Milioane de femei din intreaga lume au fost afectate in mod disproportionat de pierderea locurilor de munca , cu multe altele ramase sa suporte greul unor perturbari masive la ingrijirea copiilor si educatie.

La nivel global, femeile au pierdut venituri de cel putin 800 miliarde dolari anul trecut, potrivit unui nou raport al Oxfam International. Aceasta este mai mult decat produsele interne brute combinate din 98 de tari, capitalizarea de piata de 700 de miliarde de dolari pe care Amazon a depasit-o anul trecut si cele aproape 721,5 miliarde de dolari pe care guvernul SUA le-a cheltuit in 2020 pentru cel mai mare buget de aparare din lume, a declarat organizatia globala.

“Caderea economica a pandemiei Covid-19 are un impact mai dur asupra femeilor, care sunt reprezentate in mod disproportionat in sectoare care ofera salarii mici, beneficii putine si locuri de munca mai putin sigure”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. “In loc sa indrepte acest lucru gresit, guvernele au tratat locurile de munca ale femeilor ca fiind dispensabile – si acest lucru a costat un cost de cel putin 800 de miliarde de dolari in salarii pierdute pentru cei care au un loc de munca formal”.

Organizatia citeaza pierderea totala a veniturilor ca o ,,estimare conservatoare” care nu tine cont de ,,salariile pierdute de milioanele de femei care lucreaza in economia informala” – pe care le descriu ca lucratoare casnice, vanzatori pe piata si lucratori in confectii.

“Covid-19 a dat o lovitura izbitoare in castigurile recente pentru femeile din forta de munca”, a spus Bucher.

La scara globala, femeile reprezinta peste 64 de milioane de locuri de munca pierdute anul trecut. Aceasta reprezinta 5% din toate locurile de munca ocupate de femei, comparativ cu o pierdere de 3,9% pentru barbati, potrivit OxFam.

Revenirea economica a acestor pierderi a fost si mai catastrofala.

,,Ne-am confruntat cu o criza a inegalitatii inainte de 2020 si acum a explodat. Asta este rezultatul lipsei de atentie la elaborarea politicilor sensibile la gen si la lasarea femeilor pe cont propriu sa faca fata acestei crize si sa absoarba esecurile sistemice care ne-au condus pana in acest punct “, a declarat Mara Bolis, director asociat la Abilitarea economica a femeilor la Oxfam America.

Si impactul drastic al pandemiei asupra femeilor ar putea avea consecinte de lunga durata.

Chiar si inainte de pandemie, femeile sufereau de inechitati masive in salarii si munca. Femeile din intreaga lume castiga doar 77 de centi pe fiecare dolar pe care il fac barbatii, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite. Asaltul crizei coronavirusului nu a facut decat sa exacerbeze inegalitatile de gen si ar putea face ca diferenta de remunerare intre femei si barbati sa fie si mai grava.

Acum, odata cu redresarea economica in curs, o mare parte din acestea s-au bazat pe lansarea eficienta a vaccinurilor si pe administrarea mai multor doze de vaccin. Pana in prezent, cel putin 188 de tari si teritorii au administrat mai mult de 1 miliard de doze de vaccin Covid-19.

Alte eforturi masurabile au fost, de asemenea, in desfasurare in SUA. Recent, administratia Biden a pompat 39 de miliarde de dolari in fonduri de ajutor pentru a ajuta furnizorii de servicii de ingrijire a copiilor sa ramana in afaceri sau sa redeschida, ceea ce spune ca este cea mai mare investitie in ingrijirea copiilor din istoria SUA. Acest lucru a fost urmat acum de un plan propus de 1,8 trilioane de dolari, cunoscut sub numele de Planul pentru Familii Americane , pentru a ajuta economia natiunii sa se recupereze dupa pandemia de coronavirus.

,,O redresare economica echitabila si durabila este una care sprijina ocuparea fortei de munca a femeilor si munca de ingrijire neremunerata prin intermediul unor plase puternice de securitate sociala si a unor infrastructuri de ingrijire vibrante”, a spus Bucher. ,,Recuperarea de la Covid-19 este imposibila fara ca femeile sa se recupereze”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here