Adesea ducem un stil de viata care nu ne ofera suficienta liniste sufleteasca. Este chiar obisnuit sa trecem prin situatii in care anxietatea ne copleseste, asa ca trebuie sa cunoastem si sa aplicam o serie de strategii pentru a calma nervii momentului.

Unii oameni se refugiaza in sport, altii apeleaza la hobby-urile lor, iar altii prefera sa vorbeasca. Cu toate acestea, toata lumea cauta cea mai buna optiune in functie de preferintele sale.

Acum, daca esti in cautarea unor strategii eficiente si simple pentru a-ti calma nervii, acest articol este pentru tine. Asa ca nu ratati!

Ce cauzeaza nervozitatea?

Desi cauzele nervozitatii pot fi diferite la fiecare persoana, exista mai multe motive care pot explica, in mod general, de ce putem fi nervosi. Cele mai comune sunt:

  • Aparitia unor evenimente care nu au fost rezolvate corect
  • Reprimarea gandurilor sau emotiilor
  • Gestionarea slaba a emotiilor
  • probleme de zi cu zi
  • Un exces de angoasa
  • Nesiguranta, anxietatea sau stresul pot fi, de asemenea, cauze ale nervozitatii.

Simptomele unei caderi nervoase

Nu este usor sa infrunti ceva ce consideram ca ne depaseste, fie ca este vorba despre un interviu de angajare, un examen academic sau o intalnire amoroasa mult asteptata.

Aceste momente presupun de obicei o serie de asteptari care pot deveni un exces de tensiune sau supraincarcare emotionala la cei care le experimenteaza. Aceasta supraincarcare emotionala poate duce la o cadere nervoasa daca nu este recunoscuta la timp.

Acum, cele mai comune simptome ale unei caderi nervoase sunt urmatoarele:

Iritabilitate

Experimentarea  unor schimbari bruste de dispozitie fara un motiv aparent este principalul indiciu ca persoana ar putea fi pe cale sa aiba o cadere de nervi.

In acest caz, iritabilitatea presupune reactia negativa la aproape orice.

Comportament ciudat

Acei oameni care au suferit o cadere nervoasa pot deveni ciclotimici. Asta inseamna ca pot trece de la plans la euforie, fara sa treaca printr-un punct de mijloc, pentru ca si-au pierdut controlul asupra emotiilor.

In acelasi mod, pot deveni oameni agresivi si violenti, desi sunt de obicei foarte calmi si pasnici.

Semne fizice

Uneori, semnele fizice pot indica o criza nervoasa. Unele dintre acestea pot fi:

  • Oboseala
  • Varsaturi
  • Insomnia
  • Tahicardie
  • Senzatie de sufocare
  • Hiperhidroza

9 trucuri ideale pentru a calma nervii

Daca ai identificat unele dintre simptomele pe care le-am descris la un moment dat in viata ta, trebuie sa stii ca poti actiona pentru a-ti calma nervii sau, cel putin, pentru a le imbunatati progresiv impactul.

Urmeaza cateva dintre aceste trucuri pentru a-l atinge, fara a uita ca ar trebui sa consulti un profesionist daca problemele tale de nervozitate nu scad.

1. Respiratie adanca

Respiratia profunda  este o tehnica de relaxare foarte simpla,  dar eficienta, pentru a va calma nervii si a simti o usurare rapida. Urmati pasii de mai jos pentru a face acest lucru:

  • Inspirati incet pe nas
  • Lasati aerul sa treaca in abdomen
  • numara pana la cinci incet
  • Tine-ti respiratia timp de 4 secunde
  • Expira incet pe gura in timp ce numari mental pana la 5

Respiratia lenta va poate ajuta sa va relaxati ritmul cardiac si pulsul. Prin urmare, aceasta  ajuta la stimularea oxigenarii creierului si la activarea sistemului nervos parasimpatic, responsabil de promovarea starilor de calm.

2. Elibereaza rigiditatea musculara

Confruntati cu o cadere nervoasa, muschii reactioneaza dupa ce au acumulat o incarcatura semnificativa de adrenalina. Daca iti intinzi bratele sau faci genuflexiuni, iti vei ajuta corpul sa elibereze tensiunea musculara care insoteste emotiile intense.

3. Gaseste un spatiu pentru a te calma

Intr-o criza nervoasa nu este indicat sa te inconjurati de multime. Este vital sa scapi de concentrarea care a generat-o. Prin urmare, trebuie sa-ti distragi mintea  de la ceea ce s-a intamplat. Acest lucru va va oferi perspectiva de care aveti nevoie pentru a va calma si a vedea lucrurile mai clar.

De asemenea, este recomandat sa gasiti un spatiu pentru a-si recupera calmul. Nu conteaza daca este un spatiu fizic sau mental. Important este sa concentrati atentia asupra locului si timpului pentru a scapa de problema.

4. Beneficiile infuziilor

Exista mai multe ierburi care au proprietati calmante si relaxante. Melisa este una dintre cele mai cunoscute si mai eficiente, precum si valeriana, teiul sau levantica, deoarece toate ajuta la promovarea relaxarii si la reducerea anxietatii.

5. Invata tehnici de relaxare

In timpul nervozitatii este, de asemenea, convenabil sa efectuam tehnici de relaxare care ne permit sa eliberam disconfortul si tensiunea din corp. 

Exista diferite optiuni, de la relaxarea musculara progresiva a lui Jacobson pana la antrenamentul autogen al lui Shultz. Ideal ar fi sa inveti sa aplici cateva si sa apelezi la ele in vremuri de criza.

6. Conectati-va cu natura

Zilnic, ne aflam cufundati intr-o rutina rapida si coplesitoare, care nu face decat sa inrautateasca simptomele de stres si anxietate. Prin urmare, pentru a ne incetini stilul de viata si a ne deconecta de la forfota, este vital sa ne facem un spatiu in agenda pentru a putea vizita locuri linistite si in aer liber.

Pentru a face acest lucru, putem merge intr-un parc, o excursie la munte sau la plaja. Acest lucru ne va permite sa scapam de tensiuni si sa ne reincarcam energie pentru a face fata muncii zilnice.

7. Rutina anti-estres

In afara de trucurile pe care ti le-am oferit pentru a-ti calma nervii, este indicat sa pastrezi obiceiuri relaxante pentru a atenua grijile de zi cu zi. Acest lucru va va oferi instrumentele necesare in vremuri de angoasa si anxietate.

Dansul, practicarea unui sport sau yoga, pe langa ascultarea muzicii blande, acordarea timpului pentru tine, incluzand frecvent bai relaxante sau masaje si invatarea sa meditezi pot fi mari aliati impotriva nervilor.

8. Modificati-va gandurile

Cand oamenii se simt nervosi, este obisnuit ca mintea lor sa fie atacata de idei catastrofale si nerealiste ; care ajung sa aiba un impact devastator asupra starii tale fizice si emotionale.

Prin urmare, o strategie buna pentru a va calma nervii este sa puneti la indoiala plauzibilitatea acestor ganduri si sa le reformulati:  Este aceasta preocupare realista? Care sunt sansele sa se intample?

Daca iti este greu sa ramai obiectiv, vorbeste cu cineva in care ai incredere despre preocuparile tale, sunt sanse ca cealalta persoana sa aiba o viziune complet diferita asupra situatiei, ceea ce te poate ajuta sa-ti calmezi nervii.

9. Mediteaza

De asemenea, este esential sa inveti sa calmezi mintea. Zilnic, ne plictiseste cu ganduri anticipative, griji si o lista nesfarsita de lucruri de facut. O tehnica eficienta care ajuta la evitarea acestui lucru este atentia, deoarece ajuta la controlul gandurilor si emotiilor.

In concluzie, subliniem ca trebuie sa castigam incredere in noi insine si sa incercam sa nu cedam presiunilor externe. In acest fel, nervii vor disparea treptat. Totusi, daca nervozitatea nu este atenuata cu aceste strategii, idealul este sa vezi un specialist in sanatate mintala pentru a trata cazul dupa caz.