Pictorita renascentista Artemisia Gentileschi s-a nascut in Italia in 1593. Tatal ei, Orazio Gentileschi, era si pictor; el a invatat-o pe fiica sa mestesugul cand era foarte tanara, iar ea a crescut pentru a fi unul dintre cei mai aclamati artisti din perioada Renasterii tarzii si a barocului. Cu toate acestea, viata ei nu a fost una usoara. A fost violata de unul dintre contemporanii tatalui ei si apoi s-a casatorit rapid odata ce si-a adus violatorul in judecata. Una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, Judith si Holofernes, a aparut la scurt timp dupa aceea.

In ciuda faptului ca era o femeie pictora baroca intr-o perioada in care majoritatea femeilor nu lucrau deloc in cariere de profil, cu atat mai putin in domeniul artelor plastice aproape exclusiv masculine, ea a lasat in urma un corp impresionant de lucrari si este una dintre cele mai renumite pictoare feminine din toate timpurile.

Ea si-a adus violatorul la justitie

In anii 1600, Artemisia Gentileschi a fost violata in repetate randuri de Agostina Tassi, un artist care lucra cu tatal ei, Orazio Gentileschi. Tatal lui Artemisia il angajase pe Tassi sa-i invete fiica sa de 18 ani cum sa picteze perspectiva.

Tassi a obtinut acces in dormitorul Artemisiei si a prins-o in capcana, sustinand ca vrea sa se casatoreasca cu ea inainte de a o viola.

Artemesia l-a acuzat de viol si apoi a trebuit sa fie supus unui examen medical umilitor pentru a demonstra aparent ca a fost virgina inainte de a fi agresata de Tassi. In timpul procesului de sapte luni, ea a fost acuzata ca fiind curva de catre mai multi martori ai lui Tassi. Cu toate acestea, Artemesia s-a impus, iar Tassi a petrecut mai putin de un an in inchisoare. Dupa eliberare, tatal ei i-a permis sa se intoarca la locul de munca.

Ea a pictat o alegorie cu ea insasi ucigandu-si violatorul

La scurt timp dupa procesul care a condus la o pedeapsa cu inchisoarea pentru violatorul ei, Gentileschi a pictat-o   pe  Judith Slaying Holofernes.  Pictura ilustreaza o scena din povestea biblica a lui Judith, o femeie evreica care a ademenit un general inamic, l-a imbatat si apoi l-a decapitat cu ajutorul servitoarei sale, Abra.

Principala inspiratie a lui Gentileschi a fost o pictura cu un subiect similar creat de Caravaggio, unul dintre cei mai importanti pictori din epoca barocului / Renasterii tarzii. Gentileschi era familiarizat cu munca lui Caravaggio si ea l-a cunoscut prin cunostinta sa cu tatal ei. Cu toate acestea, spre deosebire de opera lui Caravaggio, cea a lui Gentileschi ofera o noua abordare asupra actului vicios al Juditului decapitand Holofernes. Savantii sunt de acord ca pictura a servit drept alegorie pentru violul lui Gentileschi .

Era artista intr-un moment in care femeile nu trebuiau sa ridice o pensula

Au existat putine femei de arta in anii 1500 si 1600 . Sofonisba Anguissola si Lavinia Fontana au fost doi dintre contemporanii ei. Cu toate acestea, opera lui Artemisia Gentileschi a rezistat testului timpului . Inainte si in toata perioada Renasterii tarzii, aproape toti artistii erau barbati. Acesti barbati s-au bucurat de comisioane mari si de patroni bogati si au inceput scoli pentru a-i invata pe alti oameni cum sa picteze, sa deseneze si sa sculpteze.

Societatea de la acea vreme considera femeile drept cetatene de clasa a doua, care erau doar in jur sa astepte barbati si sa creasca copii. Aceasta este ceea ce face Artemisia atat de unica. Nu numai ca a excelat in ambarcatiunile sale, dar a depasit normele pentru femeile din acea vreme .

A pictat imagini cu femei puternice

Artemisia Gentileschi a pictat o multime de scene din Biblie, un motiv popular in perioada Renasterii tarzii si a barocului. Cu toate acestea, in timp ce a ramas cu aceasta conventie din vremea ei, Gentileschi a reusit sa descrie puterea femeilor in picturile sale .

A fost prima femeie acceptata in Academia de Arte ale Desenului

Accademia delle Arti del Disegno (sau Academia de Arte ale Desenului ) a fost o repornire a uneia dintre primele bresle de arte plastice din Florenta, Italia. A fost inceput de artistul Giorgio Vasari si Cosimo Medici. A acceptat doar pe cei mai talentati artisti din zona, inclusiv pe legendarul sculptor Michelangelo. Alti membri includ Agnolo Bronzino si Bartolomeo Ammannati. Academia era o combinatie intre o breasla de artisti si o curte de personalitati care inconjura Medici.

A fost un loc stimat de a fi, iar prima femeie acceptata in aceasta academie exclusiv pentru barbati a fost Artemisia Gentileschi .

Ea si-a parasit sotul si si-a luat copilul cu ea pentru a face turul Italiei

Femeilor din Europa nu li sa permis sa detina proprietati in anii 1600 sau sa aiba custodia propriilor copii. Deci, este uimitor faptul ca Artemisia Gentileschi si-a parasit sotul, Pietro de Vicenzo Stiattesi, si si-a crescut copiii in mod independent. Cei doi s-au casatorit la scurt timp dupa ce violatorul ei a fost trimis la inchisoare .

Inutil sa spun ca mariajul nu a durat mult . Au avut cel putin o fiica impreuna, desi unii cred ca au avut doua. Oricum ar fi, Gentileschi si-a lasat sotul in urma la Florenta in timp ce calatorea in alta parte din Italia pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu pentru patronii ei si si-a luat fiica, Prudentia , cu ea.

Ea a avut patroni importanti si influenti

Doi dintre patronii lui Artemisia Gentileschi au fost Casa Medici din Florenta, Italia si regele Carol I al Angliei. Gentileschi a calatorit, de asemenea, in toata Italia si alte parti ale Europei in timpul vietii sale, mergand acolo unde se aflau patronii ei.

Acest lucru era obisnuit la vremea respectiva, deoarece multi artisti conduceau stiluri de viata itinerante acolo unde erau mereu in miscare, cautand oameni care doreau sa-si comande lucrarile. Cu toate acestea, majoritatea acestor artisti erau barbati; era rar ca o femeie sa calatoreasca pe scara larga, in special neinsotita de sotul lor.

Ea si Galileo probabil au fost iubiti

Artemisia Gentileschi si Galileo Galilei se  cunosteau destul de bine. Exemple de corespondenta exista inca si unii cred ca cei doi au fost mai mult decat prieteni. Amandoi erau membri ai  Curtii Marelui Ducal din Florenta si, prin acele cercuri, s-au cunoscut.

Imaginea parabolica utilizata in picturile lui Gentileschi corespunde, de asemenea, cu descoperirile stiintifice facute de Galileo, ceea ce ar putea insemna ca el i-a incredintat lucrarea sa. Este cu totul posibil ca cei doi sa fi fost indragostiti.

Este vazuta ca un exemplu feminist

Dupa ce a cazut la marginea drumului timp de cateva secole dupa trecerea ei, Artemisia Gentileschi a reaparut in secolul al XX-lea ca o icoana feminista . Creatoarele muzeelor   si istoricii de arta si-au dat seama ca personajele ei puternice de femei au rupt matrita creata de artistii care au venit inaintea ei.

Imaginile indraznete ale lui Gentileschi, precum si detaliile procesului de viol si ale vietii personale independente, au facut-o sa devina un erou modern, desi unul care a trait acum cateva sute de ani.

Una dintre picturile ei mai putin cunoscute vandute la licitatie pentru peste un milion de dolari

O pictura nou descoperita atribuita Artemisiei Gentischi a fost scoasa la licitatie in 2014. S-a estimat ca va costa aproximativ 300.000 de dolari, dar a ajuns sa se vanda cu putin peste 1,1 milioane de dolari . Asta este mult pentru una dintre lucrarile ei mai putin cunoscute, numita Maria Magdalena in extaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here