Diferentele dintre aceste doua elemente sunt minime, asa ca in multe cazuri ne referim la unul sau altul indistinct. Cu toate acestea, astfel de diferente exista.

Serul si plasma sanguina fac parte din sange. In principiu, am putea crede ca acestea sunt moduri diferite de a ne referi la aceeasi substanta, dar nu este cazul. Exista mici diferente intre ser si plasma sanguina.

Serul si plasma, care sunt extrase din sange, pot fi folosite pentru a efectua teste clinice specifice. Acestea faciliteaza diagnosticul anumitor boli. Pentru a separa aceste componente, sangele este plasat in eprubete si centrifugat.

Centrifugarea sangelui va obtine doua fractii. Prima este o fractiune de celule mai grea care contine celule rosii, globule albe, trombocite si alte celule ale sistemului imunitar. Al doilea constituie o fractiune libera de celule galbui, cunoscuta sub numele de plasma sanguina.

Diferenta dintre ser si plasma sanguina

Cheia care diferentiaza serul de plasma sanguina sunt factorii de coagulare. Acestea sunt proteine ​​mici din sange care sunt responsabile de coagulare atunci cand este necesar, de exemplu, daca ne ranim.

Plasma sanguina este formata din aceleasi elemente ca serul plus factori de coagulare pe care serul nu ii contine.

Printre factorii de coagulare gasim fibrinogenul, o substanta fundamentala in procesul de coagulare a sangelui.

Fara fibrinogen, organismul isi pierde capacitatea de a retine sangerarea. Prezentarea unor niveluri anormale ale acestui element poate duce la tulburari importante, precum hemofilia.

In general, bolile legate de lipsa unuia, mai multor sau a tuturor factorilor de coagulare sunt de obicei tratate cu donatii de plasma sanguina.

Pentru ce se foloseste plasma sanguina?

Plasma sanguina este formata in mare parte din apa. Cu toate acestea, pastreaza si componente importante precum vitaminele, hormonii sau proteinele. Principalele proteine ​​plasmatice sunt:

  • Albumina. Este responsabil pentru mentinerea tensiunii arteriale.
  • Globuline. Ei indeplinesc functii de aparare.
  • Factori de coagulare. Implicat in vindecarea ranilor.
  • Lipoproteine. Ele stabilizeaza alte molecule de lipide intr-un mediu apos, cum ar fi sangele.

Plasma sanguina este utilizata la pacientii care au suferit arsuri. Obiectivul este de a reface lichidele si proteinele pierdute, deoarece pielea in aceste cazuri nu este capabila sa retina lichidele.

Beneficiile de coagulare ale plasmei sunt folosite si la persoanele care sufera de deficiente de coagulare, asa cum este cazul pacientilor hemofili.

Pentru ce este serul?

Serul retine o concentratie mare de anticorpi. In consecinta,  este utilizat pentru a trata infectiile printr-un mecanism cunoscut sub numele de raspuns imun.

In acest fel, anticorpii gasiti in ser adera la agentul infectios. Astfel, ele genereaza o reactie in lant care duce la eliminarea lor.

Pe de alta parte, serul are o concentratie mare de electroliti. Din acest motiv, este utilizat si pentru a trata pacientii cu deshidratare cronica. In general, este combinat cu alti nutrienti care ofera energie si vitalitate pacientului.

Alte functii importante ale serului si plasmei sanguine

Plasma bogata in trombocite

Plasma sanguina contine o cantitate semnificativa de substante care participa la procesul de regenerare a tesuturilor. In acest proces, are puterea de a stimula repararea tesuturilor deteriorate.

Pe de alta parte, recent, a fost demonstrata capacitatea trombocitelor continute in plasma sanguina de a minimiza si incetini aparitia ridurilor. Astfel, au inceput sa fie folosite in terapii si tratamente anti-imbatranire.

Prin tehnica de aplicare a plasmei bogate in trombocite pentru intinerirea faciala se realizeaza activarea celulelor responsabile cu producerea de colagen, elastina si acid hialuronic. Aceasta permite sa se lase loc biostimularii necesare regenerarii tesuturilor.

Ser de sange

Serul de sange, intre timp,  are functii antibacteriene, antivirale si antioxidante.

Prin urmare, se mai numeste si ser imunitar. Si este ca acesta este bogat in componente care constituie sistemul imunitar al organismului, cum ar fi anticorpii.

Serul de sange este utilizat pentru tratarea inflamatiilor usoare precum  amigdalita, cistita sau otita. Utilizarea sa are loc de zeci de ani si a dat rezultate uimitoare in tratamentul anumitor infectii.

Care este principala diferenta?

Desi ambele fac parte din sange, ceea ce diferentiaza serul de plasma sanguina sunt factorii de coagulare . In consecinta, fiecare are o functie diferita in organism.

Plasma participa la transportul lipidelor si al altor substante nutritive. In plus, are legatura cu temperatura corpului si tensiunea arteriala. De asemenea, este utilizat pentru a trata problemele de coagulare.

Serul, intre timp, este folosit pentru capacitatea sa antioxidanta in tratamentul inflamatiei. Este, de asemenea , partea din sange care este utilizata pentru a determina grupa sanguina.