Stiti care sunt simptomele comune ale retentiei de lichide? Cu siguranta, cand te gandesti la asta, s-ar putea sa ai in vedere umflarea caracteristica a picioarelor, dar ai cateva indoieli cu privire la ce alte disconforturi pot aparea in acelasi timp.

Nu va faceti griji, mai jos va vom spune despre simptomele comune ale retentiei de lichide si alte informatii de interes care va vor permite atat sa preveniti, cat si sa abordati mai bine aceasta problema, astfel incat sa nu va afecteze bunastarea. 

Retentia de lichide este o problema comuna

Retentia de lichide nu este o boala, ci un simptom care poate aparea din diverse cauze. Poate aparea ca urmare a unei probleme circulatorii, modificari hormonale, dar si din cauza consumului excesiv de sare si a altor probleme.

Avand in vedere ca poate provoca disconfort in fiecare zi, este indicat sa consultati un medic pentru a afla cauza, ce masuri trebuie aplicate si care este cel mai recomandat tratament pentru caz.

In general, retentia de lichide afecteaza extremitatile inferioare. Cu toate acestea, poate afecta si alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, extremitatile superioare si chiar fata, in unele cazuri.

Desi uneori acest disconfort poate trece neobservat, aproape intotdeauna declanseaza o serie de reactii in organism din cauza lipsei de control pe care o produce in procesele inflamatorii.

Din acest motiv, si pentru a evita complicatiile, este important sa stim cum se manifesta si ce obiceiuri pot ajuta la controlul lui.

Simptome de retentie de lichide pe care nu trebuie sa le ignorati

Cazurile usoare de retentie de lichide trec neobservate sau sunt confundate cu o usoara crestere a greutatii corporale. Totusi, atunci cand incepe sa se complice, apar o serie de simptome care pot reduce capacitatea de a indeplini unele sarcini zilnice.

1. Umflarea membrelor

Primul dintre simptomele comune ale retentiei de lichide este umflarea extremitatilor superioare si inferioare. Acestea par mai voluminoase decat de obicei si pot prezenta dificultati circulatorii din cauza presiunii suferite de sistemul valvular din cauza excesului de apa.

Alte zone care se pot inflama din cauza retentiei de lichide sunt abdomenul, pieptul si fata.

2. Senzatie de greutate

Din cauza acestei tulburari , este obisnuit sa simtiti o senzatie puternica de greutate in organism, mai ales atunci cand desfasurati unele activitati solicitante din punct de vedere fizic.

Acumularea anormala de lichide produce o incarcare suplimentara asupra greutatii corporale, care afecteaza sanatatea musculara, limfatica si circulatorie.

3. Celulita

Exista multi factori care influenteaza aparitia celulitei pe fese si picioare. Cu toate acestea, ca urmare a retentiei, poate deveni mai vizibil si mai dificil de tratat.

Desi multe tratamente externe ajuta la reducerea acestuia, este esential sa tratati acumularea de lichide pentru a observa o imbunatatire.

4. Oboseala si stare generala de rau

Cand este ceva in neregula cu organismul, acesta va incerca sa compenseze dezechilibrele depunand un efort mai mare, ceea ce duce de obicei la oboseala. Prin urmare, un alt simptom comun al retentiei de lichide este oboseala si starea generala de rau.

5. Urina redusa

Deoarece rinichii nu sunt capabili sa proceseze in mod optim fluidele din organism , urina este redusa si riscul de infectii la nivelul sistemului urinar creste.

Cum sa previi retentia de lichide?

Exista multe obiceiuri si remedii care pot ajuta la prevenirea si tratarea acestei probleme. Desi multi factori ii influenteaza aspectul, imbunatatirea stilului de viata poate minimiza semnificativ riscul.

Limitati consumul de sare

Consumul excesiv de sare produce dezechilibre in organism care duc la retentia de lichide.

Din acest motiv este important sa se limiteze consumul acestuia, nu doar evitand sarea de masa, ci si reducand aportul de alimente care contin sodiu adaugat, precum:

  • Carnati.
  • Branzeturi curate.
  • Conserve intr-o cutie
  • Dulciuri si gustari.
  • alimente ultraprocesate
  • Bauturi alcoolice si carbogazoase.

Cresteti consumul de apa

Un consum redus de apa si bauturi sanatoase este principalul motiv pentru care apare retinerea. Apa potabila regleaza circulatia si optimizeaza activitatea rinichilor.

Consumati alimente diuretice

Exista o mare varietate de alimente diuretice care pot sprijini procesele care elimina excesul de lichid din organism. Unele dintre cele mai recomandate sunt:

  • Ananas.
  • Pepene.
  • Pepene galben.
  • Ghimbir.
  • Anghinare.
  • Sfecla.
  • Sparanghel.

Evitati sa purtati imbracaminte stramta

Imbracamintea prea stransa impiedica circulatia corecta a sangelui si poate influenta aparitia edemului, a varicelor si a altor dificultati.

Pentru a face exercitii fizice

Un stil de viata sedentar poate produce dezechilibre inflamatorii in organism si poate duce la probleme de circulatie si retentie.

Facand exercitii fizice regulate, cel putin 20 sau 30 de minute pe zi, activeaza circulatia, imbunatateste procesul de oxigenare celulara si sustine procesele care ajuta la mentinerea organismului curat si in echilibru.

Daca aveti retentie de lichide, ar trebui sa va imbunatatiti obiceiurile

Acum ca cunoasteti simptomele comune ale retentiei de lichide, le puteti lua in considerare in cazul in care le veti experimenta vreodata.

Daca considerati ca suferiti adesea de retentie de lichide, incepeti cat mai curand posibil sa va imbunatatiti stilul de viata. Atata timp cat o faci, vei observa o imbunatatire mare in fiecare zi. Cu toate acestea, nu uitati sa va consultati cu medicul si sa urmati instructiunile acestuia.