De multe ori, suntem coplesiti de amintiri si dor, cand citim opere sau aforisme ale marilor autori referitoare la copilarie. Cuvintele lor exprima ceea ce simtim fiecare cand visam la copilaria apusa.

Povestesc despre copilarie ca o perioada fara probleme, o perioada lipsita de griji; amintirile lor releva felul in care au trait aceasta etapa a vietii. Copilaria nu se uita niciodata, mereu traieste vie in sufletele noastre. Ce a insemnat copilaria pentru fiecare dintre noi? V-ati intrebat vreodata acest lucru? Nu mereu copilaria a fost fericita pentru toti, au fost si momente triste, dar si vesele. Insa, toti pastram in suflet doar feeria copilariei, frumusetea ei, bucuria.  Haideti sa vedem cum au perceput copilaria 10 autori romani!

1.Ion Creanga, “Amintiri din copilarie”:

“Hai mai bine despre copilarie sa povestim, caci ea este vesela si nevinovata si drept vorbind, acesta-i adevarul. Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine, sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire. Copilul, incalecat pe batul sau, gandeste ca se afla calare pe un cal dintre cei mai strasnici, pe care alearga cu voie-buna, si-l bate cu biciul, si-l struneste cu tot dinadinsu, si racneste la el din toata inima, de-ti ie auzul; si de cade jos, crede ca l-a trantit calul, si pe bat isi descarca mania in toata puterea cuvantului… Asa eram eu la varsta cea fericita si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea si pamantul, macar sa zica cine ce-a zice. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie! Dragi mi-erau tata si mama, fratii si surorile si baietii satului, tovarasii mei de copilarie, cu cari, iarna, in zilele geroase, ma desfatam pe gheata si la sanius, iar vara in zile frumoase de sarbatori, cantand si chiuind, cutreieram dumbravile si luncile umbroase, tarinele cu holdele, campul cu florile si mandrele dealuri, de dupa care imi zambeau zorile, in zburdalnica varsta a tineretii! Asemenea, dragi mi-erau sezatorile, clacile, horile si toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare insufletire.”

2.Mihai Eminescu, “O, ramai…”:

“ “O, ramai, ramai la mine,Te iubesc atat de mult!Ale tale doruri toateNumai eu stiu sa le-ascult;

In al umbrei intunericTe asaman unui print,Ce se uit-adanc in apeCu ochi negri si cuminti;

Si prin vuietul de valuri,Prin miscarea naltei ierbi,Eu te fac s-auzi in tainaMersul cardului de cerbi;

Eu te vad rapit de farmecCum ingani cu glas domol,In a apei stralucireIntinzand piciorul gol

Si privind in luna plinaLa vapaia de pe lacuri,Anii tai se par ca clipe,Clipe dulci se par ca veacuri.”

Astfel zise lin padurea,Bolti asupra-mi clatinand;Suieram l-a ei chemareS-am iesit in camp razand.

Astazi chiar de m-as intoarceA-ntelege n-o mai pot…Unde esti, copilarie,Cu padurea ta cu tot?”

3.Mircea Cartarescu, “Gemenii”

“Din acea perioada imi amintesc niste ierni grele, cu omatul ajungand pana la ferestrele scolii, cu amurguri coborand in valuri rosii-cenusii peste castanii din curte si peste depozitul nostalgic, de caramida, de langa scoala. Aerul devenea cafeniu si, in zloata de la iesirea din scoala, baietii care asteptau cu bulgari in maini si manusile fleasca sa treaca pe-acolo fetele, aveau ochii purpurii, scanteietori ca ai pasarilor. Lumea devenea mica si era usor de trait.”

4.Lucian Blaga:

“Copilaria este inima tuturor varstelor.”

5.Emil Cioran, “Lacrimi si sfinti”:

“Nu exista decat o ratare : a nu mai fi copil.”

6.Simona Popescu, “Exuvii”:

“Abia asteptam sa vina iarna, ca sa-mi dau drumul cu sania pe un deal la care ajungeam greu pentru ca se afla la mare departare de casa, de aceea, nu ma duceam decat o data sau de doua ori pe iarna acolo. Ma asezam cu burta pe sanie, inchideam ochii si imi dadeam drumul. Cum sa se inteleaga, ma intreb, fetita baietoasa de la 4 ani cu momaia de la 6 sau cu fetita ambitioasa de la 9 ani, tocilara de la 11 cu lenesa de la 16, slabanoaga de la 15 cu grasana de la 17, anemica de la 19 cu vitala de la 21, urata de la 10 cu frumusica de la 13, visatoarea de la 16 cu proasta de la 15, eleva cu profesoara, fecioara cu femeia, indrazneata cu timida, revoltata cu fricoasa, isteata nesuferita cu incrancenata si confuza pe care acum le pretuiesc mai mult, alintata cu severa aia taioasa, si tot asa. Mezaliante, compromisuri, negocieri… Sunt un fost copil, un ex-adolescent nenorocit, mi-e groaza de responsabilitati, incerc sa gasesc o solutie pentru ca totusi sa existe, cumva, o continuitate, o impacare, poate.”

7.Marin Preda:

“Copilaria este locul de refugiu al problemelor insolubile.”

8.Eugen Ionescu:

“Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua si proaspata si uluitoare.”

9.Valeriu Butulescu:

“Copilaria : singurul paradis pierdut.”

10.Eugen Herovanu:

“Copilaria e o lume aparte; pentru noi o lume ciudata, fantastica, ireala, pentru cei ce fac parte din ea, dimpotriva, una reala si plina de armonie.”