Prezenta proteinelor in urina nu inseamna intotdeauna ca exista o problema de sanatate, in sens strict. Dar daca aceasta afectiune persista, inseamna ca exista o dificultate in functionarea rinichilor.

Proteinele din urina sunt uneori un semn ca rinichii nu functioneaza atat de bine pe cat ar trebui. In principiu, aceasta afectiune nu genereaza niciun simptom si este detectabila doar printr-o analiza de urina. Prin urmare, de cele mai multe ori trece neobservat in fazele initiale.

Cu totii avem proteine ​​in sange. Acestea joaca un rol foarte important in organism, deoarece ajuta la configurarea oaselor si muschilor, precum si la controlul cantitatii de lichide din sange si la prevenirea infectiilor, printre altele. Cu toate acestea, acestea nu trebuie sa treaca in urina.

Cand exista proteine ​​abundente si persistente in urina, inseamna ca rinichii fac un filtru incorect. Ar trebui sa proceseze si sa elimine deseurile si nu proteinele. Este considerat un semn precoce al problemelor renale, care ar trebui abordat.

Proteine ​​in urina

Hipertensiunea arteriala necontrolata poate provoca proteinurie.

Exista intotdeauna o cantitate de proteine ​​in urina. Cand volumul sau este scazut, este considerat normal. De fapt, exista unele circumstante in care prezenta unei cantitati mari de proteine ​​nu este considerata anormala. Aceasta creste, de exemplu, dupa exercitii fizice sau din cauza unei infectii, mai ales la tineri.

Proteinele din urina ne vorbesc despre o problema de sanatate atunci cand nivelurile lor sunt persistente ridicate. Aceasta afectiune se numeste proteinurie daca nu exista alte anomalii in urina. Este aproape intotdeauna un semn ca exista o disfunctie renala care nu a fost inca detectata.

Prezenta unui volum mare de proteine ​​in urina este mai frecventa la persoanele cu hipertensiune arteriala sau diabet si la cele cu antecedente familiale de boli renale. Cu toate acestea, oricine poate avea acest simptom.

Simptome

Proteinuria se datoreaza unor cauze diferite si, prin urmare, caracteristicile acesteia variaza de la un caz la altul. Dupa cum sa subliniat anterior, initial nu genereaza niciun tip de simptome. Este obisnuit ca primele semne sa apara atunci cand o problema renala a evoluat deja.

In aceste cazuri pot aparea simptome precum scaderea productiei de urina, retentie de lichide care genereaza umflarea gleznelor, oboseala, ameteli, varsaturi, lipsa poftei de mancare si gust neplacut in gura. Unul dintre cele mai frecvente simptome este urina spumoasa cu o textura sapunoasa.

Modul normal de a diagnostica proteinuria este analiza urinei. Exista un test rapid, care se face prin scufundarea unei benzi in urina. Daca isi schimba culoarea, inseamna ca exista o cantitate mare de proteine ​​in urina. Se poate face si o analiza chimica, care este mai detaliata.

Cauze

Dupa cum sa explicat deja, in unele ocazii cauza proteinuriei este o circumstanta tranzitorie. Acesta poate fi un efort fizic mare, prezenta febrei, temperaturi extreme sau chiar tensiune emotionala. In aceste cazuri, functia rinichilor este afectata doar temporar.

In proteinuria severa, cea mai frecventa cauza este boala glomerulara. Acest lucru este legat de o anomalie a glomerulului, care este o retea capilara care actioneaza ca un filtru in rinichi. Boala glomerulara este uneori cauzata de diabet, lupus, preeclampsie si alte probleme de sanatate.

Proteinuria moderata este de obicei cauzata de anomalii ale tubului renal. In alte cazuri, factorul care declanseaza problema este fenomenul cunoscut sub numele de „debordare”. Acest lucru se intampla atunci cand proteinele au o greutate moleculara foarte mica si sunt filtrate de rinichi.

Tratament

Daca proteinuria este o consecinta a unei boli cronice, tratamentul este necesar.

Tratamentul proteinuriei depinde de cauza problemei. Daca ceea ce o genereaza este o boala secundara, aceasta trebuie tratata astfel incat prezenta proteinelor in urina sa inceteze.

Cel mai obisnuit este ca medicamentele de doua tipuri sunt prescrise atunci cand boala de baza este diabetul sau hipertensiunea arteriala. Primii  sunt asa-numitii „inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei”, cunoscuti ca ACE, pentru acronimul sau in engleza. Al doilea sunt „blocantele receptorilor de angiotensina” sau ARB.

Ambele medicamente sunt adesea prescrise atunci cand boala de baza este diabetul sau hipertensiunea arteriala. Cu toate acestea, chiar daca acele probleme de sanatate nu sunt prezente, astfel de medicamente sunt prescrise si pentru a preveni afectarea rinichilor. In orice caz, prezenta proteinelor in urina este intotdeauna un motiv de consultare medicala.

Este necesar sa se investigheze cauza proteinuriei

Desi poate aparea in unele situatii normale, proteinuria este de obicei rezultatul unei boli de baza. Uneori, acest lucru nu a fost inca diagnosticat, asa ca este convenabil sa mergeti la medic devreme dupa o analiza de rutina a urinei.