China are obiective ambitioase in ceea ce priveste reducerea emisiilor de carbon, dar nu va renunta la energia carbunelui in curand, deoarece isi va urmari ferm obiectivele economice. Presedintele Xi Jinping a declarat in septembrie ca emisiile de carbon ale tarii vor incepe sa scada pana in 2030 si a spus ca tara va ajunge la neutralitatea carbonului pana in 2060 – in patru decenii.

Intre timp, factorii de decizie politica arata clar ca cresterea economica ramane o prioritate – si ca cresterea depinde in mare masura de puterea carbunelui. Beijingul are un obiectiv PIB de 6% in acest an, un nivel care, potrivit analistilor, ar permite autoritatilor sa abordeze probleme pe termen lung, cum ar fi nivelul ridicat al datoriei din tara.

,,Structura energetica a Chinei este dominata de puterea carbunelui. Aceasta este o realitate obiectiva “, a declarat Su Wei, secretar general adjunct al Comisiei Nationale de Dezvoltare si Reforma.

,,Deoarece energia regenerabila (surse precum) eoliene si solare sunt intermitente si instabile, trebuie sa ne bazam pe o sursa de energie stabila”, a spus Su. ,,Nu avem alta alegere. Pentru o perioada de timp, este posibil sa trebuiasca sa folosim energia carbunelui ca punct de ajustare flexibila. “

El a adaugat ca carbunele este usor disponibil, in timp ce energia regenerabila trebuie sa se dezvolte in continuare in China.

Finantarea energiei pe carbune in afara Chinei

Separat, marti, la intrebarea CNBC daca Beijingul ar putea urma Coreea de Sud in angajamentul sau de a opri finantarea publica a centralelor pe carbune de peste mari, ministerul ecologic al Chinei a indicat ca finantarea Chinei a energiei cu carbune in lumea in curs de dezvoltare va continua.

“China a sprijinit unele tari in curs de dezvoltare in constructia centralelor pe carbune de peste mari”, a declarat Li Gao, directorul general al departamentului ministerului pentru schimbari climatice, reporterilor in mandarina ca CNBC a tradus. ,,China ofera acest sprijin in functie de situatia locala.”

,,Multe tari in curs de dezvoltare nici macar nu au electricitate”, a spus el. ,,In aceasta situatie, daca nu folositi carbune, ce veti folosi?”

Potrivit Centrului pentru Politici de Dezvoltare Globala din cadrul Universitatii din Boston , Banca de Dezvoltare din China si Banca de Export-Import din China au finantat impreuna proiecte din sectorul carbunelui in valoare de 474 de milioane de dolari in afara Chinei numai in 2020.

Acelasi raport a indicat faptul ca finantarea de catre China a proiectelor energetice dincolo de granitele sale a scazut constant inca din 2016.

Li a spus ca carbunele reprezenta 56,8% din productia interna de energie a Chinei in 2020, in scadere fata de 72,4% in urma cu 15 ani. Incepand cu anul trecut, China a fost cel mai greu emitator de dioxid de carbon din lume , potrivit Uniunii Oamenilor de Stiinta Preocupati, o organizatie non-profit fondata la MIT. Statele Unite au fost pe locul al doilea, iar India pe locul al treilea.

In timpul summitului climatic de saptamana trecuta, Xi a solicitat cooperarea internationala in reducerea emisiilor de carbon, adaugand ca diferite tari ar trebui sa joace roluri diferite in aceasta reducere. El nu a identificat nicio tara pe nume.

Xi a spus ca China va ,,controla strict proiectele de generare pe baza de carbune” si va limita cresterea consumului de carbune in urmatorii cinci ani. El a spus ca reducerile vor avea loc in urmatorii cinci ani.

Sistemul ,,favorizeaza generarea pe carbune”

Autoritatile chineze au inasprit restrictiile privind emisiile de carbon in acest an intr-un mod directionat, cum ar fi solicitarea reducerii productiei in centrul siderurgic al orasului Tangshan.

Cu toate acestea, China continua sa creasca constructia de centrale electrice pe carbune. Analiza efectuata de Global Energy Monitor, cu sediul in SUA, indica faptul ca anul trecut, China a construit mai mult de trei ori cantitatea de energie noua pe carbune, la fel ca si restul lumii combinate.

China este cel mai mare consumator de carbune din lume. La sfarsitul anului trecut, unele parti ale tarii au citat o penurie de carbune in limitarea consumului de energie locala , pe masura ce cererea de energie electrica a crescut. Consumul de energie electrica din China a crescut cu 3,1% anul trecut, potrivit cifrelor oficiale.

Guvernul chinez isi propune sa reduca ponderea combustibilului greu de carbon in consumul national de energie la 20% pana in 2025, au declarat analistii China Renaissance intr-un raport luna trecuta. Dar au observat ca scaderea costurilor cu energia regenerabila nu este suficienta pentru a stimula o schimbare majora in industrie.

,,Credem ca sistemul actual favorizeaza in mod covarsitor generarea pe baza de carbune, partial pentru ca este mai stabil si se confrunta cu o variabilitate mai redusa a energiei eoliene si solare”, se spune in raport. ,,Accesul nesigur pe piata a incetinit deja investitiile in surse regenerabile. Avand in vedere puterea intereselor de carbune si constructii, reformele necesare vor necesita probabil o vointa politica considerabila “.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here