Intre 900 a. C. si 200 a. C., o mana de ganditori din cinci regiuni ale globului au creat noi linii de gandire care ne-au transformat viziunea asupra lumii si odata cu ea istoria. Aceste sapte secole sunt cunoscute sub numele de Epoca Axiala.

A fost o vreme cand omenirea a imbatranit. S-a intamplat la multe zeci de mii de ani dupa ce primii hominini au coborat din copaci si au inceput sa mearga drept si, de asemenea, la multe mii de ani dupa ce au inceput sa se uneasca in societati a caror complexitate si organizare a crescut secol dupa secol.

Aparusera primele religii, se ridicasera ispravile arhitecturale – dintre care unele supravietuiesc si astazi – ale civilizatiilor de pionier, cu sistemele lor de guvernare si expansiunile lor comerciale si razboinice. Tot ce se intamplase si totusi ceva mai lipsea.

Cand ceea ce lipsea s-a incheiat in sfarsit, a facut-o intr-o perioada relativ scurta de timp – intre cinci si sapte secole – si a avut particularitatea de a aparea independent in diferite parti ale lumii cunoscute atunci. Au aparut noi criterii de guvernare, religie si reflectie, in care o mana de ganditori au jucat un rol cheie. La sfarsitul acelei perioade, omenirea nu mai era aceeasi, iar ideea ca isi poate reveni pe pasi era la fel de de neconceput precum ca lumea actuala trebuie sa invete sa se descurce fara Internet. Dar care au fost acele schimbari si cine le-a cauzat?

Numele care identifica aceasta metamorfoza decisiva este Era Axiala si a fost inventat in 1948 de germanul Karl Jaspers (1883-1969). Nu a fost un istoric, ci un filosof si un psihiatru, doua profesii care i-au modelat punctul de vedere atunci cand studia evolutia culturala recenta a speciei noastre. El a concluzionat ca, pentru o lunga perioada de timp, culturile antice pareau sa fie acoperite de ceea ce el a descris drept „un val ciudat; de parca omul nu ar fi dobandit inca adevarata constiinta de sine. Si acel val a fost rupt nu de regi sau cuceritori, ci de ganditori si lideri religiosi cu suficienta influenta pentru a crea un inainte si un dupa. Aceasta este originea conceptului Axial Age, careconsidera aceasta perioada drept cea care ne-a schimbat radical directia.

Jaspers a localizat astfel de transformari in cinci regiuni ale globului, care corespund actualelor Grecie, Israel-Palestina, Iran, India si China. Si le-a atribuit catorva ganditori si filozofi care au trait intre aproximativ 900 a. C. si 200 a. C. si a lucrat independent, fara sa se cunoasca. De aceea, aceste zone sunt cunoscute ca insule de lumina. Fiecare dintre ele a produs unul dintre curentele de gandire care aveau sa influenteze viitorul umanitatii in secolele urmatoare: filozofii greci au subliniat folosirea ratiunii intr-o cautare neincetata a autocunoasterii, ceea ce nu i-a impiedicat sa propuna noi modele. de organizare sociala si politica. Hinduismul, budismul si jainismul au aparut in India ., care a inventat conceptul de karma, care sustine ca actiunile efectuate de-a lungul vietii au o influenta directa asupra urmatoarelor existente. Taoismul si confucianismul au aparut in China , iar filosofia a ajuns sa aiba o astfel de prezenta incat s-au infiintat cele o suta de scoli de gandire, care au fost in vigoare de-a lungul Epocii Axiale si au jucat un rol crucial in unificarea tarii realizata de imparatul Qin. Iar iudaismul a evoluat de la scrierile sale timpurii la o perspectiva mai concentrata pe om, care poate fi gasita in cartile ulterioare ale Bibliei si in iudaismul rabinic.

„A fost perioada lui Buddha, Socrate, Confucius si Ieremia, misticii Upanishadelor [cartilor sfinte hinduse], Mencius si Euripide. In aceasta perioada de creativitate intensa, geniile spirituale si filozofice au deschis calea pentru un nou tip de experienta umana”, a scris Karen Armstrong, istoric, adept Jasper si specialist mondial in istoria religiilor, in cartea sa The Great Transformation, publicata. in 2006.

Tabloul Moartea lui Socrate , pictat de francezul Jacques-Louis David in 1787, reprezinta momentul in care filozoful occidental prin excelenta se pregateste sa bea cucuta care il va ucide, inconjurat de prieteni si discipoli. Guvernul Atenei l-a condamnat la moarte in 399 i.Hr. C. pentru „introducerea de noi zei si coruperea moravurilor tineretii”.

Importanta acestei perioade, una dintre cele mai influente in schimbarile intelectuale, psihologice, filozofice si religioase din istorie, potrivit acestui specialist, se datoreaza nu numai ponderii pe care au avut-o aceste figuri in zilele lor, ci si ponderii pe care o continua. a avea. Epoca Axiala a dus la nasterea unor culte inca in vigoare . „In vremuri de criza spirituala si sociala, barbatii si femeile s-au uitat constant inapoi la acea perioada pentru indrumare”, spune Armstrong. Putem citi pe Homer, Platon sau Confucius si simtim ca se ocupa de probleme care continua sa ne afecteze.

Unul dintre domeniile care a aratat cel mai clar schimbarile a fost cel religios: cultele si ceremoniile primelor civilizatii abundau in sacrificii – fie ale animalelor, fie ale fiintelor umane–, ca metoda preferata de a castiga favoarea zeilor, fara nicio problema. conteaza conduita celui care le-a efectuat sau le-a insarcinat preotilor. Un individ complet imoral si-ar putea asigura aceasta favoare daca ar avea banii necesari pentru a comite imolari din abundenta sau puterea de a asigura o rezerva buna de victime umane. A fost o practica pe care filozoful si sociologul canadian Charles Taylor a definit-o ca „hranirea zeilor” si pe care antropologul Marvin Harris a numit-o direct mita. Harris a remarcat, de asemenea, ca in primul mileniu Inainte de Hristos, au aparut lideri carismatici, fondatori de noi religii si filozofii, conform carora „ceea ce zeii si profetii lor cereau era o viata dedicata faptelor bune, definita ca iubire si bunatate fata de oameni si toate fapturile vii. In schimbul protejarii celor saraci si a celor slabi si a reducerii poftelor de mancare si a altor tendinte egoiste, se puteau astepta mari recompense.” Acestea aveau sa vina dupa moarte, intr-o viata nemuritoare in care virtuosii ar fi rasplatiti.

In timp ce aceste idei castigau teren in religie, vanturi noi au suflat si in politica: in fata puterii absolute a conducatorilor altor secole, sistemele de control ale acelei puteri apareau sub forma unor camere ale reprezentantilor si legiuitorilor care in unele societati. a venit sa fie ales de popor, sau cel putin pentru partea din el care avea dreptul sa participe la alegeri. Evident, acest lucru nu a implicat sfarsitul comportamentelor tiranice, razboaielor sau mortilor arbitrare, cu atat mai putin sosirea unei democratii depline. Dar a fost destul de diferenta ca dezbaterea a ajuns in salile guvernamentale si legislative si ca filozofii au inceput sa ocupe un loc preferential alaturi de cei care conduceau. Toate acestea au fost consecinta unei constientizari a rolului fiintelor umane in societate, a regulilor lor de conduita fata de ei insisi si de semenii lor. Dupa cum a scris Jaspers, cineva a inceput sa gandeasca de dragul gandirii.

Cu toate acestea, istoria ne invata ca curentii de rupere, cei care marcheaza o noua cale, au de obicei un singur loc de origine. Cum se explica faptul ca aceasta a aparut, daca nu simultan, atunci intr-un spatiu de timp rezonabil limitat, nu intr-un loc, ci in cinci? Jaspers a explicat-o – partial – subliniind ca punctele de interes ale Epocii Axiale au coincis in alte lucruri, cum ar fi coexistenta oraselor si a statelor nationale, care a creat cadrul perfect pentru noii ganditori sa calatoreasca de aici incolo, intalnind oameni de toate categoriile si pozitiile politice si dezbatand cu ei. Dar aceasta panorama existase deja in civilizatiile anterioare, fara astfel de consecinte transcendentale. Alti savanti o raporteaza la teoria schimbarii cognitive dezvoltata de neuroantropologul canadian Merlin Donald, conform careia cultura umana a trecut prin trei tranzitii de-a lungul istoriei: prima, de la cultura maimutelor la cultura mimetica; al doilea, de la mimetic la mitic –care a inclus aparitia primelor simboluri si a primelor culte–; iar al treilea, de la mitic la teoretic, cand acele simboluri au dat nastere scrisului. Aceasta din urma este cheia venirii erei axiale, intrucat scrisul a permis ganditorilor sa-si organizeze si sa-si modeleze gandurile si sa le raspandeasca. Si exista o ultima explicatie: astatot ce s-a afirmat pana acum a fost in mare parte gresit.

Noile idei care au schimbat pentru totdeauna destinul umanitatii ar fi aparut in cinci locuri, pe teritoriile a ceea ce sunt acum Grecia, China, India, Iran si Israel si Palestina.

Conceptul de Epoca Axiala a fost creat in 1948 de psihiatrul si filozoful german Karl Jaspers (1883-1969).

Aceasta din urma este concluzia la care a ajuns cartea Seshat History of the Axial Age (2018), scris de Daniel Hoyer, istoric specializat in analiza interculturala, si Jenny Reddish, antropolog dedicat analizei socioculturale. Este primul dintr-o serie de volume care promit sa ofere noi puncte de vedere asupra diferitelor etape ale istoriei, datorita utilizarii Seshat, instrumentul informatic care da titlul lucrarii (vezi caseta de pe pagina urmatoare), care face nu cauta informatii noi: ceea ce face este se hraneste cu ceea ce exista deja. Cercetatorii introduc in el sursele istorice originale ale perioadei pe care doresc sa o analizeze, folosind o formula care permite programului sa fie ghidat de factori precum dezacordul sau incertitudinea. Este, nici mai mult, nici mai putin, big data aplicate cercetarii istorice.

Pentru a examina Epoca Axiala, Hoyer si Reddish au adunat o echipa de colaboratori care includea unii dintre cei mai importanti istorici, arheologi si antropologi ai lumii, precum si cercetatori din echipa lui Seshat. Impreuna au intocmit o lista de doisprezece factori de masurare – de la credintele religioase la normele sociale si nivelul de echitate – pe care au considerat ca ar trebui sa fie luati in considerare pentru a determina daca o era apartine pe deplin Epocii Axiale si i-au supus analizei Baza de date istorica uriasa. Rezultatul a fost concludent: este adevarat ca omenirea a trecut de la sisteme de guvernare arhaice, in mainile unor conducatori atotputernici si cu inegalitati sociale puternice, la noi forme care acordau mai multa importanta cooperarii si coeziunii sociale, uneori chiar cu legi noi si cu un control mai mare al activitatii sefilor. Dar acest lucru nu s-a intamplat intr-un mod atat de scurt sau constrans pe cat se credea. Nici macar nu putem fi siguri ca a existat o singura Era Axiala.

Primul lucru care a sarit prin aer a fost conceptul mentionat mai sus de insule de lumina . Potrivit lui Hoyer, este de neconceput ca aceste popoare nu erau constiente unele de altele; De fapt, exista o abundenta de dovezi care arata ca nu a fost cazul si ca de-a lungul secolelor au avut loc schimburi intre ei nu numai de materiale, ci si de cunostinte.. Perioada de timp in care a avut loc acest lucru a fost, de asemenea, mult mai lunga decat cea stabilita de Jaspers, care a dat mai mult loc ideilor de a calatori dintr-un loc in altul si de a se stabili in noua lor destinatie. Jaspers a sustinut ca numai cele care au influentat secolele urmatoare ar putea fi numite civilizatii axiale, dar a uitat de ideile si cultele care le marcasera. Joe Manning, directorul partii egiptene a studiului Seshat, a subliniat ca in jurul anului 1200 i.Hr. C. au inceput sa produca schimbari in practicile religioase; cu patru secole mai devreme, hititii aplicau deja legea universala in Anatolia. Iar in ceea ce priveste zoroastrismul, Jaspers nu a tinut cont de el pentru ca religia sa a disparut: a trecut cu vederea faptul ca la vremea lui era cea mai practicata din lume, din moment ce era purtat din tara in tara de extrem de puternicul Imperiu Persan;

Mai mult decat o singura Era Axiala, ceea ce s-a intamplat a fost o rascruce de ganduri paralele in evolutia ideilor, toate indreptate catre idealuri egalitare si nevoia de a controla autoritatea politica in societatile care deveneau din ce in ce mai complexe. Avem de-a face cu ceea ce s-ar putea numi gandire axiala, care a aparut in diferite locuri si timpuri de-a lungul sutelor de ani, propulsand omenirea intr-o singura directie.

Hoyer si Reddish sunt convinsi ca modelul dezvoltat de studiul lor stabileste „dincolo de orice indoiala rezonabila” un model mult mai complex decat cel creat de Jaspers. Dar, asa cum era de asteptat, au aparut si alti specialisti care pun la indoiala acest nou model. Hans Boas, sociolog al religiei la Universitatea Humboldt din Berlin, i-a acuzat ca au manipulat documentatia in avantajul lor, mentionand ca ideea de insule de lumina a fost mult timp exclusa. Ratiunea nu lipseste; Armstrong insasi nu s-a sfiat sa sublinieze greselile facute de profesorul ei: „El credea, de exemplu, ca Buddha, Lao Tse, Confucius, Mozi si Zoroastru traiesc mai mult sau mai putin in acelasi timp”, si subliniaza ca, asa cum a confirmat, “Popoarele axiale nu au evoluat uniform. Fiecare s-a dezvoltat in ritmul sau […]. Oamenii Indiei au fost intotdeauna in fruntea progresului axial. In Israel, profetii, preotii si istoricii s-au apropiat de ideal sporadic, in repetate randuri, pana cand s-au trezit exilati in Babilon in secolul al VI-lea i.Hr. si au experimentat o perioada scurta si intensa de creativitate extraordinara. Progresul a fost lent si constant in China, pana cand Confucius a dezvoltat prima spiritualitate axiala completa la sfarsitul secolului al VI-lea i.Hr. De la inceput grecii au mers intr-o directie complet diferita de cea a altor popoare.

Oricum ar fi, cercetarile lui Seshat nu au pus capat dezbaterii despre unde si cand a avut loc Epoca Axiala; In orice caz, s-a transferat din teren, iar acum se discuta si despre fiabilitatea noilor instrumente, precum Baza de date History of Religion (DRH), care poate fi consultata pe site-ul religiondatabase. org), care, de asemenea, respinge studiile Seshat si promoveaza propriul model, in care istoricii sunt cei care introduc datele direct in loc sa supravegheze doar munca altora. Poate ca dezbaterea definitiva asupra Epocii Axiale nu va avea loc intre specialisti in carne si oase, ci intre instrumente bazate pe date mari.

Seshat: noul interpret al trecutului nostru

Fondata in 2011 si numita dupa zeita patrona a bibliotecilor din Egiptul Antic, Seshat (disponibila la seshatdatabank.info) nu este singura megabase de date istorica si arheologica in functiune astazi, dar este cea mai extinsa si cea care creste cel mai rapid. . Este finantat cu bani din Regatul Unit si Uniunea Europeana, iar fondurile sale de la peste 450 de societati dateaza din anul 4000 i.Hr. Este un instrument de lucru aflat in slujba specialistilor in discipline care includ istoria, antropologia si matematica.

Obiectivul sau este de a colecta in portalul sau toate cunostintele disponibile despre organizarea societatilor umane de-a lungul istoriei si preistoriei, pentru a defini modul in care acestea au evoluat. Directorii regionali sunt responsabili pentru coordonarea informatiilor colectate in zonele lor respective, iar atunci cand datele sunt colectate intr-un scop definit, se foloseste supravegherea unor experti istorici si arheologi. Proiectele sale actuale includ studiul complexitatii sociale ca un posibil agent care favorizeaza comportamentul violent si razboaiele si istoria cresterii economice ca agent al stabilitatii politice si sociale.