Descoperirile recente indica faptul ca pe Marte au fost conditii favorabile pentru viata, deoarece pe aceasta planeta a existat apa. Daily Galaxy anunta ca cei de la NASA au descoperit, cu ajutorul unui instrument numit Compact Reconnaissance Imaging Spectometer for Mars (CRISM) urme de minerale argiloase pe baza de filosilicati in interiorul celor 91 de cratere din emisfera nordica a planetei pe care acestia le-au studiat.

Cercetatorii spun ca existenta acestor minerale indica faptul ca viata a fost posibila pe aceasta planeta nu doar in partea ei de sud, ci si in cea de nord. John Carter, de la Universitatea din Paris, declara: „Putem spune ca urme ale eroziunii planetei din pricina apei in forma lichida, datate de 4 miliarde de ani, sunt vizibile pe intreaga sa suprafata.”

Aceste urme minerale gasite in mii de locuri din emisfera sudica a planetei sunt dovezile existentei unui mediu umed, favorabil vietii. Acestea au fost gasite cu precadere in emisfera sudica, unde vechimea rocilor de suprafata este de aproximativ 4 miliarde de ani. Pana in aceasta saptamana, astfel de minerale un au fost gasite si in emisfera nordica deoarece, in aceasta parte a planetei, rocile de suprafata au fost acoperite de activitatile vulcanice recente.

Insa, in urma analizei unor cratere care patrund prin noile formatiuni stancoase catre straturile anterioare, urme ale unor minerale argiloase indicand existenta apei in trecut au fost descoperite de catre oamenii de stiinta francezi si americani. Acestia mentioneaza faptul ca exista si alte dovezi din perioade mai indepartate in timp care indica ca au existat si alte cicluri dominate de umezeala, numai ca, in aceste cazuri, apa respectiva era acida sau sarata.In urma analizelor cu acest nou instrument, cercetatorii au gasit si explicatia pentru faptul ca partea nordica a planetei este mult mai putin inalta decat cea sudica. E

i au ajuns la concluzia potrivit careia planeta a fost lovita in vechime de un meteorit de dimensiuni foarte mari, care ar fi putut fi motivul disparitiei vietii si a apei de pe Marte, caci el a stat la baza transformarii jumatatii nordice a planetei in cel mai mare crater de impact din sistemul nostru solar. Scott Muchie, principalul investigator CRISM de la laboratorul de fizica aplicata al universitatii John Hopkins, a declarat: „Marele impact ar fi eliminat orice dovada a existentei vietii de pe suprafata de nord a planetei. Acesta trebuie ca a avut loc cu mult inainte de terminarea perioadei umede.”