Amenintarea iminenta a deportarilor lui Trump este o ingrijorare pentru multi locuitori ai Statelor Unite in 2017. Presedintele Orange a promis ca va deporta doua pana la trei milioane de imigranti fara acte in primele cateva zile de la alegere. Daca, de-a lungul timpului in functie, va reusi, va fi cea mai mare deportare in masa din istoria natiunii si una dintre cele mai mari deportari in masa din istorie.

In primele zile ale presedintiei lui Trump, arestarile si detentiile imigrantilor au crescut cu 38% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Cu toate acestea, deportarile au scazut cu putin peste un procent , deoarece mai putini imigranti fara documente trec frontiera SUA-Mexic. Incepand din 2017, ramane de vazut daca Trump isi va indeplini promisiunile de campanie. Este de datoria publicului sa-si aminteasca ca Trump nu este primul presedinte american sau lider mondial care a incercat o deportare in masa.

Deportari din era sovietica – Aproximativ 6 milioane

Sub Iosif Stalin, Uniunea Sovietica a ordonat deportari interne masive si executii de milioane. Acest lucru a inceput in anii 1930, cand Stalin a ordonat deportarea a zeci de grupuri etnice ca pedeapsa pentru inclinatiile lor politice percepute. Acestea includeau ceceni din regiunea Caucazului, germani din regiunea Volga, kurzi si tatari din Crimeea. Stalin a mutat aceste grupuri departe de front in zone adanci in Uniunea Sovietica, precum Siberia. 

Deportarea poporului cecen este considerata genocid ; se estimeaza ca aproximativ 30% din populatie a murit in cei patru ani care au urmat deportarii. De-a lungul anilor ’40, deportarile au continuat in locuri precum statele baltice; peste 57.000 de letoni au fost deportati sau trimisi in Gulags. In 1941, 10.000 de estonieni au fost deportati; oamenii au fost trimisi la Gulag.

In 1944, Stalin a ordonat deportarea peninsulei Crimeea. Peste 230.000 de tatari din Crimeea au fost deportati , in principal in Uzbekistan. Aproape jumatate dintre acesti deportati au murit intre 1944 si 1947. Se estimeaza ca un total de sase milioane de oameni au fost deportati intern din tarile de origine stramosesti in partile indepartate ale Uniunii Sovietice.

Repatrierea mexicana in anii 1930 – in jur de 2 milioane

Inainte de promisiunea electorala a lui Trump de a deporta milioane de mexicani din Statele Unite, presedintele Herbert Hoover a reusit sa expulzeze aproximativ doua milioane de mexicani americani la inceputul anilor 1930. Aceasta deportare in masa a devenit cunoscuta sub numele de repatriere mexicana si ramane o problema asupra istoriei Americii. Ceea ce este si mai deranjant este ca mai mult de jumatate dintre cei expulzati erau cetateni americani , nascuti in Statele Unite.

In timpul Marii Depresii, a existat un sentiment din ce in ce mai mare in randul americanilor albi ca mexicanii iau locurile de munca si resursele de la ,,adevaratii” cetateni, sentiment care este ecouant in secolul XXI. Multi credeau ca, desi majoritatea acestor mexicani erau cetateni, un adevarat cetatean american trebuia sa fie alb . Au existat grupari importante de muncitori mexicani la locul de munca si in public. Aceasta deportare masiva a distrus familiile si a plasat multi cetateni mexican-americani intr-o tara in care nici macar nu au calcat niciodata.

Operatiunea Wetback – 1,1 milioane

In 1954, abia la 20 de ani de la repatrierea mexicana, presedintele Eisenhower a supravegheat deportarea a aproximativ 1,1 milioane de imigranti mexicani fara acte . Trump s-a referit la ,,Operatiunea Wetback” a lui Eisenhower drept un succes in timpul campaniei sale.

,,Politica de deportare in masa a lui Eisenhower a fost tragica”, a spus Alfonso Aguilar , din Parteneriatul Latino al American Principles Project.

“Drepturile omului au fost incalcate. Oamenii au fost transportati in locuri indepartate, fara hrana si apa. Au existat multe decese, decese inutile. Uneori, chiar si cetatenii americani de origine hispanica, de origine mexicana au fost inlaturati. A fost o travestie. A fost cumplit. Imigrantii au fost umilit. Deci, a spune ca este o poveste de succes este ridicol. Arata ca domnul Trump nu stie despre ce vorbeste. “

Expulzarea moriscilor – Aproximativ 500.000

La aproximativ un secol dupa ce i-au dat afara pe evrei, spaniolii au decis sa elimine si populatia musulmana. Regele Filip al III-lea a semnat un decret in 1609 pentru a expulza toti ,,moriscii” – un termen derogatoriu care inseamna ,,mauri mici” si folosit pentru a descrie urmasii populatiei musulmane din Spania – din Spania. Maurilor li s-au acordat trei zile pentru a-si impacheta bunurile si pentru a urca la bordul navelor care se indreptau catre Africa de Nord sau Imperiul Otoman. Pana in 1614, fiecare descendent maur disparuse, iar islamul a disparut din Peninsula Iberica. Populatia musulmana spaniola a trecut de la 500.000 la zero in decurs de 100 de ani. Expulzarea ,,moriscilor” a fost considerata un Holocaust.

In ciuda deportarii violente, maurii au avut un efect de durata asupra culturii spaniole, in special in Andaluzia. Muzica flamenco are radacini arabe distincte, la fel ca o mare parte din arhitectura din sudul Spaniei, Alhambra fiind un prim exemplu. 

Expulzarea spaniola a evreilor – Aproximativ 200.000

Anul 1492 a fost infamabil portentos pentru indigenii din emisfera vestica, desi a fost unul foarte rau pentru locuitorii evrei din Spania. Asa cum Christoper Columb a scris in jurnalul sau :

,,In aceeasi luna in care Majestatile lor [Ferdinand si Isabella] au emis edictul ca toti evreii ar trebui alungati din regat si teritoriile sale, in aceeasi luna mi-au dat ordinul de a intreprinde cu suficienti oameni expeditia mea de descoperire pentru Indiile. “

Evreii spanioli au trebuit fie sa se converteasca la catolicism, fie sa paraseasca tara in conformitate cu Decretul Alhambra al Isabelei. Se crede ca aproximativ 200.000 de evrei au fost fortati sa iasa din Spania, dintre care multi au ajuns in Africa de Nord, Turcia, Italia si Olanda.

Incepand cu 2014,  Spania ofera despagubiri descendentilor evreilor expulzati din tara: oricui poate urmari stramosii evreilor sefardici li se acorda cetatenia spaniola.

Deportarea britanica de criminali si disidenti in Australia – Aproximativ 162.000

In Anglia secolului al XVIII-lea, suprapopularea si lipsa locurilor de munca au condus rata criminalitatii prin acoperis. Inchisorile au fost depasite si condamnatii au murit la rate alarmante. Pana in 1782, Anglia a trimis prizonieri in exces in coloniile din America. Cand razboiul revolutionar american s-a incheiat in 1783, noua natiune independenta nu a mai acceptat prizonieri de la fostul sau opresor.

Deci, britanicii au inceput sa trimita condamnati in coloniile penale din Australia. In 1788 , primii condamnati au fost deportati din Anglia in Golful Botany. Ultimul transport a avut loc in 1868; in total, aproximativ 162.000 de barbati prizonieri au fost deportati in Australia. 

Deportari maghiare catre tarile cehe – Aproximativ 120.000

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, guvernul cehoslovac a conceput un plan pentru deportarea germanilor si a ungurilor care traiau in interiorul granitelor lor. In cea mai mare parte a razboiului, Ungaria a fost un aliat al Germaniei, ceea ce explica sentimentul negativ al Cehoslovaciei fata de aceste doua natiuni, care au fost denumite factori de probleme si criminali de razboi.

Guvernul cehoslovac a afirmat  ca nu poate trece la un viitor pasnic, cu germani si maghiari care traiesc in tara. Dar puterile occidentale care au castigat razboiul nu au fost prea interesate de termenul de ,,deportare”; ,,schimbul de populatie” s-a dovedit mai placut, deoarece masele de oameni s-au mutat in ambele directii. Aproximativ 120.000 de maghiari au fost deportati din Cehoslovacia in Ungaria, in timp ce aproape 74.000 de slovaci. reinstalata de bunavoie in Cehoslovacia.

Deportari din epoca imperiului roman si persan – Aproximativ 70.000

Batalia de la Edessa, purtata in vechiul oras macedonean Edessa, care se afla de-a lungul granitei contemporane cu Turcia si Siria, a fost una dintre cele mai zdrobitoare infrangeri din istoria militara romana. A fost prima data cand un imparat roman a fost capturat in lupta . In jurul anului 290 e.n., romanii, condusi de imparatul Valerian, au urmarit sa zdrobeasca Imperiul Sassanid, condus de Shapur I, si sa-si trimita fortele inapoi in Asia minora.

Imperiul Sassanid a fost a doua dinastie care a condus Persia (Iranul modern). Shapur a descris cum Valerian a marsaluit impotriva lui cu o armata de 70.000 de oameni. Inscriptia lui Shupur pe Ka’ba-ye Zartosht la necroplisul Naqsh-e Rustam din Iran spune:

,,Am dus o mare batalie cu Valerian si l-am capturat pe imparatul Valerian cu propriile maini si pe ceilalti, prefectul pretorian si senatorii si oficialii, toti aceia care au fost liderii acelei forte, si i-am facut pe toti prizonieri si deportati le la Persis “.

Aceasta este o mama, daca se crede in conturile lui Shapur. Au fost trimisi in Persi si in alte zone din Iranul actual, la sute, daca nu mai mult de 1.000 de mile departare. Aceste deportari au condus la soldati romani care au intemeiat orase persane si raspandirea crestinismului in tot imperiul sasanian .

Exilul babilonian – Aproximativ 40.000

Evreii au o lunga istorie de a fi exilati, expulzati si deportati. Se  crede ca diaspora evreiasca a inceput in 597 i.Hr., cand regele Nebucadnetar al caldeenilor a cucerit Ierusalimul. Dupa sosirea lui Nebucadnetar, au avut loc trei deportari masive ale locuitorilor din Regatul lui Iuda in Babilon. Numarul total al celor deportati este contestat de istorici, dar se crede ca este in zeci de mii .

Deportarile au inceput cu cei mai proeminenti cetateni ai lui Iuda, inclusiv regele Ieconia, in Babilon. In 538 i.Hr. , regele persan Cirus cel Mare a cucerit Babilonul si a permis deportatilor evrei sa se intoarca in Iuda. De asemenea, a reconstruit Templul lui Solomon care a fost distrus de Nabucodonosor. Se spune ca s-au intors aproximativ 40.000 de iudei, dupa cum se mentioneaza in Cartea Ezra . Dar nu toti iudeii s-au intors, marcand inceputul diasporei lor. 

Expulzarea Acadienilor – Aproximativ 11.500

In timpul razboiului francez si indian, britanicii au deportat aproximativ 11.500 de acadieni din provinciile maritime moderne ale Canadei: Nova Scotia, Insula Printului Edward si New Brunswick. Acadienii erau descendentii colonistilor francezi care s-au stabilit in acele parti ale Canadei. Chiar si atunci cand pamantul lor a fost luat de britanici dupa 1713, acadienilor li s-a acordat o autonomie relativa. Dar Marea Britanie a devenit suspecta de rebeliune dupa ce acadienii au refuzat sa semneze un juramant de loialitate fata de coroana.

In ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Marele tulburare sau Marea expulzare, sub ordinele guvernatorului Charles Lawrence , soldatii britanici au jefuit pamantul arcadian, arzand ferme si recolte. Mii de persoane au fost expediate catre diferite colonii engleze din America moderna, in timp ce altele au aterizat in Franta si Caraibe. Mii de oameni au murit in calatorie, in nave supraaglomerate, afectate de boli.

Acadienii nu au fost trimisi in Louisiana , desi multi au fost atrasi de acest loc din cauza familiaritatii lor cu limba. Cei care au ajuns acolo au contribuit la dezvoltarea culturii Cajun. Li s-a permis sa se intoarca in Acadia in 1764.

Regele Edward I a expulzat 2.000 de evrei din Anglia

In 1290, regele Eduard I al Angliei a adoptat un decret care a alungat evreii din Anglia pentru mai mult de 350 de ani . Edictul de expulzare a dus la deportarea a aproximativ 2.000 de evrei. Aceasta masura a fost intampinata cu putina rezistenta de catre public, deoarece a fost partial rezultatul cresterii antisemitismului in toata Anglia. S-a datorat si situatiei financiare critice a regelui Edward. S-a angajat intr-o datorie majora si a impus un impozit puternic asupra oamenilor din Anglia. El s-a gandit ca mai multi oameni vor accepta taxa daca ar promite ca ii va expulza pe evrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here