Inainte de a-si arata fata ca atare, diabetul ne poate arata cateva simptome pe care trebuie sa stim sa le recunoastem pentru a obtine un diagnostic precoce si a avea acces la tratament.

Diabetul este o boala care poate trece in tacere de multi ani. Aceasta boala se caracterizeaza prin faptul ca organismul este incapabil sa regleze nivelul de glucoza din sange, fie pentru ca a fost generata rezistenta la insulina, fie pentru ca pancreasul nu produce niveluri adecvate ale acestui hormon.

Manifestarile sale apar treptat si pot fi adesea confundate cu alte boli comune. Lucrul grav este ca, atunci cand este lasat sa progreseze, poate interfera cu functionarea organelor vitale, cum ar fi rinichii, inima si creierul.

Din acest motiv, desi unele manifestari pot parea normale, este important sa se acorde atentie oricarui semn care genereaza vreo suspiciune. In continuare, dorim sa impartasim 10 simptome initiale asociate, astfel incat sa le puteti lua in considerare de acum inainte.

1. Senzatie de oboseala

Deficienta de insulina sau rezistenta la aceasta impiedica celulele sa absoarba suficienta glucoza pentru a oferi organismului energie in timpul functiilor sale. Ca urmare, se genereaza o senzatie puternica de oboseala fizica si psihica, care dureaza adesea chiar daca persoana se odihneste.

In spatele acestui simptom se afla si factori precum supraponderalitatea si obezitatea, deshidratarea si dezechilibrele tensiunii arteriale.

2. Tulburari de somn

Controlul slab al glicemiei este legat de principalele tulburari de somn si de oboseala recurenta.

Persoanele cu diabet de tip 2 raporteaza adesea dificultati de a adormi sau un anumit tip de intrerupere in timpul perioadei de odihna. La randul sau, este esential de mentionat ca sunt mai multe sanse de a suferi de aceasta boala atunci cand perioada de somn este mai mica de 6 ore.

3. Gura uscata si senzatie de sete

Glucoza este unul dintre principalii combustibili din corpul nostru. Cu toate acestea, atunci cand nu este utilizat in mod corespunzator, este una dintre cauzele deshidratarii. Aceasta afectiune afecteaza activitatea celulelor din intregul corp si, la randul sau, afecteaza productia de saliva si provoaca o limba uscata si sete.

4. Urinari frecvente

Excesul de glucoza din sange obliga rinichii sa munceasca mai mult pentru a o filtra si, supraincarcandu-i, creste nevoia de a merge la baie. Aceasta substanta previne filtrarea corecta a toxinelor si interfereaza cu activitatea sistemului urinar.

5. Infectii ale tractului urinar

O alta manifestare comuna a diabetului zaharat sunt infectiile urinare prelungite si repetate. Acestea apar deoarece, prin cresterea glicemiei, sistemul imunitar este slabit.

In consecinta, productia de anticorpi scade si organismul este expus atacurilor virusilor, bacteriilor si ciupercilor.

6. Vindecare lenta

Ranile sau ulcerele cutanate care dureaza mult sa se vindece, sau care nu se vindeca deloc, sunt un semn puternic al acumularii de glucoza in sange. Pacientii cu diabet ar trebui sa aiba grija sa nu se raneasca.

7. Probleme cu picioarele

Picioarele sunt una dintre partile corpului care pot prezenta semne de diabet. Acestea, in general, tind sa aiba dificultati circulatorii si retentie de lichide.

Uneori, atunci cand diabetul progreseaza scapat de sub control, ei sufera leziuni ale terminatiilor nervoase si sufera constant de amorteala si furnicaturi.

8. Vedere incetosata asociata cu diabetul

Deshidratarea de care sufera organismul ca urmare a acumularii de glucoza poate duce la dificultati de vedere. Reducerea fluidelor afecteaza cristalinul ochilor si ii scade capacitatea de focalizare, manifestandu-se cu acel efect neclar.

9. Anxietate legata de mancare

Cand glucoza nu patrunde optim in celule, scade combustibilul care alimenteaza toate organele corpului.

Aceasta situatie provoaca confuzie in organism si, ca urmare, sunt trimise semnale pentru a obtine mai multe surse de energie prin intermediul alimentelor. Aceasta inseamna ca, pana cand acumularea de zahar este controlata, poftele de iarna si din nou sunt inevitabile.

10. Piele uscata

Observand starea pielii putem suspecta si diabet. Un anumit nivel de uscaciune apare de obicei la acesti pacienti, din cauza problemelor circulatorii si a deshidratarii asociate.

Desigur, trebuie luate in considerare si alte manifestari posibile, deoarece este un simptom care apare in multe alte afectiuni. Recunoasteti cateva dintre simptomele mentionate? Aveti factori de risc pentru diabet? Inainte ca boala sa profite de tine, consultati-va medicul pentru diagnostic si tratament in timp util.