pana la urma, tarile sunt constructii artificiale care exista doar pentru ca altii le accepta sa fie asa, iar aceasta acceptare nu se intampla intotdeauna, oricat de patrioti se simt cetatenii lor fata de natiunea in cauza. Uneori, asta inseamna ca mii de oameni nu au voce pe scena globala. Alteori, inseamna ca oamenii lupta pentru recunoastere si independenta impotriva unei natiuni mai mari, cu mai multa influenta decat ea si una care este hotarata sa-i tina sub control.

A nu exista oficial ca tara inseamna multe lucruri diferite pentru un numar surprinzator de natiuni si, de multe ori, nu este o zona placuta in care sa traiesti.

Lumea este in continua schimbare si, in viitor, fiecare teritoriu pe care il cunoastem ar putea deveni o tara care nu exista.

Este un fost protectorat portughez recunoscut ulterior ca un teritoriu african decolonizat inainte de a fi anexat de Angola . Se afla langa marginea de vest a Zambiei si, conform Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate, gazduieste 38 de grupuri etnice distincte. Adaugand la aceasta, in plus, ca natiunea Barotse dateaza din secolul al XV-lea, de ce nu este recunoscuta ca tara? Se pare ca din cauza problemelor legate de Acordul Barotseland din 1964, un tratat care a dat control deplin guvernului Zambian. In 2012 si-a declarat independenta. Populatia sa este de peste 5.100 de milioane de locuitori.

Christiania

Calatorim in Danemarca, unde gasim Orasul Liber Christiania, un cartier partial autonom infiintat in 1971. Totul s-a nascut dintr-un experiment social in care un grup de hipioti danezi au dat viata acestui loc intr-o fosta cazarma militara. Acestia au declarat terenul de 0,34 kilometri patrati Orasul Liber Christiania si au primit chiar folosirea terenului de catre ministerul danez al Apararii in schimbul platii facturilor la utilitati. Populatia actuala este de aproximativ 1.000 de locuitori. Nu are control la frontiera; oricine poate intra.

Transnistria

Aceasta unitate teritoriala este un loc blocat in timp, pe vremea fostei Uniuni Sovietice, unde inca flutura ciocanul si secera in coltul drapelului national. De fapt, chiar si o statuie cu ochi de soim a lui Lenin inca impodobeste intrarea in cladirea parlamentului din Tiraspol, capitala acesteia. Un loc unic situat intre granita Moldovei si Ucraina. De cand a fost separata de vecinul sau de peste rau, Moldova, aceasta fasie de pamant a fost intarita de un sentiment de victimizare colectiva in randul locuitorilor sai; ei se vad ca rusi abandonati de prabusirea URSS. Peste 500.000 de oameni locuiesc acolo.

Dinetah

Situata la nord-vest de New Mexico, SUA, este cea mai mare natiune indiana bazata pe rezervatii din Statele Unite. Declarata la 1 iunie 1868, se intinde pe o suprafata de 71.000 km patrati. In mod traditional, Tribul Dinetah Navajo din patria nativilor americani nu a avut niciodata granite precise, ci a fost marcat de patru munti sacri in punctele cardinale. Acest teritoriu a fost complet pierdut la mijlocul secolului al XIX-lea, cand Navajosi au fost dusi, sub amenintarea armei, intr-un lagar de internare. In 1868, dupa patru ani de inchisoare, li s-a dat un tratat. Ei au confiscat 90% din patria lor si li sa permis sa se intoarca pe jos pe restul pamantului ramas.De-a lungul anilor, pachetele au fost returnate prin ordin prezidential pana cand Natiunea Navajo a devenit cea mai mare rezervatie de nativi americani din Statele Unite. Li s-a acordat autodeterminarea in 1975. Capitala lor este Tseghahoodzani (Window Rock).

Atlantium

Imperiul Atlantium a fost fondat pe 27 noiembrie 1981 de George Francis Cruickshank, care a devenit imparat al Imperiului cand era doar un adolescent. Cu o suprafata de 0,76 kilometri patrati, aceasta micronatie a carei moneda este solidul imperial, este situata in centrul Australiei. Atlantium se descrie ca fiind „o entitate suverana autodeclarata in primul rand non-teritoriala si un stat proto-mondial care afirma o suveranitate globala paralela imanenta” . Oricine, oriunde in lume, poate aplica pentru a deveni cetatean al Atlantium, indiferent daca intentioneaza vreodata sa mearga in Australia, daramite sa mearga in micuta tara indepartata. Actualul recensamant adauga peste 3.000 de locuitori.

Tuva

Adanc in inima Asiei Centrale, Republica Tuva a fost candva o natiune independenta, dar a suferit o reforma radicala sub secretarul general Salchak Toka in anii 1930-1940, pe masura ce tara se inclina spre principiile sovietice. . Tuva a solicitat admiterea in Uniunea Sovietica si acum face parte din Rusia moderna, dar inca isi pastreaza multe dintre propriile practici culturale. Aceasta natiune este cunoscuta pentru padurile si stepele sale, un loc excelent pentru a vedea fauna salbatica, inclusiv rasi, ibex si lupa. Capitala sa este Kizil si are o suprafata de 170.500 de kilometri patrati.

Murrawarri

Republica Murrawarri este situata in Australia, la granita dintre New South Wales si Queensland, in Australia. Aceasta micronatie, care are o suprafata de 81.000 de kilometri patrati, si-a declarat independenta la 30 martie 2013, o provocare fundamentala pentru cei peste 200 de ani de dominatie coloniala. Guvernul australian nu recunoaste aceasta declaratie de independenta.