Este cumva aceasta o cascada de contradictii in termeni? Nu, este o palida incercare de a recomanda un film ce reuseste sa faca sali pline cu spectatori care, in privinta preferintelor cinematografice, nu au niciun numitor comun. Si (culmea!?) toata lumea pleaca extrem de multumita. Chiar daca cei mai multi nu stiu cum sa-si stearga mai repede lacrimile.

Piatra sansei

Nominalizatul la Oscar pentru “The Aviator”, Leonardo DiCaprio, joaca rolul unui fost mercenar din Zimbabwe (Danny Archer), african alb, prins acum in contrabanda cu diamante. Diamante contra arme, in haosul creat de razboiul civil din Sierra Leone in anii ‘90. Alaturi de el, umar la umar in situatii-limita, se afla un alt nominalizat, de asta-data pentru “In America”, Djimon Hounsou, care il interpreteaza pe Solomon Vandy, pescar Mende, care a fost luat de langa familie si obligat sa munceasca in minele de diamante.

Mende gaseste o imensa piatra roz, pe care, chiar sub amenintarea mortii, reuseste sa o ascunda. Stie ca acest diamant inseamna singura lui sansa de a-si gasi sotia, cele doua fiice si, poate, pe Dia – fiul pe care insurgentii l-au rapit, i-au spalat creierul si l-au aruncat in lupta ca pe mii de alti asemenea copii.

Cei cinci “C”

Fictiunea a ramas in urma realitatii istorice, iar Marshall Herskovitz, coproducator si prietenul regizorului Edward Zwick, marturiseste: “Ne-a fost dificil sa vizionam unele materiale despre Sierra Leone si circumstantele groaznice de acolo si sa ni le imaginam intr-un film de Hollywood. Insa experienta ne-a demonstrat ca poti face filme care trateaza subiecte dificile si te poti adresa unui public larg, atunci cand spui o poveste importanta”.

Iar povestea pe care in final o va spune ziarista Maddy Bowen, personajul lui Jennifer Connelly, castigatoarea Premiului Oscar (“A Beautiful Mind”), este nu importanta, ci esentiala pentru sanatatea morala a acestei planete. Dezvaluirile din presa, declaratiile martorilor oculari – printre care s-a numarat si Solomon Vandy -, intrega campanie de constientizare a “consumatorilor” de diamante s-au concretizat in Planul Kimberley.

Acesta este un acord intre tarile care exporta diamante si guvernele lumii “pentru a monitoriza eficace comertul cu diamante neprelucrate, pentru a detecta si impiedica comertul cu diamantele care alimenteaza conflicte”. Si, cel mai important, cumparatorii de diamante sunt sfatuiti ca, atunci cand selecteaza pietrele, sa ia in considerare cei “4 C”: Culoarea, Cut-ul (taietura), Claritatea si Caratele. Dar sa nu uite ca exista si un al cincilea C. De la Conflict.

O superproductie. Film de box office. Film de actiune. Film cu supervedete. Film care pune probleme extrem de grave. Film politic, dar si despre rolul adevarat al jurnalistului. Un film covarsitor despre dreptul la viata.