Nivelurile ridicate de colesterol nu au simptome specifice si pot fi detectate doar printr-un test de sange. Acum, exista cateva semne subtile care va pot ajuta sa le detectati.

Cei care stiu ca sunt predispusi la anumite probleme de sanatate (glucoza sau colesterol ridicat, de exemplu) au adesea unele ingrijorari. Prin urmare, mai jos ne vom concentra asupra simptomelor colesterolului crescut.

Colesterolul este o substanta ceara care se  gaseste in grasimile din sange. Desi multi il cunosc doar pentru efectele nocive asupra sanatatii, in realitate, este esential pentru functionarea optima a organismului.

Aceasta este o substanta necesara pentru formarea acizilor biliari, care, la randul lor, sunt responsabili de digestia grasimilor. Pe de alta parte, colesterolul este implicat in producerea unor hormoni si in sanatatea cardiovasculara.

Ce altceva ar trebui sa stii despre colesterol?

Ficatul este responsabil de secretarea majoritatii colesterolului, desi acesta este absorbit si prin consumul unor alimente care il contin. Problema este ca, desi mai multe organe au nevoie de ea, acumularea lui excesiva in vasele de sange provoaca leziuni ireparabile si, de fapt, ar putea deveni o problema serioasa.

Cu siguranta ati auzit ca exista mai multe tipuri de colesterol si este adevarat. Ele sunt cunoscute ca colesterol „bun” sau „rau” si se refera la colesterolul HDL si LDL. Prima (buna) este alcatuita dintr-o lipoproteina cu densitate mare, iar a doua (rea) este cu densitate scazuta.

Ambele au valori de referinta care permit o evaluare a starii de sanatate a persoanei. Astazi, acestea sunt valorile stabilite:

  • Colesterol total: sub 200 de miligrame pe decilitru. Seteaza sus peste 240.
  • Colesterolul HDL: 35 miligrame pe decilitru la barbati si 40 miligrame pe decilitru la femei este considerat corect.
  • Colesterolul LDL: valoarea normala este mai mica de 100 de miligrame pe decilitru. Cu toate acestea, valoarea de dorit poate fi mai mica in unele cazuri.

Cel mai ingrijorator este ca multe persoane nu stiu ca o au in cantitati mari, deoarece, in general, nu se manifesta prin simptome puternice.

La randul sau, acest lucru duce la dezvoltarea unor afectiuni mai grave de sanatate, cum ar fi arterioscleroza, hipertensiunea arteriala si insuficienta renala. Din acest motiv, este esential sa cunoastem cateva semne care ar putea fi decisive pentru detectarea acestuia.

1. Umflarea si amorteala extremitatilor

Umflarea si amorteala la nivelul extremitatilor este unul dintre primele simptome ale colesterolului ridicat. Aceasta reactie apare deoarece lipidele acumulate impiedica circulatia optima, ceea ce scade trecerea oxigenului si a nutrientilor catre muschi.

2. Halitoza

Respiratia urat mirositoare sau halitoza este un semn foarte frecvent la pacientii care ar putea avea probleme cu colesterolul. Deoarece aceasta substanta este secretata in ficat, acumularea ei excesiva ingreuneaza digestia, care se manifesta prin uscaciune si mirosuri neplacute in gura.

3. Greutate si indigestie

Excesul de lipide din sange si ficat afecteaza metabolismul si impiedica desfasurarea normala a procesului digestiv, mai ales atunci cand se consuma alimente cu continut ridicat de grasimi. Din acest motiv, nivelurile ridicate de colesterol rau (LDL) si colesterolul total conduc de obicei la episoade continue de indigestie si greutate.

4. Ametelile si durerile de cap pot fi simptome ale colesterolului crescut

Pe masura ce colesterolul se depune in artere, circulatia este din ce in ce mai afectata si, prin urmare, oxigenarea celulara este intrerupta.  Acest lucru se manifesta prin ameteli continue, pierderea echilibrului si dureri de cap severe de tensiune.

5. Probleme vizuale

Este obisnuit ca pacientii cu niveluri ridicate de colesterol LDL sa aiba o umflatura galbena in ochi, iritatie si vedere incetosata.

6. Constipatie

Acumularea de lipide in artere afecteaza procesul digestiv. Cu alte cuvinte, deoarece motilitatea intestinala scade, pot aparea episoade de constipatie.

7. Dureri in piept

Durerea in piept este un simptom foarte usor de identificat. De asemenea, este aproape intotdeauna un motiv pentru consult medical imediat. Desi exista multe boli asociate cu aparitia sa, majoritatea cazurilor au de-a face cu efectele colesterolului LDL ridicat.

8. Slabiciune si oboseala

Senzatia de slabiciune, oboseala si dorinta de a dormi, la momente neobisnuite si continuu, sunt de obicei derivate din: deficiente nutritionale, activitate fizica excesiva, boala sau niveluri ridicate de colesterol.

9. Afectiuni ale pielii

Simptomele colesterolului ridicat pot include si afectiuni ale pielii, cum ar fi urticaria si altele. Ele se manifesta adesea prin pete rosiatice, inflamatii si o senzatie de mancarime incomoda, care este adesea greu de controlat.

Una dintre problemele pielii asociate cu nivelurile ridicate de colesterol este xantomatoza eruptiva. Se manifesta ca mici umflaturi rosii sau galbene care pot aparea pe fata, gat, abdomen, genunchi sau spate. Sunt inofensive, dar adesea provoaca iritatii si mancarimi.

10. Mai multe simptome de colesterol ridicat: pietre la vezica biliara

Colesterolul joaca un rol important in secretia de bila, o substanta care ajuta la digerarea grasimilor si la descompunerea alimentelor. Dar cand este prea concentrat, se poate transforma in cristale si pietre dure care raman in vezica biliara.

Din acest motiv , aparitia calculilor biliari ar putea fi un semn al colesterolului ridicat. Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca exista si alti factori determinanti si origini ale acestei probleme.

11. Disfunctia erectila

La barbati, colesterolul ridicat poate interfera cu functia lor sexuala normala. Acumularea acestor lipide in vasele de sange agraveaza trecerea sangelui, de asemenea a celui care merge catre organele sexuale. Si, in consecinta, functia erectila poate fi afectata.

Recomandari pentru prevenirea colesterolului ridicat

Colesterolul ridicat se poate datora mai multor motive. In general, o asociem cu o alimentatie proasta, dar exista mai multe cauze, dintre care unele nu pot fi modificate.

  • Compozitia genetica.
  • Existenta unor patologii anterioare: boli de rinichi, diabet, hipotiroidism, printre altele.
  • Luarea de medicamente.
  • Inactivitate fizica.
  • Obiceiurile alimentare.

In unele cazuri, poate fi dificil de evitat si de controlat hipercolesterolemia. Dar exista linii directoare care pot ajuta la mentinerea nivelurilor de colesterol la nivelurile potrivite. Cele mai multe dintre ele se concentreaza pe mentinerea unui stil de viata sanatos.

Acestea se concentreaza pe exercitarea zilnica, evitarea alcoolului si tutunului, reducerea stresului si mentinerea unei greutati sanatoase. In plus, in alimentatie ar trebui sa predomine legumele, fructele, cerealele integrale si grasimile sanatoase.

Acordati atentie posibilelor simptome ale colesterolului ridicat

Desi colesterolul este o substanta necesara organismului, acumularea lui excesiva poate cauza probleme grave de sanatate. Cele mai multe dintre ele sunt legate de sistemul cardiovascular.

Aceasta este de obicei o afectare comuna, dar da semne clare doar atunci cand este deja intr-un stadiu foarte avansat. Desi exista unele semne sau simptome care ar putea fi legate de lipidele mari si care ar putea duce la suspiciunea acestei probleme.

Retineti, totusi, ca toate semnele sau „simptomele” mentionate in articol pot avea alte cauze. Ele nu indica intotdeauna un nivel ridicat de colesterol, asa ca  cel mai bine este sa consultati un medic. Profesionistul va efectua o evaluare fizica si, daca se considera, va solicita testele respective pentru a depista originea oricarei modificari sau anomalii.

In plus, dupa cum subliniaza majoritatea expertilor, testele de depistare a colesterolului ridicat in sange ar trebui facute periodic. Aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a-i controla evolutia.