In aceste zile nu puteti scapa de stirile despre coronavirus. Sunt pe prima pagina a fiecarui ziar, stirile de pe fiecare post si toate persoanele de pe Facebook isi pierd mintile. Dar cat de mult din ceea ce stiti este conceptie gresita? De exemplu, stiati ca din toate cazurile inchise 94% dintre ele au dus la o recuperare completa? Sau stiati ca din cazurile active, peste 90% dintre pacienti sunt doar intr-o stare usoara care nu ameninta?

Speram ca aceste 5 lucruri despre coronavirus va vor ajuta sa scapati de apele tulburi ale dezinformarii si sa va ajute sa va mentineti calm.

Originar provenea de la lilieci.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca boli la animale.

Dintre toate diferitele tipuri de coronavirus prezente in regnul animal, doar sapte au facut saltul spre infectarea oamenilor – cu cea mai recenta, tulpina Covid-19, fiind a 7-a din aceasta lista. Tulpina Covid-19 de coronavirus a fost identificata prin potrivirea codului sau genetic la acelasi care se gaseste la lilieci.

Acum, se crede ca aceasta pandemie globala a inceput pe piata din Wuhan, o piata unde se vand animale vii si moarte. Cu toate acestea, liliecii nu au fost vanduti pe piata din Wuhan si, astfel, s-a apreciat ca liliecii au infectat pui vii sau alte animale vandute pe piata.

Coronovirus are legatura cu Mers si Sars.

Dintre cele sapte fire coronavirus care s-au transferat la om, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers) si sindromul respirator acut sever au fost doua dintre cele mai mortale. Aceste doua virusuri au provocat moartea a peste 1.500 de persoane intre ele din 2002.

Copiii nu sunt afectati de coronavirus la fel de mult ca adultii.

Dintre toate cazurile de Covid-19 pana in prezent, mai putin de 3% au fost la copii si mai putin de 0,5% au fost copii care s-au imbolnavit critic de aceasta – pana acum nu au avut loc morti de copii. Dar de ce ? Acesta este inca un subiect fierbinte in comunitatea stiintelor, fiind prezentate multe teorii diferite.

Cu toate acestea, in timpul marilor epidemii de Sars si Mers din 2002, niciun copil nu a fost luat in calcul in numarul mortilor. Oamenii de stiinta sunt dornici sa identifice de ce virusul functioneaza in acest fel, deoarece descoperirea faptului ca copiii par imuni ar putea detine cheia pentru gasirea leacului.

Coronavirus a ajuns la stadiul de Pandemie.

La 11 martie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat ca raspandirea Covid-19 a ajuns intr-un stadiu pandemic. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, seful OMS, a declarat ca, in ciuda etichetarii virusului ca pandemie, sfaturile lor raman aceleasi pentru tarile care incearca sa-l combata. El a spus ca guvernele trebuie ,,sa ajunga la un echilibru fin intre protejarea sanatatii, minimizarea perturbarilor si respectarea drepturilor omului”, dar si ,,sa faca lucrurile corecte cu calm si sa ii protejeze pe cetateni”.

Virusul nu se transmite prin aer.

Inca nu exista dovezi ca Covid-19 este transmis prin aer. Sfatul oficial afirma ca virusul poate fi raspandit doar printr-un contact strans – de exemplu, petrecand 15 minute sau stand la o distanta de mai putin de 13 metri de cineva infectat. Cea mai buna metoda de a va proteja de raspandirea Covid-19 este sa puneti mana la gura dupa ce stranutati sau tusiti, sau sa folositi un servetel, precum si sa va spalati regulat pe maini pentru a combate sansele ca virusul sa ramana pe suprafetele pe care le puteti atinge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here