Infectiile bacteriene si virale pot provoca prezenta puroiului in gat. Acestea sunt adesea insotite de alte manifestari clinice.

Puroiul in gat este produsul procesului inflamator secundar infectiei amigdalelor sau faringelui. Aceasta, la randul sau, poate fi cauzata de virusi sau bacterii care reusesc sa prolifereze in zona. Este adesea insotita de alte simptome, cum ar fi durere in gat, dificultati la inghitire si febra.

Tratamentul acestei afectiuni se bazeaza pe antibiotice daca este de origine bacteriana. In plus, puteti include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a ameliora durerea si febra. Daca bacteriile nu sunt cauza, medicul dumneavoastra sau medicul urechilor, nasului si gatului poate lua in considerare alte tratamente. Vrei sa afli mai multe despre asta?

Infectii asociate cu puroi in gat

Desi prezenta puroiului in gat poate fi cauzata de infectii virale, este mai frecventa in infectiile bacteriene. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca inflamatia amigdalelor sau a faringelui este mai frecventa in conditii virale. Acest lucru poate explica raritatea acestui simptom.

Cu toate acestea, aceste infectii tind sa fie mai frecvente la copiii prescolari (2 pana la 6 ani), la femeile insarcinate si la varstnici. De asemenea, sunt frecvente in randul celor care au boli care compromit sistemul imunitar, cum ar fi bolnavii de cancer sau purtatorii virusului imunodeficientei umane.

Prezenta puroiului in gat poate fi un indiciu al infectiilor bacteriene sau virale.

Infectii cu virus

Infectia virala care provoaca cel mai adesea puroiul in gat este mononucleoza infectioasa, derivata din virusul Epstein-Barr. In acest caz, puroiul apare ca mici placi albicioase pe amigdale care nu miros rau. In plus, exista si alte manifestari clinice, cum ar fi urmatoarele:

  • Disconfort general.
  • Oboseala.
  • Curge nasul.
  • Acestea.
  • Inrosirea ochilor.
  • Febra scazuta

Cu toate acestea, infectia virala poate fi uneori cauzata de virusuri comune ale racelii, cum ar fi rinovirusul, adenovirusul, virusul gripal si virusul sincitial respirator. Mai rar, atat virusul rujeolei, cat si virusul imunodeficientei umane o pot provoca.

Infectii bacteriene

Infectiile bacteriene care provoaca adesea puroi in gat sunt de obicei cauzate de Streptococcus pyogenes sau de streptococul de grup A. Acest lucru este cunoscut sub numele de amigdalita sau faringite streptococi.

Pe langa prezenta acestui simptom, acesta este asociat cu urmatoarele manifestari clinice:

  • Durere care creste la inghitire.
  • Febra.
  • Durere de cap.
  • Dureri abdominale, greata si varsaturi (in special la copii).

Cand se vizualizeaza amigdalele si faringele, acestea vor fi rosii si marite, cu o placa albicioasa sau galbuie care are un miros urat.

Cum sa diferentiem o infectie virala de o infectie bacteriana?

Desi nu este decisiv, respectarea caracteristicilor puroiului din gat ne permite sa stabilim o diferenta. In cazul infectiilor bacteriene, acest puroi este de obicei mai gros, nodul, poate adera la palat sau la faringe si provoaca un miros foarte urat.

La fel, daca exista o origine bacteriana, exista si alte date clinice, precum prezenta glandelor umflate la nivelul gatului sau sub maxilar.

In orice caz, singura modalitate de a confirma aceasta este printr-un studiu serologic al anticorpilor specifici impotriva virusurilor, sau identificarea bacteriilor dupa prelevarea unei probe din gat cu un tampon.

Sunt intotdeauna de origine infectioasa?

Atunci cand puroiul din gat nu este insotit de simptome de infectie de baza, cum ar fi febra, stare de rau si durere la inghitire, poate fi acumularea de resturi alimentare si secretii din gura pe amigdale.

Acestea sunt bile mici galbene sau albe, care se numesc caseum sau amigdaloliti. Daca da, de obicei se manifesta si cu respiratie urat mirositoare. Din fericire, pot fi eliminate cu o igiena dentara adecvata, apa de gura si gargara cu apa sarata calda.

Puroiul in gat poate fi complicat?

Atunci cand nu exista un tratament adecvat al infectiei, puroiul se poate acumula langa si in spatele amigdalelor, generand un „abces peritonsilar”.

In acest caz, terapia cu antibiotice ar trebui sa fie mai agresiva si trebuie facuta drenarea puroiului acumulat, ceea ce poate necesita indepartarea amigdalelor. Acumularea lui in spatiul retrofaringian sau in spatiul parafaringian este de asemenea posibila.

Acumularea de puroi in gat poate duce la formarea de abcese.

Tratament pentru puroi in gat

Dupa cum am mentionat, tratamentul depinde de cauza infectiei, care este determinata de un medic generalist sau otolaringolog. Adesea, tratamentul initial este ameliorarea simptomelor.

Prin urmare, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt indicate pentru a reduce durerea in gat, ganglionii limfatici umflati si febra. Acestea cuprind urmatoarele optiuni:

  • Ibuprofen.
  • Diclofenac.
  • Ketoprofen.
  • Nimesulid.
  • Naproxen.

In plus, spray-urile sau apele de gura care contin diclonina, fenol sau clorhexidina pot fi prescrise pentru durerile de gat. Prin ameliorarea durerii in gat, exista si o imbunatatire a dificultatilor de inghitire.

Pentru infectiile virale, tratamentul consta in a ramane hidratat, a se odihni si a lua masuri pentru a diminua simptomele. Intre timp, daca puroiul din gat este cauzat de streptococ, este indicata penicilina, amoxicilina cu acid clavulanic sau azitromicina.

Daca nu se amelioreaza umflarea gatului, se pot prescrie corticosteroizi orali, cum ar fi prednison. In orice caz, oricare dintre tratamentele farmacologice trebuie luate pe baza de prescriptie medicala.

In cele din urma, amintiti-va sa nu incercati sa eliminati puroiul din gat cu degetul, tamponul de bumbac sau periuta de dinti. Acest lucru agraveaza atat inflamatia, cat si durerea. Uneori duce chiar la aparitia suprainfectiilor.