Ideea de a găsi iubirea adevărată și de a trăi fericit pentru totdeauna este prezentată în aproape fiecare film romantic. Aceste filme pot fi o sursă utilă de informații pentru adolescenți, care au de obicei un mare interes pentru romantism. Într-adevăr, un studiu al Journal of Children and Media arată că mai ales tinerele adolescente au credințe romantice mai puternice după ce au vizionat un film romantic.  

Concluzii

Tinerele adolescente care vizionează filme online romantice și simt o legătură cu personajul lor preferat au mai multe șanse să dezvolte credințe romantice idealiste. Cu toate acestea, pe măsură ce fetele îmbătrânesc, efectul filmelor romantice asupra credințelor romantice scade. 

Informații de studiu

Intrebarea?

Care este efectul unui film romantic popular pentru adolescente asupra credințelor fetelor despre relațiile romantice?

La acest studiu au participat 88 de fete de 11-14 ani din șapte categorii de tineri diferite (de exemplu, Mișcarea Cercetașilor) din Belgia (vârsta medie: 12 ani). 32 de fete frecventau școala primară, iar celelalte frecventau școala secundară. Mai mult, 21% dintre părinții fetelor erau divorțați și 74% dintre fete avuseseră un iubit in trecut. Experimentul a fost prezentat ca o activitate de mișcare a tinerilor, iar fetele din fiecare categorie au urmărit fie un film non-romantic, fie un film romantic. A fost creat un cadru natural de film, fetele stăteau una lângă cealaltă și erau oferite băuturi și gustări. Imediat după ce au văzut filmul, fetele au completat un chestionar despre film. În plus, fetele au completat un alt chestionar despre mediul lor social și credințele romantice. Cercetătorii le-au spus fetelor că cel de-al doilea chestionar nu era legat de film și nici de primul chestionar.

Fapte și constatări

Fetele care au vizionat filmul romantic au raportat că au credințe romantice mai idealiste. Cu toate acestea, acesta a fost doar cazul fetelor care au simțit o legătură puternică cu unul dintre personajele filmului. Vârsta a jucat și ea un rol important: adolescentele mai tinere au dezvoltat credințe mai romantice după ce au vizionat un film romantic decât fetele mai mari. Asta înseamnă că adolescenții mai în vârstă dezvoltă credințe mai puțin romantice după vizionarea unui film romantic. Creșterea convingerilor romantice a fost constatată imediat după vizionarea filmului. Efectele pe termen lung ale filmelor romantice nu sunt încă cercetate. Cercetătorii nu s-au întrebat dacă fetele au mai vizionat unul dintre filmele muzicale din liceu. Deoarece aceste filme sunt destul de populare în rândul fetelor adolescente, participanții ar putea deja să fie familiarizați cu personajele filmului și să aibă o legătură mai puternică cu personajele lor preferate.

Adevărata dragoste durează pentru totdeauna. Influența unui film romantic sau a acelor seriale turcesti de dragoste asupra tinerilor poate avea un efect pozitiv dar si negativ totodata. Tocmai din acest motiv este extrem de important ca parintii sa discute cat mai deschis cu copiii lor astfel incat acestia sa nu creasca crezand ca iubirea este ca in filme. Dar, mai presus de toate, cel mai bine functioneaza puterea exemplului. Atata timp cat tinerii vad intelegere si armonie intre parintii lor, cu siguranta vor stii sa faca alegeri potrivite in ceea ce priveste un partener de viitor.