Primul punct de pe agenda de lucru a sedintei comune de astazi a Camerei Deputatilor si Senatului este reprezentat de propunerea prim-ministrului privind completarea structurii si componentei Guvernului, prin infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.
 
Dupa ce Leonard Orban a primit ieri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru afaceri europene si administratie, cu majoritate de voturi, astazi urmeaza ca aceasta decizie sa fie supusa votului parlamentarilor.

Desi sedinta trebuia sa inceapa la ora 10:00, aceasta a fost nevoita sa sufere o amanare, intrucat puterea nu a reusit sa adune pana la acea ora suficienti parlamentari in sala. Premierul Emil Boc a cerut opozitiei sa nu se impotriveasca acestei idei, pentru ca Romania are nevoie in acest moment de o astfel de structura, care sa asigure atragerea mai multor fonduri europene si coordonarea actiunilor europene.

In ciuda acestui lucru, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat inainte de inceperea sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului ca opozitia nu va vota sub nicio forma restructurarea Guvernului. Pozitia opozitiei a fost statutata inca din momentul in care aceasta idee era doar la stadiul de proiect, mentionand ca nu este vorba de nimic personal impotriva lui Leonard Orban, pe care il considera un om competent, care si-ar indeplini sarcinile cu brio. Europarlamentarii PSD si-au facut de asemenea cunoscuta opinia despre crearea acestui minister, pe care il catalogheaza drept un “minister de carton, vopsit frumos pe dinafara si gol pe dinauntru”.

Pentru ca propunerea prim-ministrului Emil Boc sa fie aprobata si astfel sa fie creat Ministerul Afacerilor Europene, iar Leonard Orban sa fie numit in functie, sunt necesare voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, insemnand 236.

In timp ce opozitia si-a manifestat clar intentia, Ludovic Orban (PNL), fratele celui desemnat pentru a ocupa noua functie, este prins intre ciocan si nicovala, intrucat are de ales intre familie si convingeri politice: “Practic, trebuie sa aleg intre fratele meu, intre familia, dragostea pentru fratele meu si convingerile, ideile, valorile in care cred si care mi-ar spune sa votez impotriva lui. Marturisesc ca nu m-am hotarat, mai am inca timp sa reflectez.”

Asa cum a afirmat in nenumarate randuri si Victor Ponta, Ludovic Orban considera ca numirea fratelui sau pentru ocuparea acestui post este doar o incercare de a castiga credibilitate, avand in vedere relatiile bune pe care acesta le are cu forurile europene: “El, practic, trebuie sa gireze cu imaginea buna pe care o are la Bruxelles si, de ce nu, si cu imaginea buna pe care o are in fata romanilor, niste nerealizari evidente datorate unui sistem birocratic corupt, unui sistem de alocare politica a proiectelor europene care astazi pun sub semnul intrebarii derularea in continuare a proiectelor.”

Avand in vedere vehementa cu care reprezentantii opozitiei refuza sa voteze favorabil acest proiect, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene ar putea intra in impas, ceea ce cu siguranta va duce la amplificarea tensiunilor din Parlamentul Romaniei.