Paracetamolul, un medicament des utilizat, ar putea ajuta si la imbunatatirea memoriei, dupa cum informeaza Daily Mail.

Cercetatorii sunt de parere ca paracetamolul actioneaza asupra celulelor din creier care controleaza amintirile. Dupa ce au realizat un studiu clinic si apoi un studiu pilot, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care luau zilnic paracetamol au avut rezultate mai bune la testele de memorie.

Britanicii consuma circa 106 pastile de paracetamol pe an, in special pentru a se trata de raceala sau pentru durerile de cap. Oamenii de stiinta cred ca proprietatile paracetamolului provin de la capacitatea de a reduce numarul de chimicale din corp, chimicale care apar in momentul in care exista o boala sau o rana.

Expertii sunt de parere ca paracetamolul poate bloca activitatea unei enzime denumita cyclooxygenase-2, care opreste productia chimicalelor.

Mai mult, studiile realizate in laborator arata ca paracetamolul poate declansa elibarea serotoninei, care imbunatateste functiile creierului si are un efect indirect asupra memoriei.

Cu toate acestea, inca nu se stie exact cum actioneaza paracetamolul, dar cand este folosit in doze mari aduce numai beneficii.

Un studiu realizat in Suedia arata ca nivelul de anxietate al persoanelor care sufereau de dementa s-a redus cu 17% dupa ce au luat paracetamol timp de opt saptamani.

Cercetatorii de la University Hospital Clermont-Ferrand, Franta, vor ruga 44 de barbati si femei sa ia o doza de 2 gr de paracetamol pe zi, echivalentul a patru tablete pe zi, timp de noua luni. In acest timp, specialistii vor analiza timpul de reactie si timpul de decizie. Va exista si un grup de control, insa nici pacientii, nici subiectii nu vor sti cine ia pastile adevarate si cine ia medicamente cu efect placebo, pana la sfarsitul testului.

“Problemele legate de aparitia dementei pot fi mai grave decat ratacirea cheilor sau uitarea unui numar de telefon. Poate insemna nerecunoasterea membrilor familiei sau casei in care locuiesti”, a declarat dr. Anne Corbett, de la The Alzheimer’s Society.