De curand am fost invitati la Opera Nationala Bucuresti pentru un eveniment deosebit ce marcheaza o noua etapa a dezvoltarii culturale muzicale din cadrul Operei. In continuare va redam materialul post eveniment al Operei, pentru a intelege frumusetea si importanta acestui eveniment desfasurat.

“Opera Nationala Bucuresti (ONB) a sarbatorit implinirea a 200 de ani de la nasterea compozitorilor Giuseppe Verdi si Richard Wagner prin doua concerte de gala extraordinare, cu participarea solistilor romani de renume international Valentina Nafornita, Alexandru Badea si Dan Paul Dumitrescu, alaturi de tenorul invitat Marius Vlad Budoiu, precum si de solisti ai institutiei ca Andreea Iftimescu, Ionut Pascu, Madeleine Pascu si Serban Vasile, acompaniati de Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la nastere, care a avut loc in 30 si 31 martie la Opera Nationala Bucuresti, s-a bucurat de aprecierea unanima a publicului. La eveniment au luat parte, alaturi de alte personalitati importante ale vietii politice si culturale, Ministrul Culturii – domnul Daniel Barbu, Ministrul Economiei – domnul Varujan Vosganian,  Ministrul Fondurilor Europene – domnul Eugen Orlando Teodorovici, Secretarul de Stat pe Probleme de Patrimoniu – domnul Radu Boroianu, Secretarul de Stat pentru Culte – domnul Victor Opaschi, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti – domnul Andreas von Mettenheim si domnul Mircea Diaconu – actor si om politic.

„Calitatea artistica a Galei Verdi-Wagner a fost exceptionala, sunt impresionat! Maestrul Cristian Mandeal a dirijat cu o siguranta imperiala, iar publicul a fost entuziast. Opera Nationala Bucuresti incepe sa devina o institutie publica de mare importanta despre care sa se discute. A mai avut acest rang si in trecut, dar fiecare generatie cred ca are dreptul sa reinventeze Opera in aceasta dimensiune profund nationala, nu in sensul de nationalist, ci in sensul de institutie cheie a identitatii noastre colective, a spatiului public in general”, a declarat Ministrul Culturii, domnul Daniel Barbu.

De asemenea, cuvinte de lauda au venit si din partea Ministrului Economiei, domnul Varujan Vosganian, acesta  declarand: „Am  avut parte de o seara de sarbatoare la Opera Nationala Bucuresti, un concert in care doua spirite diferte, Verdi si Wagner, ne-au adus impreuna. Mi-a placut foarte mult Corul ONB, iar Valentina Nafornita m-a impresionat si cred ca a starnit cele mai multe emotii. Dupa parerea mea, Nafornita merita o glorie comparabila cu a Annei Netrebko. Ideea ca opera si-a incheiat mandatul istoric este o prejudecata, acest lucru poate fi confirmat de Gala Verdi-Wagner, sala a fost arhiplina, iar publicul a fost entuziast. Asadar, bravo Operei Nationale Bucuresti si directorului Razvan Ioan Dinca.”

Evenimentul din 31 martie a prilejuit totodata prezentarea insemnului heraldic creat special pentru institutie de catre domnul Tudor-Radu Tiron, doctor in istorie, specializare heraldica, membru al Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane. Acest insemn are valoare de simbol si urmeaza sa fie utilizat in continuare in toate materialele de comunicare si informare, ca logo al institutiei. In cadrul concertului de duminica, in semn de pretuire, solistilor invitati le-au fost inmanate contracte onorifice care simbolizeaza angajamentul luat de catre parti in sensul mentinerii si dezvoltarii colaborarii incepute astfel. Contractele au fost executate prin tehnica gravurii, caligrafiate si stantate cu un sigiliu avand ca reprezentare noua stema.

Printre noile facilitati de care spectatorii ONB pot beneficia  se numara libraria Operei, care gazduieste nu numai materiale din sfera artelor spectacolului muzical si domenii conexe, ci si alte obiecte reprezentative. Magazinul include o gama variata de produse, de la CD-uri si publicatii, pana la elemente de recuzita si antichitati, urmand sa fie dezvoltat in perioada imediat urmatoare in vederea functionarii in regim de permanenta (nu doar pe parcursul desfasurarii de spectacole si evenimente).”

Personal am fost incantata de eveniment, de noul blazon si de muzica superba redata prin artistii de pe scena si orchestra Operei. Iubesc muzica in general, dar am constat diferenta efectului pe care o are asupra starii generale de spirit. Altfel te simti dupa o seara in care o sala imensa pastreaza o tacere sublima pentru a asculta o interpretare de exceptie. Am plecat de la eveniment cu muzica superba lui Verdi intiparita:) prin ultima interpretare a serii: