Lumea este plina de boli mortale, iar istoria umanitatii poate atesta cu siguranta acest fapt. Au existat numeroase cazuri care acopera existenta epidemiilor noastre istorice care au amenintat omenirea.

In timp ce suntem de obicei alarmati de boli si virusi mai moderni, cum ar fi SIDA sau gripa, multe epidemii de sanatate infricosatoare au fost cunoscute pentru a reaparea in timp. Aceste boli care aproape au distrus oamenii par a fi ceva ce s-ar putea intampla doar in trecutul indepartat, dar fiti atenti: daca nu suntem atenti, bolile viitoare ar putea ameninta cu sfarsitul umanitatii asa cum o cunoastem.

Malaria infecteaza 200 de milioane de oameni in fiecare an

Malaria , care este cauzata de un parazit gasit la tantari, infecteaza pana la 200 de milioane de oameni in fiecare an. Este una dintre cele mai stricate pandemii, mai ales ca este rezistenta la medicamente. Se raspandeste cel mai frecvent prin tantari si se stie ca are cel mai mare impact asupra tarilor mai putin dezvoltate.

Primele descrieri documentate care se potrivesc cu cele ale malariei dateaza din jurul anului 2700 i.Hr., desi oamenii de stiinta nu stiau de fapt ce este sau cum a fost raspandita pana la sfarsitul anilor 1800. S-ar putea sa fi fost chiar motivul  decesului lui Genghis Khan si  al caderii Imperiului Roman.

Variola poate fi urmarita inapoi pana  in Egipt si ucisa un numar mare de nativi nord-americani

Variola este o boala extrem de contagioasa cauzata de virusul variolei. A fost introdus pentru prima data in America in secolul al XVII-lea. A fost adus acolo de colonistii europeni si a dus la moartea a milioane de oameni originari din Statele Unite si America Centrala. Se crede ca epidemiile de variola au pierdut un numar imens de vieti in civilizatiile aztece si inca , in Evul Mediu si, de asemenea, in Imperiul Roman.

Originea variolei este asociata cu Egiptul si India, iar cele mai vechi dovezi provin de la mumia faraonului egiptean Ramses V. El a murit in 1145 i.Hr., iar ramasitele sale prezinta semne de urme. Desi cercetatorii au reusit sa urmareasca acest lucru, inca nu sunt siguri cat de exact a aparut variola si cum a inceput sa se raspandeasca atat de repede.

Moartea Neagra a sters milioane in Evul Mediu

Cea mai notorie pandemie din istorie este Moartea Neagra. Acest focar de ciuma bubonica a decimat populatia Europei in cea mai mare parte a anilor 1300. Este cauzata de o bacterie numita Yersinia pestis  si a fost raspandita de purici. Bacteriile – desi letale pentru oameni – nu afecteaza puricii. Puricii se prindeau de sobolani, care se raspandeau pe navele comerciale din Asia in Europa.

Se considera ca aceasta ciuma grea , insotita de rani care scurg / sangereaza si febra mare, a luat viata a peste 50 de milioane de  oameni in secolul al XIV-lea in Asia, Europa si Africa. Se estimeaza ca intre 30-60% din populatia totala a Europei a fost eliminata. Formele ciumei bubonice au reprezentat o amenintare recurenta pentru urmatorii 100 de ani, uneori reaparand si revendica si mai multe vieti.

Ciuma lui Justinian este una dintre primele pandemii inregistrate

Ciuma lui Iustinian este considerat unul dintre primele pandemii inregistrate vreodata istoric. Aceasta ciuma a infectat Imperiul Bizantin in jurul anului 541 d.Hr. si se crede ca a luat viata a aproximativ 100 de milioane de oameni din intreaga lume. La apogeul sau, este posibil sa fi  ucis chiar 10.000 de oameni pe zi.

Desi nu este clar ce virus sau boala anume a cauzat aceasta pandemie, este clar ca pandemia a fost un factor major in istoria europeana – deoarece a uimit si a impiedicat Imperiul Bizantin sa se raspandeasca in Italia. A durat 225 de ani inainte de a disparea complet. Multi suspecteaza ca boala provine din China sau India si a fost raspandita pe rute comerciale maritime.

Gripa spaniola a ucis intre 20 si 50 de milioane de oameni

Gripa spaniola a infectat o treime din intreaga populatie a lumii si a inceput in 1918. Unele estimari aceasta boala au pierdut viata  intre  20 si 50 de milioane de oameni din intreaga lume , in doar doi ani, si mai mult de 500 de milioane au fost afectate de aceasta. Ulterior a fost identificat ca o tulpina de H1N1 – o tulpina deosebit de brutala a gripei. Majoritatea cred  ca boala a inceput in Kansas  si a fost raspandita de trupele americane.

Desi a fost una dintre cele mai nemiloase pandemii din istorie si a scos comunitatile in valuri, cea mai mare parte a distrugerii sale reale a fost cenzurata in timpul razboiului. Ziarele Spaniei au fost singurele care au acoperit pandemia, deoarece era o tara neutra in timpul Primului Razboi Mondial. Acesta este modul in care aceasta tulpina speciala de H1N1 a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de gripa spaniola.

A treia pandemie a durat aproximativ 100 de ani

Cea de-a treia epidemie de epidemie a fost un focar al ciumei bubonice care a avut originea in China. Acest focar a durat din 1855 pana in anii 1950 – adica aproape 100 de ani!

Aceasta pandemie s- a raspandit in cele din urma pe mai multe continente si a ucis pana la 15 milioane de oameni. In 1898, Paul-Louis Simond a facut descoperirea ca sobolanul brun si puricii de sobolan au fost gazdele responsabile ale bolii, ceea ce a ajutat la reducerea bolii. A fost prima data cand oamenii de stiinta au decis in mod concludent ce a cauzat ciuma si a fost creat un vaccin ca raspuns.

Ciuma Antonina a luat viata imparatilor romani

Ciuma Antonina , cunoscuta si sub numele de Ciuma lui Galen, a devastat Imperiul Roman  intre 165 si 180 d.Hr. Se sugereaza ca focarul ar putea fi cel al rujeolei sau al variolei. Oricare ar fi fost, probabil a fost adus inapoi la Roma de catre trupele care se intorceau din razboi.

La apogeul distrugerii sale, ciuma Antonine a ucis aproximativ un sfert din toti cei infectati. In general, a luat viata a pana la 60 de milioane de oameni – inclusiv cativa imparati romani si membri ai familiilor lor extinse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here