Respectarea postului ne inalta spiritual si ne da liniste sufleteasca. Totusi, posturile lungi ne pot afecta sanatatea fizica si psihica, de aceea nutritionistii considera ca, dupa o lunga perioada de post, se impune o anume dieta.

Asa cum arata medicii si biologii specialisti in nutritionism de la majoritatea universitatilor celebre din Europa si America, lipsirea organismului de aminoacizi din carne, ca si ntreruperea brusca a consumului de dulciuri pot conduce deseori la dezechilibrari metabolice si Imbolnaviri. Din acest motiv, in primele 30-40 de zile dupa un post mai lung, cele trei mese principale trebuie sa contina obligatoriu anumite nutriente. De asemenea, consumul de lichide si ora servirii meselor sunt foarte importante pentru reechilibrarea functiilor organismului.

Aminoacizii esentiali

Dupa terminarea postului, este obligatoriu ca din meniu sa nu lipseasca proteinele animale la niciuna dintre cele trei mese. Organismul care a fost privat de aportul de aminoacizi esentiali are nevoie de refacerea rezervelor. Chiar daca n timpul postului s-au consumat oua si brnza, rezerva este scazuta, motiv pentru care cele mai multe organe economisesc aminoacizi. Acest fenomen poate conduce la astenii, nevroze, scaderea capacitatii de gndire si memorie, dar si la afectiuni mai grave, precum cele glandulare. De aceea se impune ca, dupa post, rezervele de aminoacizi sa fie rapid restabilite, printr-un consum constant de alimente ce contin proteine animale.

Dieta proteica

Exceptnd zilele de Paste, cnd ne permitem sa ne facem toate poftele, in zilele urmatoare dietele proteice trebuie sa fie un pic mai controlate:

Micul dejun: trebuie sa fie servit la 20-25 minute dupa trezire, pentru ca organismul sa fie complet treaz si sa se absoarba intestinal aminoacizii. Se recomanda sa se consume carne nepregatita prin prajire sau la gratar, precum mezeluri de pasare, pate de ficat, peste marinat. Daca ai mncat multe oua si n post, si de Paste, evita sa mai consumi timp de 10 zile orice produs ce contine proteine din ou. Este obligatoriu sa bei 100-200 ml lapte proaspat, caldut, si mai putin ceaiuri cofeinizate sau foarte aromate. Cantitatea de proteine consumata dimineata trebuie stabilita de un medic in raport cu greutatea si naltimea ta. nsa, ca orientare generala, se recomanda sa nu depasesti caloriile continute de 150 g de pulpa de porc, de exemplu.

Pranz: trebuie luat la exact cinci ore dupa micul dejun, cu o ntrziere maxima de 45 de minute. Nu se serveste n graba sau n conditii de stres. Pentru felul nti, ideala este o supa de vita sau de pui, cu 150-180 g carne proaspata. Evita excesul de condimente iuti sau foarte aromate, care pot determina procese digestive incompatibile cu absorbtia unor aminoacizi. Supele trebuie sa fie fierbinti, nsa la limita suportabilului, n niciun caz reci sau doar putin caldute. La felul doi, poti alege orice mncare dietetica slaba, care contine proteine animale si vegetale, in cantitatea pe care ti-o permite greutatea raportata la naltime. Este recomandat sa ceri sfatul medicului tau atunci cnd stabilesti o dieta.

Cina: masa de seara trebuie luata la 6-7 ore dupa dejun, dar cu o ora si jumatate nainte de culcare. Meniul poate contine produse din peste nepreparat termic, afumat, marinat sau saramura, dar este obligatoriu consumul de salate crude, verzi, acrite cu lamie sau otet de mere.

Revitaminizarea

Desi in timpul postului se consuma foarte multe vegetale bogate n vitamine, organismul nu este ntotdeauna pregatit pentru o absorbtie optima. Dar, pentru anumite persoane, nceputul primaverii, care coincide cu postul Pastelui, este perioada n care majoritatea vitaminelor se absorb deficitar. n plus, conditia naturala de regim omnivor al omului nu permite absorbtia unor vitamine numai din lactate si vegetale. Ca urmare, peste 40% din femeile si peste 45% din barbatii care postesc timp mai ndelungat sufera de o scadere a rezervelor de vitamine, iar procesele vitale le pot fi afectate.

Revitaminizarea impune att consumul de carne afumata sau saramura, cat si consumul de fructe, la anumite ore, n raport cu bioritmul absorbtiei acestora. Astfel, cercetatorii italieni recomanda, pe lnga consumul obligatoriu de carne nepreparata termic, si un consum zilnic de mere, citrice si rosii, servite ca desert.

Recomandari

Dimineata: la o ora si jumatate dupa micul dejun se recomanda sa se consume unul-doua mere din soiurile galbene, care contin majoritatea vitaminelor, inclusiv pe cele din grupul B, extrem de necesare. Daca nu esti supraponderal, ar fi bine sa consumi pe lnga mere si una-doua banane sau una-doua pere.

Dupa-amiaza: nainte de masa de prnz, e bine sa bei 50 ml bors proaspat, apoi 100 ml apa minerala carbogazoasa. La 5-10 minute dupa dejun, mannca o rosie de marime medie, care sa tina loc de desert. Daca esti dependent de dulciuri si te-ai dezobisnuit n perioada de post, nlocuirea desertului cu o rosie bine coapta te poate ajuta sa nu te ngrasi.

Seara: cu o jumatate de ora nainte de cina, mannca o salata cruda de varza de 100-200 g, apoi bea 100-200 ml apa obisnuita. Cu jumatate de ora nainte de culcare, mannca o portocala de marime medie, apoi bea 100-150 ml must rosu sau vin rosu, de preferat facut n casa, din struguri de masa.