Eurogrupul a respins astazi, intr-o sedinta de urgenta la Bruxelles, prelungirea programului de salvare a Greciei care expira pe 30 iunie, asa cum solicitase Atena, care ar putea intra astfel in suspendarea platilor.

„Din pacate, am ajuns la concluzia ca programul va expira marti seara”, a declarat liderul grupului de ministri de finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, la finalul intalnirii in care Grecia a cerut o prelungire cu o luna.

Cu aceasta, ajutorul milionarului aflat in asteptare nu se va putea concretiza dupa acea data. La randul lor, ministrii de finante din zona euro au inceput sa analizeze consecintele acestei decizii fara prezenta colegului lor grec, Yanis Varoufakis.

Fara prelungirea programului, Grecia va avea dificultati sa plateasca cei 1.600 de milioane de euro (1.800 de milioane de dolari) pe care ii datoreaza Fondului Monetar International (FMI) si care expira marti, ceea ce i-ar putea cauza „default” sau corralito. Mica tara din sudul Europei negocia de luni de zile cu creditorii internationali o serie de reforme pe care trebuia sa le implementeze astfel incat sa fie eliberata o noua transa de ajutor in valoare de 7.200 de milioane de euro.

Mai multi ministri din zona euro au declarat astazi ca eforturile de a ajunge la un acord au esuat dupa ce prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri ca va organiza un referendum pe 5 iulie pentru a consulta cetatenii cu privire la reducerile propuse de creditori.

Decizia Greciei de a organiza un referendum a „inchis usa pentru continuarea discutiilor” cu Atena, a declarat Dijsselbloem la inceputul intalnirii de urgenta de sambata. „Am fost surprins negativ”, a adaugat el. „Se pare ca domnul Tsipras a incheiat negocierile”, a adaugat ministrul german de Finante Wolfgang Schauble. Reprezentantul Spaniei, ministrul Economiei Luis De Guindos, a fost mai putin emfatic si a asigurat dupa intalnire ca Eurogrupul doreste „sa continue negocierile”. Cu toate acestea, el s-a opus facilitarii consultarii poporului grec: „Cu referendumul pe masa, totul este mult mai dificil, dupa cum s-a dezvaluit astazi”. 

Ministrul grec de Finante Varoufakis, care a renuntat la discutiile cu colegii sai din zona euro, a criticat decizia Eurogrupului. „Refuzul Eurogrupului de a sprijini prelungirea (a programului) cu cateva zile sau cateva saptamani va afecta cu siguranta credibilitatea Eurogrupului”, a spus el la finalul intalnirii. El a adaugat ca guvernul din care face parte a avut „determinarea ferma” de a gasi o solutie.

Dijsselbloem a avertizat ca Grecia ar trebui sa ia masuri pentru a-si proteja sistemul financiar de marti. Liderul Eurogrupului nu a dat detalii in acest sens, dar a asigurat ca creditorii sunt dispusi sa ofere asistenta tehnica. Una dintre masurile pe care s-a speculat ca ar putea trebui sa le ia guvernul grec este implementarea controalelor de capital pentru a evita o panica bancara.

Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca zona euro este mai pregatita sa faca fata unei iesiri a Greciei din euro decat a fost in 2011.

Ministrii de finante din zona euro „vor folosi toate instrumentele disponibile pentru a pastra integritatea si stabilitatea zonei euro”, a adaugat Dijsselbloem, mentionand ca blocul valutar este acum „mult mai puternic” decat inainte de criza economica.

Inainte de intalnire, ministrul finlandez Alexander Stubb a spus ca singura optiune acum este sa discutam despre un „plan B” pentru Grecia, o formulare care se refera in mod normal la discutia despre faliment sau despre parasirea Greciei din zona euro.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, care s-a aflat astazi la Bruxelles, a considerat ca creditorii internationali ar trebui sa continue negocierile cu Grecia si a fost din nou in favoarea ca europenii sa faciliteze o reducere a datoriei grecesti, lucru pe care l-au respins pana acum.

Martea viitoare, ziua in care se incheie actuala prelungire, Grecia se confrunta cu plata unui imprumut catre Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 1.600 de milioane de euro, o debursare care aproape sigur nu se va efectua, asa cum au lasat de inteles cateva zile membrii Guvernul in cazul in care nu exista un acord.

Faptul ca nu plateste transa catre FMI nu constituie formal neplata, dar plaseaza Grecia intr-o situatie de „neplata” fata de Fond si „in incalcarea obligatiilor sale”.

In interior, cea mai urgenta intrebare este daca BCE va continua sa mentina accesul la mecanismul de asistenta bancara (ELA) in ciuda rupturii, singura sursa de lichiditate la care institutiile financiare din aceasta tara au acces din februarie anul trecut.

Consiliul guvernatorilor BCE va organiza maine o teleconferinta cruciala in care va decide daca inchide robinetul de lichiditate sau il mentine deschis. Regulile BCE stabilesc ca poate facilita acest tip de credit doar bancilor care sunt solvabile, lucru care este din ce in ce mai pus sub semnul intrebarii.

La Atena, Parlamentul a inceput sa dezbata celebrarea referendumului. „Consultarea va avea loc duminica, 5 iulie, iar intrebarea va fi „da” sau „nu” la cele mai recente propuneri ale creditorilor”, a spus premierul grec intr-un discurs televizat. Premierul grec Alexis Tsipras i-a asigurat astazi pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele francez Francois Hollande ca referendumul privind oferta institutiilor „va avea loc indiferent de decizia Eurogrupului”.

„Democratia este valoarea suprema in Grecia si referendumul va avea loc indiferent de decizia Eurogrupului”, spune Tsipras.

„Democratia este valoarea suprema in Grecia si referendumul va avea loc indiferent de decizia Eurogrupului”, le-a transmis Tsipras liderilor europeni in cadrul unei convorbiri telefonice purtate astazi, au indicat surse din Executivul elen.

Tsipras a dat asigurari ca vointa populara va fi respectata. Guvernul grec a respins vineri ultima propunere a creditorilor. Seful guvernului grec a subliniat in aceasta seara ca consultarea va avea loc in ciuda respingerii Eurogrupului de a prelungi programul de salvare.

Ministrul grec de dezvoltare, Panagiotis Lafazanis, le-a cerut grecilor sa voteze impotriva propunerii. „Raspunsul poporului grec va fi un nu rasunator”, a spus el reporterilor dupa sedinta cabinetului de peste noapte. „Toti grecii vor vota nu”.

Ziarul conservator Eleftheros Typos a descris astazi referendumul drept un „Referendum de faliment” pe prima pagina, exprimandu-si teama de consecintele pe care le-ar putea avea lipsa unui acord cu creditorii.

Intre timp, astazi in Grecia s-au format cozi lungi in fata bancomatelor dupa anuntul despre referendum. In piata centrala din Colonaki din Atena, aproape 40 de persoane au asteptat in fata casierilor Bancii Nationale a Greciei, potrivit imaginilor de televiziune prezentate si spus martorilor. Grecii