Dupa epoca de aur americana a urmat Marea Depresie

Ce s-a intamplat:  prabusirea pietei bursiere din 1929 si Dust Bowl care au urmat in anii 1930 au creat o criza economica majora in SUA. In 1930, somajul a atins 25%, peste 15 milioane de americani cautand munca. Presedintele Herbert Hoover a recomandat increderea in sine pentru a suporta ceea ce el a numit ,,un incident trecator in vietile noastre nationale”.

In urmatorii noua ani, New Deal-ul lui Roosevelt a creat un nou rol pentru guvern in viata americana. Desi New Deal singur nu a pus capat depresiei, a oferit o plasa de siguranta fara precedent pentru milioane de americani suferinzi.

New Deal-ul FDR a scos America din Marea Depresiune si a ajutat la deschiderea unei noi ere de aur. New Deal a folosit cheltuielile guvernamentale pentru a impinge economia spre redresare, in timp ce FDR a presat si reformele bancare pentru a preveni prabusirile. New Deal a adus, de asemenea, noi plase de securitate sociala, cum ar fi Legea securitatii sociale si Legea nationala privind relatiile de munca.

Productia industriala din timpul celui de-al doilea razboi mondial a contribuit la sfarsitul Marii Depresii, dar investitia masiva a guvernului federal in drepturile lucratorilor, reglementarile si o plasa de protectie sociala a ajutat SUA sa revina din Depresiune.

Dupa ciuma secolului al XIV-lea a venit Renasterea

Ce sa intamplat: Moartea Neagra distrus 60% din populatia Europei in secolul al 14 – lea. Un cronicar florentin a scris: ,,Toti cetatenii nu au facut altceva decat sa poarte cadavre pentru a fi ingropati”. Pandemia devastatoare a fost mai mult decat un dezastru demografic – a provocat si un colaps economic. Comertul s-a oprit, somajul a crescut si multi au renuntat pur si simplu la speranta.

Populatia Europei nu si-a revenit de la ciuma timp de secole. Totusi, umanitatea a revenit si a remodelat societatea. Un numar mai mic de lucratori a dus la salarii mai mari pentru muncitorii agricoli si urbani. Taranii au cerut incetarea iobagiei, pe masura ce feudalismul s-a incheiat incet.

Ciuma i-a convins, de asemenea, pe italieni ca societatea lor a fost sparta. In loc sa continue pe modelul medieval, multi italieni au privit inapoi la ultima era in care Italia a dominat lumea: Imperiul Roman. Revenirea la modelele clasice pentru a reconstrui societatea a starnit Renasterea.

536 CE: ,,Cel mai rau an” a creat o noua economie medievala

Ce s-a intamplat:  In ,,cel mai rau an de a fi in viata”, milioane au pierit din cauza foametei si a ciumei. Dupa ce eruptiile vulcanice au acoperit lumea cu ceata cetoasa, culturile au esuat pe campuri. Un cronicar a raportat ,,un esec al painii din anii 536-539″. Foametea a fost rapid urmata de ciuma Justiniana, care a luat 50 de milioane de vieti.

A fost nevoie de timp pentru a reveni dupa devastarea secolului al VI-lea, dar in cele din urma omenirea a revenit. Clima s-a incalzit dupa oprirea eruptiilor vulcanice, iar vremea mai umeda a  ajutat Orientul Mijlociu sa infloreasca.

La Constantinopol, imparatul Justinian a  reformat Imperiul Bizantin pentru a-l pune pe o cale stabila. In secolul al VII-lea, europenii au inceput sa extraga argint , semn al unei noi economii medievale. ,,Arata ascensiunea clasei comerciantilor pentru prima data”, explica arheologul Christopher Loveluck.

Foametea irlandeza de cartofi

Ce sa intamplat: cartofi irlandez Foamete a lovit in 1845 , atunci cand o ciuperca atacat la cultura cartofului din Irlanda. Timp de sapte ani, 75% din recolta de cartofi a tarii a esuat, lasand mii pe ratii de foame. Un milion de oameni au pierit din cauza foametei, in timp ce peste un milion mai multi au lasat Irlanda in urma ca refugiati.

Desi foametea sa incheiat in cele din urma, Irlanda a continuat sa sufere in anii de dupa Marea Foame. Dar refugiatii irlandezi care s-au stabilit in tari din intreaga lume au contribuit la raspandirea culturii irlandeze si la imbogatirea unor zone precum Statele Unite, care au primit aproape 1 milion de imigranti irlandezi in anii 1840 si 1850.

Desi imigrantii irlandezi au experimentat fanatismul in SUA, muncitorii irlandezi au devenit coloana vertebrala a noii economii industrializate. Pana in secolul al XX-lea, descendentul unui imigrant al foametei irlandeze a devenit presedinte: John F. Kennedy.

Chicago a revenit dupa marele incendiu

Ce s-a intamplat:  la 8 octombrie 1871, Marele Incendiu a izbucnit in Chicago. Flacara ar avea in cele din urma sute de vieti, ar lasa fara adapost zeci de mii si ar distruge 17.500 de cladiri.

De indata ce focul s-a incheiat, Chicago a intreprins ,,Marea Reconstructie” pentru a revitaliza orasul. Reverendul Robert Collyer a jurat: “In primul rand, nu am pierdut geografia noastra. Natura a numit lacurile, padurile, preriile impreuna in conventie cu mult inainte de a ne naste, si au decis ca in acest loc va fi construit un oras mare”.

Noile legi au imbunatatit siguranta cladirilor, iar arhitectii din Scoala din Chicago au proiectat in curand cladiri inalte care sa remodeleze orizontul orasului.

Cand jurnalista britanica Mary Anne Hardy a vizitat Chicago dupa incendiu, ea a remarcat: ,,Ca Phoenix, orasul s-a ridicat din cenusa, mai maret si mai stapan ca niciodata”.

Dupa bomba atomica, lumea a oprit utilizarea armelor nucleare

Ce s-a intamplat:  la 6 august 1945, Statele Unite au aruncat o bomba atomica asupra Hiroshima. Explozia a provocat 80.000 de vieti si alte mii au pierit din cauza radiatiilor in anii care au urmat. Trei zile mai tarziu, SUA au aruncat o alta bomba atomica asupra Nagasaki.

Puterea armelor atomice a fost atat de devastatoare incat al doilea razboi mondial reprezinta atat prima, cat si ultima data cand dispozitivele nucleare au fost aruncate in orase. Desi Razboiul Rece a cunoscut mai multe apeluri stranse, SUA si Uniunea Sovietica s-au reunit pentru a accepta oprirea raspandirii dispozitivelor atomice in 1968.

Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare a reunit cele cinci state care detineau dispozitive atomice in 1970 cu tarile non-nucleare. Semnatarii au fost de acord sa nu foloseasca dispozitive atomice sau sa ajute la raspandirea lor. In temeiul tratatului, si tarile si-au redus stocul.

In timp ce numarul statelor nucleare a crescut, eforturile lumii de a opri utilizarea dispozitivelor atomice au impiedicat razboiul nuclear de zeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here