Presedintele Joe Biden a declarat luni ca nu este ingrijorat de faptul ca un plan de crestere a facturii fiscale a Americii corporative ar diminua economia SUA pe masura ce va iesi din pandemia Covid-19.

Intrebat daca este ingrijorat de faptul ca planul de la Casa Alba de a creste rata corporativa la 28% ar putea dauna unei recuperari deja fragile, Biden a raspuns ,,deloc”.

,,Nu exista dovezi in acest sens”, a spus presedintele din peluza sudica a Casei Albe. ,,Aici aveti 51 sau 52 de corporatii din Fortune 500 care nu au platit niciun ban in impozite de trei ani.”

Cresterea propusa a ratei corporative face parte din efortul administratiei de a finanta propunerea sa de infrastructura de 2 trilioane de dolari, un plan pe care multi democrati au promis sa-l adopte in ciclul electoral din 2020.

Dar, in timp ce politicienii ambelor parti sunt de acord ca drumurile si podurile americane au nevoie de reparatii extinse, raman dezacorduri acerbe cu privire la alte prioritati si dimensiunea finala a proiectului de lege.

Biden si democratii progresisti   favorizeaza cheltuielile, inclusiv 621 miliarde de dolari in infrastructura de transport, 400 de miliarde de dolari pentru ingrijirea batranilor si persoanelor cu dizabilitati americane, 300 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea apei potabile si a accesului in banda larga si alti 300 de miliarde de dolari pentru construirea si modernizarea locuintelor la preturi accesibile.

Republicanii, care s-au opus, in linii mari, pachetului de ajutor Covid de 1,9 trilioane de dolari luna trecuta, spun ca presedintele ar trebui sa dezumfle legislatia actuala si sa se opuna aproape in unanimitate modificarilor reducerilor fiscale adoptate de fostul presedinte Donald Trump.

Reducerile fiscale din 2017 ale lui Trump, considerate pe scara larga drept victoria sa legislativa de referinta, au redus rata impozitului pe profit la 21% de la 35%, care la acea vreme era una dintre cele mai ridicate rate dintre economiile dezvoltate. Planul de infrastructura al lui Biden ar reda partial planul lui Trump prin cresterea ratei la 28%.

Republicanii isi fac griji ca cresterea ratei corporative atat de curand dupa reducere ar putea face din SUA o optiune mai putin atractiva pentru intreprinderi, avand in vedere unde sa gaseasca noi fabrici, locuri de munca si profituri.

In mare parte din ultimii 30 de ani, corporatiile americane au incercat sa economiseasca impozite prin reincorporarea in Bermuda, Insulele Cayman, Irlanda si alte paradisuri fiscale offshore in care ratele companiilor sunt mai mici.

Chiar si senatorul democrat conservator Joe Manchin din Virginia de Vest a declarat luni ca se opune planului de la Casa Alba daca ar ridica impozitul pe profit la 28%. El a semnalat ca ar putea fi deschis la o revenire partiala a reducerii impozitului pe profit al lui Trump la 25% fata de cele 28% propuse de Biden.

,,Deoarece proiectul de lege exista astazi, trebuie schimbat”, a declarat Manchin pentru Hoppy Kercheval, gazda emisiunii ,,Talkline” din West Virginia Metro News. ,,Cred ca [rata corporativa] nu ar fi trebuit sa fie niciodata sub 25%, aceasta fiind media la nivel mondial. Si asta este ceea ce, practic, fiecare corporatie ti-ar fi spus ca este corect “.

Manchin, in mod obisnuit un vot cheie in cadrul unei repartitii a Senatului 50-50, ar putea condamna singur proiectul de lege privind infrastructura daca democratii ar alege sa promoveze masura prin Congres prin reconciliere bugetara.

Pe fondul acestor ingrijorari, secretarul trezoreriei Janet Yellen conduce un efort de a inspira alte natiuni sa instituie o taxa minima impozita pe corporatii pentru a se asigura ca nicio natiune nu castiga un avantaj competitiv.

“Lucram cu natiunile G-20 pentru a conveni asupra unei rate minime globale a impozitului pe profit care poate opri cursa pana la capat”, a declarat Yellen luni Consiliului Chicago pentru afaceri globale, in remarci pregatite. ,,Impreuna putem folosi un impozit minim global pentru a ne asigura ca economia globala prospera pe baza unor conditii mai echitabile de impozitare a corporatiilor multinationale si sa stimuleze inovarea, cresterea si prosperitatea.”

Nu era clar incepand de luni dupa-amiaza daca Manchin auzise planul lui Yellen inainte de comentariile sale. Planul Biden ar creste, de asemenea, rata impozitului pe profit in larg la 21%, in crestere fata de rata de 10,5% din era Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here